Nawozy,nawożenie roślin doniczkowych
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
Do sansewierii w bardzo dużym rozcieńczeniu (innymi słowy 2-3x słabsze stężenie niż zalecane), choć osobiście stosuję nawóz do kaktusów i sukulentów.
B.
B.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nawozy,nawożenie roślin doniczkowych
Terens to jest do roślin balkonowych, czyli przede wszystkim kwitnących, nie wiem czy będzie więc dobry do zielonych. Ma nieco inny skład NPK, powinien mieć większą zawartość potasu, wpływa przede wszystkim na kwitnienie.
Do roślin zielonych, domowych nawozy występują pod różnymi nazwami: uniwersalny, do roślin zielonych, do roślin domowych, itp., więc nadaje się do zdecydowanej roślin doniczkowych dostępnych w handlu, za wyjątkiem sukulentów, storczyków czy sukulentów oraz kwitnących.
Do sukulentów u siebie używam nawozu do roślin zielonych tylko w zmniejszonej dawce o połowę.
Do roślin zielonych, domowych nawozy występują pod różnymi nazwami: uniwersalny, do roślin zielonych, do roślin domowych, itp., więc nadaje się do zdecydowanej roślin doniczkowych dostępnych w handlu, za wyjątkiem sukulentów, storczyków czy sukulentów oraz kwitnących.
Do sukulentów u siebie używam nawozu do roślin zielonych tylko w zmniejszonej dawce o połowę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przepraszam, źle zalinkowałem, o ten mi chodziło tej akurat firmy:norbert76 pisze:Terens to jest do roślin balkonowych, czyli przede wszystkim kwitnących, nie wiem czy będzie więc dobry do zielonych.
http://agrecol.pl/produkt/nawoz-do-rosl ... zkowych-2/
Nigdzie nie mogę znaleźć w sklepie stacjonarnym nawozu
do paproci, aż dziwne zważywszy, jak paprocie są popularne
w Polsce i akurat rusza sezon.
- norbert76
Tak, ten do z drugiego linku oczywiście może być.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nawozy do roślin doniczkowych a do kaktusów - chyba powinna być między nimi jakaś różnica? Kupiłem ten pierwszy, drugiego nie było, ale na stronie producenta jest możliwość porównania składu obu tych nawozów. Różnice minimalne, więc czy nie da się stosować tego pierwszego do sukulentów? Ewentualnie jakaś modyfikacja?
Do roślin doniczkowych:
azot (N) ? 1,5%
fosfor (P2O5) ? 0,5%
potas (K2O) ? 1%
Do kaktusów i sukulentów:
azot (N) ? 1%
fosfor (P2O5) ? 0,5%
potas (K2O) ? 1,5%
Do dracen i palm
azot (N) ? 1%
fosfor (P2O5) ? 0,5%
potas (K2O) ? 1%
http://agrecol.pl/produkt/nawoz-do-kaktusow-3/
http://agrecol.pl/produkt/nawoz-do-palm-juk-i-dracen-2/
Do roślin doniczkowych:
azot (N) ? 1,5%
fosfor (P2O5) ? 0,5%
potas (K2O) ? 1%
Do kaktusów i sukulentów:
azot (N) ? 1%
fosfor (P2O5) ? 0,5%
potas (K2O) ? 1,5%
Do dracen i palm
azot (N) ? 1%
fosfor (P2O5) ? 0,5%
potas (K2O) ? 1%
http://agrecol.pl/produkt/nawoz-do-kaktusow-3/
http://agrecol.pl/produkt/nawoz-do-palm-juk-i-dracen-2/
- norbert76
Azot, fosfor i potas to tylko część składników nawozu. W każdym nawozie są jeszcze inne dodatki, które mogą wpływać na jego działanie. Oczywiście uniwersalnego można teoretycznie, po zwiększonym rozcieńczeniu używać do sukulentów, sam tak robię.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 kwie 2018, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam ten nawóz z myślą o dracenie. Dopiero tutaj przeczytałam, że paprocie wymagają innego nawozu niż draceny. W sklepie z nieświadomości wzięłam Substral do paproci i roślin zielonych - myślałam, że będzie ok. Mogę używać do draceny, czy nie? Które to "rośliny zielone" w tym przypadku?
https://images81.fotosik.pl/1057/adbdba ... ebdmed.jpg
https://images81.fotosik.pl/1057/adbdba ... ebdmed.jpg
- norbert76
Nawóz do roślin zielonych i do paproci to dwa odrębne nawozy ze względu na to, że paprocie rosną w kwaśnym podłożu w przeciwieństwie do pozostałych roślin zielonych. Rośliny zielone to praktycznie większość roślin nie kwitnących dostępnych w handlu. Możesz tego nawozu używać do draceny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 kwie 2018, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję bardzo za odpowiedź
Po wczorajszej lekturze tego tematu już to wiem, wcześniej sugerowałam się tylko informacją na etykiecie - że nawóz jest do paproci i roślin zielonych, więc już zgłupiałam. Czyli do zielonych tak, do paproci nie? Bo przyznam szczerze, że kupiłam go z myślą o dracenie, ale używałam też do zamiokulkasów i kalanchoe (jeszcze nie kwitną). Nie robię im krzywdy tym nawozem?

-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Zwykle w zimie swoje rośliny domowe podlewam biohumusem raz w miesiącu. W zeszłym roku zastosowałam doświetlanie LED-ami po południu. Zauważyłam, że pięknie rośliny przezimowały i ładnie przyrastały. Zastanawiam się, czy w tej zimy nie zwiększyć im dawek nawozu? Proszę o podpowiedź 

I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- norbert76
Lepiej nie. Doświetlanie nie spowoduje, że rośliny będą rosły tak, jak podczas okresu wegetacji. Potrzebują przejść okres odpoczynku, żeby do wiosny nabrać sił. Doświetlanie ma za zadanie uzupełnić niedobory światła, gdyż większość roślin doniczkowych dalej rośnie, ale wolniej. Dlatego w tym czasie powinno się ograniczyć nawożenie, a nawet w ogóle zaprzestać. Biohumus to nie jest normalny nawóz, a taka "brudna" woda mająca trochę mikroelementów o wiele mniejszym stężeniu niż nawóz mineralny. Dlatego można go bardziej bezpiecznie stosować.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A kosztuje jakby perły były w niej rozpuszczonenorbert76 pisze: Biohumus to nie jest normalny nawóz, a taka "brudna" woda mająca trochę mikroelementów o wiele mniejszym stężeniu niż nawóz mineralny.

-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Norbert, może nie biohumusem, ale innym nawozem? Napisałam, że doświetlane rośliny ładnie przyrastały, niektóre zrobiły się bardziej "krępe", dlatego pomyślałam o nawożeniu. Wcześniejsze zimy raczej nie służyły moim roślinom w mieszkaniu w bloku, mimo zakręcania kaloryferów w pokojach, gdzie są rośliny.
A swoją drogą: jak to jest z roślinami egzotycznymi, z rejonów bez zim? Czy one też przechodzą okres spoczynku, kiedy prawie cały rok mają takie same warunki?
A swoją drogą: jak to jest z roślinami egzotycznymi, z rejonów bez zim? Czy one też przechodzą okres spoczynku, kiedy prawie cały rok mają takie same warunki?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- norbert76
W rejonach tropikalnych masz dwa okresy: suchszy, odpowiadający naszej zimie i deszczowy - odpowiadający naszemu latu. Więc nie jest tak, że przez cały rok są takie same warunki. W tym drugim okresie rosną bujniej i szybciej, w tym pierwszym nieco spowalniają wzrost.
Dlatego w warunkach domowych należy dopasować czas wegetacji do tego w naturze. Doświetlanie i nawożenie to dwie różne kwestie. To pierwsze ma uzupełnić braki światła, którego jest za mało/za krótki dzień w porównaniu do warunków naturalnych.
Natomiast nawozisz wtedy, kiedy rośliny wegetują a jest to w naszym klimacie okres wiosna - lato. W okresie jesienno-zimowym nie nawozisz, albo robisz to tylko około raz na miesiąc.
Dlatego w warunkach domowych należy dopasować czas wegetacji do tego w naturze. Doświetlanie i nawożenie to dwie różne kwestie. To pierwsze ma uzupełnić braki światła, którego jest za mało/za krótki dzień w porównaniu do warunków naturalnych.
Natomiast nawozisz wtedy, kiedy rośliny wegetują a jest to w naszym klimacie okres wiosna - lato. W okresie jesienno-zimowym nie nawozisz, albo robisz to tylko około raz na miesiąc.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Szykuję się powoli do wiosny, zastanawiając się jak nawozić swoje rośliny zielone. Początkowo myślałem, że biohumus wystarczy ale po przeczytaniu kilku tematów na forum zrozumiałem, że muszę jednak kupić jakiś inny preparat do nawożenia. Co sądzicie o Sumi do roślin zielonych o składzie: azot (N) - 8%, fosfor (P2O5) - 3,5%, potas (K2O) - 5,1% i mikroskładnikach: Bor (B), Miedź (Cu), Żelazo (Fe), Mangan (Mn), Molibden (Mo), Cynk (Zn)?
Czy oprócz tego można stosować biohumus? Kupiłem już takie specjalne ampułki i zastanawiam się czy nie wyrzuciłem pieniędzy w błoto...
Czy biohumus można podać na przykład teraz?
Czy oprócz tego można stosować biohumus? Kupiłem już takie specjalne ampułki i zastanawiam się czy nie wyrzuciłem pieniędzy w błoto...
Czy biohumus można podać na przykład teraz?