Rosahumus w uprawie warzyw
Re: Rosahumus w uprawie warzyw
co do Rosahumus, zeby nie byc goloslownym. Ta roslina nie dawala nadziei, liscie nawet na nowym podlozu ladnie sie zazielenialy, po czym brzegi zaczynaly zolknac i usychac. Takze kwiatki byly marne bo koloru jasnorozowego, szybko usychaly. Nie bylo zadnej satysfakcji, ze kwiat kwitnie.
Odlamany fragment starej rosliny zostal wsadzony do wody w plastikowym kubku (biwakowy plastik, powedrowal do niego bo nie mialem sumienia po prostu go wyrzucac). Nastepnie dodany zostal keramzyt i troche ziemi z odzysku (uzywana) zeby nie wygladalo to na smierc glodowa, z jedna istotna modyfikacja: podlewanie caly czas woda z rozpuszczonym Rosahumusem. Efekty:
takich lisci nigdy u tej rosliny nie widzialem, co najmniej 2 razy wieksze i bardzo dobrze nasycone jasna pastelowa zielenia. Juz sa zawiazki kwiatow (schowane za nimi) a w kubku jako ze jest dosc przezroczysty widac gesta siec jasnych jak pajeczyna korzonkow. Mimo braku miejsca, takze na oknie
Podobnie z awokado, wyrosly piekne jasnozielone duze liscie.
Odlamany fragment starej rosliny zostal wsadzony do wody w plastikowym kubku (biwakowy plastik, powedrowal do niego bo nie mialem sumienia po prostu go wyrzucac). Nastepnie dodany zostal keramzyt i troche ziemi z odzysku (uzywana) zeby nie wygladalo to na smierc glodowa, z jedna istotna modyfikacja: podlewanie caly czas woda z rozpuszczonym Rosahumusem. Efekty:
takich lisci nigdy u tej rosliny nie widzialem, co najmniej 2 razy wieksze i bardzo dobrze nasycone jasna pastelowa zielenia. Juz sa zawiazki kwiatow (schowane za nimi) a w kubku jako ze jest dosc przezroczysty widac gesta siec jasnych jak pajeczyna korzonkow. Mimo braku miejsca, takze na oknie
Podobnie z awokado, wyrosly piekne jasnozielone duze liscie.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie! Gratuluję, świetny eksperyment!
Moje pomidorki coś są za żółte, podłoże było za liche. Myślę je podlać wodą z nawozem.Mam Rosahumus i EMy, co będzie lepsze?
Gdzieś czytałem że to moje podłoże ma jeszcze nie rozłożoną organikę.
A czy można jednym i drugim razem podlać?
A może zastosować tylko Florovit?
Gdzieś czytałem że to moje podłoże ma jeszcze nie rozłożoną organikę.
A czy można jednym i drugim razem podlać?
A może zastosować tylko Florovit?
Florovit jest organiczno-mineralny , Rosahumus w pelni naturalny. Przetestuj sama.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lip 2014, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja używam fajnego nawozu do warzyw ze słowacji. Rokohumin też niby pisze że ma jakiś certyfikat czy numer nadany pozwolenia do stosowania w gospodarstwach ekologicznych. Jest to w formie płynu. Dwa razy grządki podlewałem nim i efekt jest całkiem fajny. I mało go idzie bo daję jedną nakrętkę na 5 l wody a nakrętka ma chyba około 30 ml.
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
a czy obornika pod kartofle nie daje sie wiosną.krismiszcz pisze:wiaro dlatego stosuje się obornik przesezonowany i w dodatku jesienią - dzięki temu skorzystamy z niego jak najwięcej. Wszystko ma swój czas i miejsce, niestety. Nasze nawozy muszą zostać "przerobione" ponieważ roślina przyjmuje składniki pod postacią soli mineralnych niezbędnych do procesów fotosyntezy. Dlatego często można zaobserwować efekty na roślinie który nawóz jest łatwo przyswajalny a który nie ;-)
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lip 2014, o 14:40
Na jesień najlepiej
Witam, czy rosahumusem można podlewać co roku warzywnik i drzewka owocowe na wiosnę czy co kilka lat?
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
Czy rosahumus można traktować jako zamiennik kompostu? Czy podlewanie tym środkiem może trwale zmienić strukturę gleby i zawartość próchnicy w niej?
Rosahumus można stosować co ok 2 tygodnie podlewając rośliny, można stosować po odcedzeniu w formie oprysku na rośliny, można tez przedsiewnie opryskać ziemię. Ja używam go 3 sezony i jestem zadowolony. Nie wiem jak to działa ale efekty są widoczne nawet w zmianie struktury ziemi.rafik5678 pisze:Witam, czy rosahumusem można podlewać co roku warzywnik i drzewka owocowe na wiosnę czy co kilka lat?
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Trwale to chyba tylko terra pretafreak pisze:Czy rosahumus można traktować jako zamiennik kompostu? Czy podlewanie tym środkiem może trwale zmienić strukturę gleby i zawartość próchnicy w niej?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA