Kawon ( arbuz ) - część 9
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Polecam przygotować miejsce pod sadzonki ze dwa tygodnie wcześniej . Przy sadzeniu będziesz miał znacznie mniej pracy .
Arbuzy nie lubią ścisku . Ja sadziłem na szerokich redlinach przykrytych czarną włókniną. Zdarzyło się, że niektóre nie wydały owoców. Lepiej posadzić mniej i rzadziej, wtedy zbierzesz więcej owoców ( również większych) . Rozstawa 1m x 1m jest dobra, choć przy odmianach ekspansywniejszych ( np. Bingo) może być trochę ciasno .
Wysiewam tak samo jak ty, używam tej samej ziemi . Z tą różnicą, że od nasionka rosną w ogrzewanym tunelu. Światła im nie brakuje, ale czasem w nocy temperatura jest niska. Po połowie maja już nie dogrzewam i pod koniec miesiąca sadzę do gruntu .
Pierwsze dojrzałe owoce zrywałem pod koniec lipca, ostatnie pod koniec sierpnia .
-- 13 mar 2018, o 13:39 --
Dodam jeszcze, że pod sadzonki dawałem obornik kurzy + skoszoną trawę .
Arbuzy nie lubią ścisku . Ja sadziłem na szerokich redlinach przykrytych czarną włókniną. Zdarzyło się, że niektóre nie wydały owoców. Lepiej posadzić mniej i rzadziej, wtedy zbierzesz więcej owoców ( również większych) . Rozstawa 1m x 1m jest dobra, choć przy odmianach ekspansywniejszych ( np. Bingo) może być trochę ciasno .
Wysiewam tak samo jak ty, używam tej samej ziemi . Z tą różnicą, że od nasionka rosną w ogrzewanym tunelu. Światła im nie brakuje, ale czasem w nocy temperatura jest niska. Po połowie maja już nie dogrzewam i pod koniec miesiąca sadzę do gruntu .
Pierwsze dojrzałe owoce zrywałem pod koniec lipca, ostatnie pod koniec sierpnia .
-- 13 mar 2018, o 13:39 --
Dodam jeszcze, że pod sadzonki dawałem obornik kurzy + skoszoną trawę .
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na chwile obecna moja lista wyglada nastepujaco: Fascino, Zloto Wolicy, Rosario, Bingo, Janosik, Sugar Baby, Charleston Grey, Crimson, Orangeglo, Mini Love, Champagne, Desert King, Blacktail mountain, Red Star, Klondike.
Siac będę do doniczek pewnie 9cm, chyba ze zalatwie inny rozmiar. Siew na poczatku kwietnia myslalem (będę mial tego duzo do zrobiebienia bo jeszcze ok 35 odmian melonow i wszystkiego mniej wiecej po 10 sztuk). Wszystko w tunelu bedzie do czasu az nie bedzie grozby przymrozkow, wtedy na pole w dolki z wymieszanym kompostem pieczarkowym, popiolem, mialem z wegla drzewnego i lekko przekompostowanymi wiorami/zrebkami. Czarna agrowloknina a na wierzch biala na kolejne kilka tygodni. Mysle czy by nie maczac sadzonek w roztworze mycoryzowym jakims. Zobacze jak wyjdzie. Lacznie bedzie tego od metra ale to doswiadczenie na masowa skale a pozniej pewnie i uprawa komercyjna. Zobaczymy ;)
Siac będę do doniczek pewnie 9cm, chyba ze zalatwie inny rozmiar. Siew na poczatku kwietnia myslalem (będę mial tego duzo do zrobiebienia bo jeszcze ok 35 odmian melonow i wszystkiego mniej wiecej po 10 sztuk). Wszystko w tunelu bedzie do czasu az nie bedzie grozby przymrozkow, wtedy na pole w dolki z wymieszanym kompostem pieczarkowym, popiolem, mialem z wegla drzewnego i lekko przekompostowanymi wiorami/zrebkami. Czarna agrowloknina a na wierzch biala na kolejne kilka tygodni. Mysle czy by nie maczac sadzonek w roztworze mycoryzowym jakims. Zobacze jak wyjdzie. Lacznie bedzie tego od metra ale to doswiadczenie na masowa skale a pozniej pewnie i uprawa komercyjna. Zobaczymy ;)
Ja kilka dni temu zasiałem arbuzy z nasion wydłubanych z arbuza ze sklepu i powoli zaczynają kiełkować 

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
rolnik90 pisze:Wokan, kiedy zaczynasz przygodę z szczepieniem ?
W połowie kwietnia. Właśnie zamówiłem lampy LED do doświetlenia roślin.
Wokan w nocy będziesz doświetlał?
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
W nocy nie ma potrzeby. W dzień spróbuję doświetlać dwoma listwami LED 90 cm + programowalny włącznik czasowy. Jedna listwa to światło białe dziennie o temp. 6500K i intensywności 4200 lumenów, druga to GROW LED - mix ledów czerwonych i niebieskich w stosunku 3:1.
-
- 200p
Czy probowal ktos srodka Polygram 70WG na arbuzach? Myslalem o tym zamiast Polyversum.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
One działają zupełnie w inny sposób, w Polyversum masz szczepy grzybów "jedzących" grzyby chorobotwórcze a w tym drugim masz chemię. Czego konkretnie chcesz się pozbyć? 

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
A wtrącę się w temat
Co jest w Previcur? Chemia czy jakieś szczepionki grzybowe?

-
- 200p
530.0 g/L propamocarb i 310.0 g/L fosety czyli srodki fungicydowe. Czyli "chemia".--julian-- pisze:A wtrącę się w tematCo jest w Previcur? Chemia czy jakieś szczepionki grzybowe?
Tyle to wiem, chodzilo mi bardziej wlasnie czy ktos probowal bardziej srodkow ochrony roslin opartych na aktywnych substancjach chemicznych zamiast tylko biologicznej kontroli.Drako pisze:One działają zupełnie w inny sposób, w Polyversum masz szczepy grzybów "jedzących" grzyby chorobotwórcze a w tym drugim masz chemię. Czego konkretnie chcesz się pozbyć?
Na razie nie wiem co będę musial zwalczac wiec szukam roznych drog kontroli roznych problemow. A w przypadku fungicidow nalistnych jest to latwiejsze i przewaznie efektywniejsze na duza skale niz kontrola biologiczna.
Zapraszam tutaj

proszę również o poprawną pisownię w języku polskim/mod. jokaer
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam pytanko do osób które już mają doświadczenie z arbuzami. Ze względu na niezbyt spory ogród chcę mieć tylko 1 max 2 krzaki arbuza. Proszę o informację którą odmianę wybrać, ważne aby była możliwie najsłodsza - przeznaczona dla dzieci. Co polecicie ?. Ile arbuzów mogę spodziewać się z jednego krzaczka ?. Czy ziemia ogrodowa uniwersalna będzie odpowiednia do uprawy arbuza w przydomowym ogrodzie ?.
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- 200p
jeśli dasz troche kompostu/obornika czy innego zielonego nawozu pod sadzonki to bedzie ok. W sezonie mozesz nawozic troszke to pomoze. Oryginalnie arbuzy pochodza z dosc ubogich glebowo miejsc wiec da rade, ale czym zasobniej tym wiecej owocow/wiekszych. Co do ilosci to ja z 1 krzaka Sugar baby mialem 2-3 szt kilka lat temu i to w polcieniu.kamil_kluczbork pisze:Czy ziemia ogrodowa uniwersalna będzie odpowiednia do uprawy arbuza w przydomowym ogrodzie ?.
- jurek47
- 100p
- Od: 19 paź 2016, o 14:39
Jeżeli chodzi o Previcur to ja stosuję od dwóch lat,podlewam rozsadę pomidora po posadzeniu ,oraz czosnek.W tym roku to samo zrobie z arbuzem.Doskonale zabezpiecza przed chorobami szyjki korzeniowej,z czym miałem problemy.
Twój czas jest ograniczony,więc nie marnuj go na bycie kimś,kim nie jesteś.
Dzisiaj u mnie na dworze 4 stopnie a w folii 24 więc swoje 5 sadzonek przeniosłem na dzień do foliaka, a na noc przeniosę do domu
mam nadzieje że będzie codziennie tak słoneczne to sadzonki urosną bardzo ładne

Z arbuzami będzie mój debiut w tym roku. Bardzo je lubimy, każdego sezonu kupujemy duże ilości. Fajnie byłoby wyhodować swoje. Te zdjęcia z taczkami pełnymi arbuzów działają na wyobraźnię
Naczytałem się o waszych uprawach. Mam upatrzone zbocze, ziemia piaszczysta, przygotuję dołki zasilane obornikiem, nasiona wysieję w połowie kwietnia. Jedno poletko będzie od strony południowo-wschodniej, drugie pełny zachód, na każdym inna odmiana. Odległość pomiędzy nimi około 150m. Może jest szansa, że nie dojdzie do skrzyżowania odmian?

Naczytałem się o waszych uprawach. Mam upatrzone zbocze, ziemia piaszczysta, przygotuję dołki zasilane obornikiem, nasiona wysieję w połowie kwietnia. Jedno poletko będzie od strony południowo-wschodniej, drugie pełny zachód, na każdym inna odmiana. Odległość pomiędzy nimi około 150m. Może jest szansa, że nie dojdzie do skrzyżowania odmian?
Pozdrawiam,
Ryszard
Ryszard