Domowi podopieczni Tomka
Domowi podopieczni Tomka
Witam wszystkich jestem tu nowy i chciałbym pokazać wam
moich podopiecznych i jeśli będą z nimi jakieś problemy to nadzieieję ze mi pomożecie w ich rozwiązaniu pozdrawiam.
Fotki wrzucę jutro.
moich podopiecznych i jeśli będą z nimi jakieś problemy to nadzieieję ze mi pomożecie w ich rozwiązaniu pozdrawiam.
Fotki wrzucę jutro.
Re: Domowi podopieczni Tomka
I wracam z roślinami
Fiołek afrykański nie wiadomy kolor i odmiana
Paproć nie wiem dlaczego usychają jej końcówki liści (może ktoś wie jaka to odmiana)
to ten jeden z schnących listków.
Zamiokulkas ja na niego mówię (ziomek) ponieważ nie lubię jego nazwy wymawiać.Podlewam go ok. raz na miesiąc wodą z herbatą i ciągle to wypuszcza nowe liściory chociaż stoi na komodzie w głębi pokoju.
Asparagus pierzasty znaleziony na przecenie w tesco za 2.99zł i chyba mu u mnie pasuje bo wypuszcza nowy pęd.
I oto ten pędzik:)
Gloksynia czerwona od zeszłego roku z kwiaciarni i co mnie w niej zdziwiło miała bulwę bo gdzieś czytałami tam pisało że takie kupne często nie mają bulw i jakaś kupiona z bulwy ciekawe jaki będzie miała kolorek bo jak ją kupowałem to wszystkie bulwy różnych odmian lezały w kartonach obok siebie ja wziąłem niby tigrina blue chociaż wątpię żeby to była ona w tym zamieszaniu z nimi w ogrodniczym (mam nadzieję ze nie będzie czerwona.)
To moja czerwona pod koniec kwitnienia
Obudziła się trochę za wcześnie i ma już pączki.
A to ona teraz.
A to moja nie wiadoma.
Reo meksykańskie uzyskane z roślinki która jeszcze niedawno stała na klatce schodowej.
Pilea peperomioides (pieniążek)
Sansewieria Hahnii
Moje dwie gerbery niedawno kupione
Pasiatka mała jeszcze.
Jutro może dostane jakieś szczepki jakiś roślin i pokaże jeszcze te z kuchni. .
Fiołek afrykański nie wiadomy kolor i odmiana
Paproć nie wiem dlaczego usychają jej końcówki liści (może ktoś wie jaka to odmiana)
to ten jeden z schnących listków.
Zamiokulkas ja na niego mówię (ziomek) ponieważ nie lubię jego nazwy wymawiać.Podlewam go ok. raz na miesiąc wodą z herbatą i ciągle to wypuszcza nowe liściory chociaż stoi na komodzie w głębi pokoju.
Asparagus pierzasty znaleziony na przecenie w tesco za 2.99zł i chyba mu u mnie pasuje bo wypuszcza nowy pęd.
I oto ten pędzik:)
Gloksynia czerwona od zeszłego roku z kwiaciarni i co mnie w niej zdziwiło miała bulwę bo gdzieś czytałami tam pisało że takie kupne często nie mają bulw i jakaś kupiona z bulwy ciekawe jaki będzie miała kolorek bo jak ją kupowałem to wszystkie bulwy różnych odmian lezały w kartonach obok siebie ja wziąłem niby tigrina blue chociaż wątpię żeby to była ona w tym zamieszaniu z nimi w ogrodniczym (mam nadzieję ze nie będzie czerwona.)
To moja czerwona pod koniec kwitnienia
Obudziła się trochę za wcześnie i ma już pączki.
A to ona teraz.
A to moja nie wiadoma.
Reo meksykańskie uzyskane z roślinki która jeszcze niedawno stała na klatce schodowej.
Pilea peperomioides (pieniążek)
Sansewieria Hahnii
Moje dwie gerbery niedawno kupione
Pasiatka mała jeszcze.
Jutro może dostane jakieś szczepki jakiś roślin i pokaże jeszcze te z kuchni. .
Mam złe wiadomosci co do mojej czerwonej Gloksynii nie wiem co się stalo ale bulwa jakby przestała pobierać składniki odżywcze z bodloza i stala się miękka i nie rosła wcale i wylądowała w śmietniku
I obiecane szczepki
Szczepka czegoś co znam dobrze ale nie zam nazwy i w dodatku jest w tragicznym stanie i wątpie ze cos z niej będzie
Kubańskie oregano pięknie pachnie
Fikus i zielistka której prawie nie widać hah
A tutaj miniaturowe żąkile wnoszą wiosenny nastrój
I również obiecane roślinki z kuchni
Zanokcia
Storczyk po ataku wełnowców stracił wszystkie kwiaty i paczki ale już widziałem ze na łodydze zaczyna się coś
dziać to on
I grudnik który mnie tak zadziwił i zakwitł ponownie nigdy tak nie robił zwykle i tym czasie puszcza nowe człony
Przepraszam za zdjęcia z lampą ale juz jest ciemno i zrobiłem je przed chwilą.
I jeszcze pokażę postepy roślinek z pokoju.
Asparagus pierzasty pędzik rusł jak na drożdżach i już zaczyna rozwijać listki.
Fiołek afrykański NN robi jakby nową rozetkę.
Mała biała gerbera się rozszalała na całego.
I na początku wątku zapomniałem dodać że mam 13 lat i w czerwcu kończę 14 a dokładnie 7 czerwca
I obiecane szczepki
Szczepka czegoś co znam dobrze ale nie zam nazwy i w dodatku jest w tragicznym stanie i wątpie ze cos z niej będzie
Kubańskie oregano pięknie pachnie
Fikus i zielistka której prawie nie widać hah
A tutaj miniaturowe żąkile wnoszą wiosenny nastrój
I również obiecane roślinki z kuchni
Zanokcia
Storczyk po ataku wełnowców stracił wszystkie kwiaty i paczki ale już widziałem ze na łodydze zaczyna się coś
dziać to on
I grudnik który mnie tak zadziwił i zakwitł ponownie nigdy tak nie robił zwykle i tym czasie puszcza nowe człony
Przepraszam za zdjęcia z lampą ale juz jest ciemno i zrobiłem je przed chwilą.
I jeszcze pokażę postepy roślinek z pokoju.
Asparagus pierzasty pędzik rusł jak na drożdżach i już zaczyna rozwijać listki.
Fiołek afrykański NN robi jakby nową rozetkę.
Mała biała gerbera się rozszalała na całego.
I na początku wątku zapomniałem dodać że mam 13 lat i w czerwcu kończę 14 a dokładnie 7 czerwca
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj na forum.
Ta szczepka to chyba epipremnum, włóż ją do wody powinna się ukorzenić. Powodzenia.
Ta szczepka to chyba epipremnum, włóż ją do wody powinna się ukorzenić. Powodzenia.
Dzięki za identyfikację i zastosuję się do twoich rad i włoże ją do wody i mam jeszcze jedno pytanie jak go wtedy pielęgnować.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te wypustki na dole to zaczątki korzeni powietrznych, mają być w wodzie.
Jak już wyrosną korzenie to posadzisz do ziemi, to dobra roślina dla początkujących,
zarówno w uprawie tradycyjnej jak i hydroponice.
Jak już wyrosną korzenie to posadzisz do ziemi, to dobra roślina dla początkujących,
zarówno w uprawie tradycyjnej jak i hydroponice.
Da sobie radę. Zobacz w moim wątku jak wygląda Calathea ukorzeniona z jednego, pół brązowego liścia po paru miesiącach Epipremnum jest nie do zajechania
Dzięki że tu zajrzałaś i dzięki za życzenie mi powodzenia w ukorzenianiu Epipremnum i dzisiaj jestem chory i nie jestem w szkole to na pewno zajrzę do ciebie i powstawiam jeszcze kilka zdjęć.
Ciekawe roślinki pokazujesz.Usychanie liści paprotki może być spowodowane przelaniem przesuszeniem lub suchym powietrzem możesz zamgławiać swoje rośliny przygotowaną wodą w celu zwiększenia wilgotności lub kupić nawilżacz elektryczny.Epipremnum to łatwa roślina w uprawie i ukorzeni ci się na 100%
Dzięki za pomoc w sprawie paprotki no ostatnio zdarzyło mi się ją przesuszyć, ale nie przyszło mi to do głowy, już mi się wcześniej zdarzało i wszystko było ok a zamgławiam ją około 2 razy w tygodniu i mam takie pytanie co do mojego pieniążka.
Już pytałem się oto w wątku poświęconym jego uprawie, ale mi nikt do teraz nie odpowiedział i zadam pytanie w moim wątku czemu on ma takie delikatnie pożółkłe maleńkie plamki na listkach roślinka stoi na oknie wschodnim i ma delikatne słoneczko tylko rano rośnie w ziemi uniwersalnej wymieszanej z piaskiem nie przelewam jej.Co może być nie tak a to jej zdjęcia.
Rozwinął się kolejny żonkil chyba od tego porannego słonka.
Różowa gerbera od tego porannego słońca prawie padła z pragnienia.
Przed podlaniem
I około 15 min po
I mam pytanie czy ktoś miał już doświadczenie ze storczykiem Miltonia jeśli tak to niech pisze, bo mam na niego ochotę.
I pokazuję jeszcze jaśnie Panią Kulkę.
Już pytałem się oto w wątku poświęconym jego uprawie, ale mi nikt do teraz nie odpowiedział i zadam pytanie w moim wątku czemu on ma takie delikatnie pożółkłe maleńkie plamki na listkach roślinka stoi na oknie wschodnim i ma delikatne słoneczko tylko rano rośnie w ziemi uniwersalnej wymieszanej z piaskiem nie przelewam jej.Co może być nie tak a to jej zdjęcia.
Rozwinął się kolejny żonkil chyba od tego porannego słonka.
Różowa gerbera od tego porannego słońca prawie padła z pragnienia.
Przed podlaniem
I około 15 min po
I mam pytanie czy ktoś miał już doświadczenie ze storczykiem Miltonia jeśli tak to niech pisze, bo mam na niego ochotę.
I pokazuję jeszcze jaśnie Panią Kulkę.