Aniu, dziękuję.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Wszędzie w literaturze można znaleźć, że zarówno Azalie, jak i Kamelie powinny zimować w chłodniejszym pomieszczeniu. Ja nie mam takiej możliwości, u mnie stoją przy północnym oknie, mają zazwyczaj około 18 stopni, +/- 2 stopnie. Ale stoją daleko od wszelkich grzejników. Raz zimowałam jedną Azalię na poddaszu, w 12 stopniach - nie zauważyłam szczególnej różnicy w tym, jak przeszły zimę. Jedynie u tej z poddasza zżółkło więcej liści. Ale kwitła tak samo.
Moniko, bardzo trudne. Człowiek się okropnie przywiązuje do tej zieleniny. W każdym patyku widzi potencjał na "piękną roślinę". Trudno się rozstać. Ale nie ma wyjścia. Już kilka roślinek powędrowało do nowych domów.
Ograniczanie ilości doniczek jest konieczne głównie z tego powodu, że moje ulubione rośliny coraz bardziej się rozrastają i potrzebują więcej miejsca. Są takie, z którymi za nic się nie rozstanę, choćby nie wiem jakie miały urosnąć. Na przykład Płomień Afryki, który nie załapał się na zdjęcie z przesadzania. Dostał nową doniczkę, myślę, że do niego pasuje.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Uwielbiam te jego wiosennie zielone pióropusze.
Padły pytania o Fikusy.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Nataszki mają się odpukać bardzo dobrze, zaczynają wypuszczać mnóstwo zieloniutkich listków. Nie wiem, czy w tym roku wyrobię się czasowo, aby je porządnie przystrzyc, chyba w tym roku będą robić "masę", a nie "rzeźbę".
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
Na pewno przydałby się porządny, ciepły deszcz, aby zmyć wreszcie ten zimowy kurz z listków. Ale to jeszcze trochę...
Marchewa zniosła zimę najgorzej, straciła prawie wszystkie stare liście, ale na bieżąco wypuszczała nowe, więc jest tylko trochę wyłysiała. Nie mam pojęcia o co jej chodziło, warunki miała identyczne jak rok temu. Może przez to, że ta zima była taka ponura?
Mango wypuszcza nowe listki.
Granatowiec, mimo, że stoi w chłodzie, rozszalał się na dobre. Poszedł pod nożyczki.
![Obrazek](https://images85.fotosik.pl/490/f195af053cbec1e8.jpg)