Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
- PiotrAPD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
Nowe kaktusiki zawsze bardzo cieszą
M. bombycina jest przeurocza Dlatego jest zdecydowaną faworytką tych zakupików
Ciekawe co za cudowności pokażesz nam w maju
M. bombycina jest przeurocza Dlatego jest zdecydowaną faworytką tych zakupików
Ciekawe co za cudowności pokażesz nam w maju
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Dziękuję zaglądającym i za obecność, i za komentarze
Jak dobrze pójdzie to w połowie kwietnia spotkany się (wirtualnie) w naszych foliakach, szklarenkach, na balkonach i pod chmurką
A póki co dzisiejsze fotki z parapetu:
Acanthocalycium chce już kwitnąć
Gymnocalycium stellatum
Parodia magnifica variegata, mam nadzieję, że ukorzeniona nadal siedzi w samym żwirku, ciachnęłam ją jakoś pod koniec sierpnia w tamtym roku, przezimowała z innymi kaktusami
9 września 2017 wyglądała tak:
Pozdrawiam
Basiu myślę, że to hybryda, może hybryda Chamaelobivia, kupiłam niedawno łącznie trzy takie, nieco różniące się budową cierni rośliny. W wielu wątkach przewijają się podobne, tak pięknie kwitnąbarbra13 pisze:Ten pierwszy to jakaś hybrydka?
hen_s pisze:Piękne roślinki - szczególnie ostatnia mnie zauroczyła
Fajne są te nakrapiane, ta podobna jest do Haworthia baccata, zapewne jest to jakaś hybryda, ale urocza. Jeśli byłaby to Haworthia baccata hybryd to według opisu ?kolorystyka będzie się wahać od zielonego do ciemnoczerwonego, w zależności od bezpośredniego światła słonecznego?Akwelan_2009 pisze:nowa "lokatorka" na ostatniej fotce, przepięknej urody, wspaniała roślina
Henryku z przyjemnością pokażę każdą jedną, na pewno domyślasz się co to za Rodzaj będziehen_s pisze:Pokaż koniecznie co nowego zakupiłaś jak już do dojadą do Ciebie.
Korciło mnie żeby listę zamieścić, ledwo się powstrzymałam ale jeśli chodzi o gatunki to raczej bardziej klasyki będą niż jakieś nowinkiPiotrAPD pisze:Ciekawe co za cudowności pokażesz nam w maju
ejacek pisze:W połowie kwietnia mam nadzieję że już u mnie wszystko będzie na stanowisku letnim
Jak dobrze pójdzie to w połowie kwietnia spotkany się (wirtualnie) w naszych foliakach, szklarenkach, na balkonach i pod chmurką
A póki co dzisiejsze fotki z parapetu:
Acanthocalycium chce już kwitnąć
Gymnocalycium stellatum
Parodia magnifica variegata, mam nadzieję, że ukorzeniona nadal siedzi w samym żwirku, ciachnęłam ją jakoś pod koniec sierpnia w tamtym roku, przezimowała z innymi kaktusami
9 września 2017 wyglądała tak:
Pozdrawiam
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyglądają doskonale - tylko czekać kwiatów.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Kaktusy też już nie mogą się doczekać wiosny Widok pojawiających się pąków kwiatowy zawsze sprawia wiele radości
- Aileen
Czekam
Rośliny, które w poprzednim sezonie stały w foliaku i ?wyłysiały?, bo przyrost był duży a cierni mniej, postanowiłam postawić pod chmurką.
Gymnocalycium lafaldense v. enorme - 2 lipca 2017 r.
Parodia magnifica - 15.10.2017 r.
ta sama 6 maja 2017 r.
i druga - 24.06.2017 r.
Jeszcze drugiego mieszańca pokażę, one pewnie w tym sezonie jeszcze nie zakwitną, po prostu będę obserwować jak sobie rosną
Pozdrawiam
Rośliny, które w poprzednim sezonie stały w foliaku i ?wyłysiały?, bo przyrost był duży a cierni mniej, postanowiłam postawić pod chmurką.
Gymnocalycium lafaldense v. enorme - 2 lipca 2017 r.
Parodia magnifica - 15.10.2017 r.
ta sama 6 maja 2017 r.
i druga - 24.06.2017 r.
Jeszcze drugiego mieszańca pokażę, one pewnie w tym sezonie jeszcze nie zakwitną, po prostu będę obserwować jak sobie rosną
Pozdrawiam
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Faktycznie widać różnicę , nieciekawe te przyrosty jak na kaktusy przystało Musisz coś pomyśleć, zmienić, może większe wietrzenie wtedy będzie niższa temperatura i wilgotność, nie sądzę by w foliaku była taka kolosalna różnica w oświetleniu.
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Dlaczego wykluczasz że zakwitną ? Wielkość mają już odpowiednią ! Trzymam kciuki żeby się udało
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Prawdopodobnie chodzi raczej o większą wilgotność w foliaku i przez to znacznie szybszy wzrost roślin. Chyba, że masz w foliaku mało słońca a to przecież niemożliwe.(?)
Doradzam wietrzenie lub nawet całkowite odsłonięcie boków w czasie sezonu. Pomoże na pewno.
Doradzam wietrzenie lub nawet całkowite odsłonięcie boków w czasie sezonu. Pomoże na pewno.
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lidko melduje się w Twoim wątku Nie wiem jak to się stało, że ja go dopiero teraz odkryłam
A tu tyle pięknych fotek a modele na fotkach to już po prostu miód i maliny
Na pewno będę teraz regularnie do Ciebie zaglądać i kibicować Twojej gromadce.
A tu tyle pięknych fotek a modele na fotkach to już po prostu miód i maliny
Na pewno będę teraz regularnie do Ciebie zaglądać i kibicować Twojej gromadce.
- Aileen
ejacek pisze:Musisz coś pomyśleć, zmienić, może większe wietrzenie (...)
Dziękuję za dobre rady, na pewno z nich skorzystam Myślę, że tak jak piszecie, światła w foliaku nie brakuje, więc będę wietrzyćhen_s pisze:Doradzam wietrzenie lub nawet całkowite odsłonięcie boków w czasie sezonu. Pomoże na pewno.
To fajnie, w takim razie czekam na kwiatki i strasznie ciekawa jestem ich barwyjandom1 pisze:Dlaczego wykluczasz że zakwitną ? Wielkość mają już odpowiednią ! Trzymam kciuki żeby się udało
Dziękuję Grażynko za tak sympatyczne słowa po takich pochwałach to dopiero będą się starały utrzymać formęgracesz pisze:A tu tyle pięknych fotek a modele na fotkach to już po prostu miód i maliny
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Musisz się nauczyć dobrodziejstw uprawy w foliaku. Pisałaś o wystawieniu pod chmurkę, przy foliaku to aż żal nie korzystać z takiego urządzenia. Wysoka wilgotność i temperatura pewnie powodowała warunki jakie są podczas podpędzania kaktusów czyli szybki wzrost a słabsze uciernienie. Tak z ciekawości, to w zeszłym sezonie była wysoka wilgotnośc powietrza w foliaku ? Czy woda obficie wykraplała się na sciankach ?
- Aileen
Takiego zjawiska w ogóle nie zaobserwowałam, z sufitu nie kapało Podłogę mam wyłożoną płytkami więc od ziemi wilgoć się nie przedostaje, ale niemal całe lato w ubiegłym roku było wilgotne, zwłaszcza czerwiec i lipiec. Natomiast bywało, że tunel był zamknięty do godzin popołudniowych (tzn. tylko górna część drzwi była uchylona) a otwierałam na całą szerokość dopiero po powrocie z pracy, teraz wiem, że trzeba stale wietrzyć. W tym sezonie zadbam oto by rośliny miały dobre wietrzenieejacek pisze:Tak z ciekawości, to w zeszłym sezonie była wysoka wilgotnośc powietrza w foliaku ? Czy woda obficie wykraplała się na sciankach ?
- Aileen
Na parapecie pojawiło się coś bardzo, bardzo różowego