Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Wszystko zależy od tego, do czego te maliny mają być. Jakie przeznaczenie?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 cze 2017, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeznaczenie każde
Najbardziej żeby troszkę na surowo podjeść ale jeżeli by było więcej owocu to jakieś przetwory nelewka 

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
To nie na handel. Ja mam podobnie, tylko dla siebie i dzieciaków. Przetestowałem wiele odmian. Zostawiłem tylko kilka. Mam Polesie i Polana w doniczkach. W gruncie nie uprawiam malin czerwonych. Mam jeszcze jedną odmianę NN od sąsiadki. Owocuje późno na pędach tegorocznych i bardzo wcześnie na zeszłorocznych. To taka na dwa zbiory. W gruncie mam tylko Glen Coe.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
seedkris co daje ci trzymanie malin w doniczkach?
Krzysiek
W ubiegłym roku posadziłem maliny i zaskoczył mnie ich rozmiar, bo już teraz pędy mają nawet 3 metry a to są te które mają rodzić owoce w tym roku. Jeden rządek muszę przesadzić. Przesadzę maliny czerwone, żeby nie narażać tych fioletowych i czarnych. Czy to dobra pora czy może poczekać jeszcze dwa tygodnie? A może nie da się już teraz przesadzić bez uszczerbku na ich zdrowiu? Ma ktoś jakieś doświadczenia? Jestem z okolic Poznania, ziemia jeszcze dosyć twarda, ale kopać się da.
Malina jest jak chwast, trzeba wyjątkowo nieudolnie z nią postępować aby ją zniszczyć. Aczkolwiek poczekaj aż ziemia do końca rozmarznie, a najlepiej do końca marca/kwietnia jak się w miarę zagrzeje to wtedy korzenie będą miały lepsze warunki aby się zakorzenić od razu po posadzeniu.
-
- 50p
- Od: 2 lut 2017, o 17:13
Ja przedwczoraj zakupiłem dwie sztuki maliny Eten w Biedronce. Macie jakieś wskazówki dotyczące jej uprawy?
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Chyba raczej Veten.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Letnia czy jesienna ta malinka? Ogólnie maliny nie są wymagające w uprawieogrodnikKP pisze:Ja przedwczoraj zakupiłem dwie sztuki maliny Eten w Biedronce. Macie jakieś wskazówki dotyczące jej uprawy?

Pozdrawiam Krzysiek
Zaciekawiło mnie że dali do Biedronki akurat tę odmianę (Veten). Chyba nie należy ona do najpopularniejszych.. ale może się mylę?
-
- 50p
- Od: 2 lut 2017, o 17:13
Przepraszam bardzo za błąd macie racje to Veten
Nie jest popularna, bo są lepsze odmiany 

Czy Erica i Erika to ta sama odmiana?
Przeglądam różne opracowania i widzę że obie wersje się pojawiają. Nawet w czasopismach branżowych typu Jagodnik (częściej stosowana jest właśnie nazwa Erica).
Przykładowo z opisu odmiany Erica wynika ze to włoska odmiana powstała z krzyżowania Tulameen and Autumn Bliss..
Tymczasem (z innego źródła) wynika że Erika to odmiana otrzymana w wyniku swobodnego zapylenia żeńskiej odmiany Autumn Bliss.
Ponadto odmianą, która jest chroniona wspólnowym prawem unijnym jest właśnie Erika, więc zakładam że jest to jedyna, poprawna nazwa. Czy ktoś może to potwierdzić?
Przeglądam różne opracowania i widzę że obie wersje się pojawiają. Nawet w czasopismach branżowych typu Jagodnik (częściej stosowana jest właśnie nazwa Erica).
Przykładowo z opisu odmiany Erica wynika ze to włoska odmiana powstała z krzyżowania Tulameen and Autumn Bliss..
Tymczasem (z innego źródła) wynika że Erika to odmiana otrzymana w wyniku swobodnego zapylenia żeńskiej odmiany Autumn Bliss.
Ponadto odmianą, która jest chroniona wspólnowym prawem unijnym jest właśnie Erika, więc zakładam że jest to jedyna, poprawna nazwa. Czy ktoś może to potwierdzić?
Heja. Do kiedy można przesadzać maliny. Zakopcowalem parę sztuk na wiosnę i ciągle nie mam czasu ich przesadzić
. Może ktoś się pokusić o określenie odmiany :
odmiana kilkunastoletnia, czerwona, owocuje praktycznie od wakacji (przełom lipca i sierpnia) do listopada. Owoce ma obecnie w wymiarach 1.5 cm 1cm. Parę lat temu miała 2cmna 1.5 cm. Pewnie za długo rosną w jernym miejscu i marnieją, ale takie wymiary osiągały. Dzięki za info z góry.

odmiana kilkunastoletnia, czerwona, owocuje praktycznie od wakacji (przełom lipca i sierpnia) do listopada. Owoce ma obecnie w wymiarach 1.5 cm 1cm. Parę lat temu miała 2cmna 1.5 cm. Pewnie za długo rosną w jernym miejscu i marnieją, ale takie wymiary osiągały. Dzięki za info z góry.

Czym i kiedy pryskać by maliny nie miały robaków? I jeśli dobrze rozumiem w malinach jesiennych nie powinno być robaków. Narażone na nie są tylko te owocujące na pędach dwuletnich?