Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen

Zablokowany
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen

Post »

Nowe kaktusiki zawsze bardzo cieszą ;:108
M. bombycina jest przeurocza :D Dlatego jest zdecydowaną faworytką tych zakupików ;:333
Ciekawe co za cudowności pokażesz nam w maju :wink:
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Dziękuję zaglądającym i za obecność, i za komentarze :D
barbra13 pisze:Ten pierwszy to jakaś hybrydka?
Basiu myślę, że to hybryda, może hybryda Chamaelobivia, kupiłam niedawno łącznie trzy takie, nieco różniące się budową cierni rośliny. W wielu wątkach przewijają się podobne, tak pięknie kwitną :)
hen_s pisze:Piękne roślinki - szczególnie ostatnia mnie zauroczyła
Akwelan_2009 pisze:nowa "lokatorka" na ostatniej fotce, przepięknej urody, wspaniała roślina
Fajne są te nakrapiane, ta podobna jest do Haworthia baccata, zapewne jest to jakaś hybryda, ale urocza. Jeśli byłaby to Haworthia baccata hybryd to według opisu ?kolorystyka będzie się wahać od zielonego do ciemnoczerwonego, w zależności od bezpośredniego światła słonecznego? :D
hen_s pisze:Pokaż koniecznie co nowego zakupiłaś jak już do dojadą do Ciebie. :wink:
Henryku z przyjemnością pokażę każdą jedną, na pewno domyślasz się co to za Rodzaj będzie :D
PiotrAPD pisze:Ciekawe co za cudowności pokażesz nam w maju :wink:
Korciło mnie żeby listę zamieścić, ledwo się powstrzymałam :D ale jeśli chodzi o gatunki to raczej bardziej klasyki będą niż jakieś nowinki :wink:
ejacek pisze:W połowie kwietnia mam nadzieję że już u mnie wszystko będzie na stanowisku letnim :D

Jak dobrze pójdzie to w połowie kwietnia spotkany się (wirtualnie) w naszych foliakach, szklarenkach, na balkonach i pod chmurką :D

A póki co dzisiejsze fotki z parapetu:

Acanthocalycium chce już kwitnąć
Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium stellatum
Obrazek

Parodia magnifica variegata, mam nadzieję, że ukorzeniona :) nadal siedzi w samym żwirku, ciachnęłam ją jakoś pod koniec sierpnia w tamtym roku, przezimowała z innymi kaktusami
Obrazek

9 września 2017 wyglądała tak:
Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyglądają doskonale - tylko czekać kwiatów. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Kaktusy też już nie mogą się doczekać wiosny :) Widok pojawiających się pąków kwiatowy zawsze sprawia wiele radości :D
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam ;:65 :D

Rośliny, które w poprzednim sezonie stały w foliaku i ?wyłysiały?, bo przyrost był duży a cierni mniej, postanowiłam postawić pod chmurką.

Gymnocalycium lafaldense v. enorme - 2 lipca 2017 r.
Obrazek

Parodia magnifica - 15.10.2017 r.
Obrazek

ta sama 6 maja 2017 r.
Obrazek

i druga - 24.06.2017 r.
Obrazek

Jeszcze drugiego mieszańca pokażę, one pewnie w tym sezonie jeszcze nie zakwitną, po prostu będę obserwować jak sobie rosną :)

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Faktycznie widać różnicę , nieciekawe te przyrosty jak na kaktusy przystało :? Musisz coś pomyśleć, zmienić, może większe wietrzenie :?: wtedy będzie niższa temperatura i wilgotność, nie sądzę by w foliaku była taka kolosalna różnica w oświetleniu.
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Dlaczego wykluczasz że zakwitną ? Wielkość mają już odpowiednią ! Trzymam kciuki żeby się udało ;:108
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Prawdopodobnie chodzi raczej o większą wilgotność w foliaku i przez to znacznie szybszy wzrost roślin. Chyba, że masz w foliaku mało słońca a to przecież niemożliwe.(?)
Doradzam wietrzenie lub nawet całkowite odsłonięcie boków w czasie sezonu. Pomoże na pewno.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidko melduje się w Twoim wątku :wit :wit Nie wiem jak to się stało, że ja go dopiero teraz odkryłam ;:131
A tu tyle pięknych fotek ;:138 a modele na fotkach to już po prostu miód i maliny ;:167 ;:167
Na pewno będę teraz regularnie do Ciebie zaglądać i kibicować Twojej gromadce. ;:215
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ejacek pisze:Musisz coś pomyśleć, zmienić, może większe wietrzenie :?:(...)
hen_s pisze:Doradzam wietrzenie lub nawet całkowite odsłonięcie boków w czasie sezonu. Pomoże na pewno.
Dziękuję za dobre rady, na pewno z nich skorzystam :D Myślę, że tak jak piszecie, światła w foliaku nie brakuje, więc będę wietrzyć ;:108
jandom1 pisze:Dlaczego wykluczasz że zakwitną ? Wielkość mają już odpowiednią ! Trzymam kciuki żeby się udało
To fajnie, w takim razie czekam na kwiatki i strasznie ciekawa jestem ich barwy :D
gracesz pisze:A tu tyle pięknych fotek ;:138 a modele na fotkach to już po prostu miód i maliny
Dziękuję Grażynko za tak sympatyczne słowa :D po takich pochwałach to dopiero będą się starały utrzymać formę :wink:
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Musisz się nauczyć dobrodziejstw uprawy w foliaku. Pisałaś o wystawieniu pod chmurkę, przy foliaku to aż żal nie korzystać z takiego urządzenia. Wysoka wilgotność i temperatura pewnie powodowała warunki jakie są podczas podpędzania kaktusów czyli szybki wzrost a słabsze uciernienie. Tak z ciekawości, to w zeszłym sezonie była wysoka wilgotnośc powietrza w foliaku ? Czy woda obficie wykraplała się na sciankach ?
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ejacek pisze:Tak z ciekawości, to w zeszłym sezonie była wysoka wilgotnośc powietrza w foliaku ? Czy woda obficie wykraplała się na sciankach ?
Takiego zjawiska w ogóle nie zaobserwowałam, z sufitu nie kapało :) Podłogę mam wyłożoną płytkami więc od ziemi wilgoć się nie przedostaje, ale niemal całe lato w ubiegłym roku było wilgotne, zwłaszcza czerwiec i lipiec. Natomiast bywało, że tunel był zamknięty do godzin popołudniowych (tzn. tylko górna część drzwi była uchylona) a otwierałam na całą szerokość dopiero po powrocie z pracy, teraz wiem, że trzeba stale wietrzyć. W tym sezonie zadbam oto by rośliny miały dobre wietrzenie ;:108
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na parapecie pojawiło się coś bardzo, bardzo różowego ;:224

Obrazek

Obrazek

:D