Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,uprawa,pielęgnacja
Przecież napisałem, po zimnych ogrodnikach, a to przecież w maju...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2017, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Was serdecznie,
dziękuję za porady dotyczące wysiewu, jak widać są trafne, bo z nasionka coś wyrosło
Niestety, popełniłam błąd. Trzy nasionka zasiałam w doniczkach plastikowych, dwa w szklanych, bo plastikowych zabrakło.
Pech chciał, że wykiełkowały te w szklanych.
Pytanie: czy przesadzać te palemki? Wiem, że chyba nie wolno, ponieważ uszkodzenie korzenia palmę zabije, ale z drugiej strony korzeń jest nawet spory.
Dodatkowo, ponieważ nasionka leżały w ziemi kilka miesiecy, jest już ona bardzo zbita, mam wrażenie, że w ogóle nie przepuszczalna.
Proszę o poradę, czy ruszać to maleństwo? Czy jeszcze poczekać?
Gdzieś przeczytałam, że w podobnych przypadkach ludzie płukali ziemię wodą, żeby trochę zmiękła, a następnie delikatnie wyciągali palmę.
Co myślicie?
Z góry dziękuję
dziękuję za porady dotyczące wysiewu, jak widać są trafne, bo z nasionka coś wyrosło
Niestety, popełniłam błąd. Trzy nasionka zasiałam w doniczkach plastikowych, dwa w szklanych, bo plastikowych zabrakło.
Pech chciał, że wykiełkowały te w szklanych.
Pytanie: czy przesadzać te palemki? Wiem, że chyba nie wolno, ponieważ uszkodzenie korzenia palmę zabije, ale z drugiej strony korzeń jest nawet spory.
Dodatkowo, ponieważ nasionka leżały w ziemi kilka miesiecy, jest już ona bardzo zbita, mam wrażenie, że w ogóle nie przepuszczalna.
Proszę o poradę, czy ruszać to maleństwo? Czy jeszcze poczekać?
Gdzieś przeczytałam, że w podobnych przypadkach ludzie płukali ziemię wodą, żeby trochę zmiękła, a następnie delikatnie wyciągali palmę.
Co myślicie?
Z góry dziękuję
- norbert76
Rozbij po prostu ten słoik, rośliny nie mogą rosnąć w takich pojemnikach. Dwa ta ziemia jest za mało przepuszczalna, powinna zawierać dużą ilość żwirku w proporcji 2:1. Dodatkowo na dnie powinien być drenaż z keramzytu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2017, o 09:09
Dziękuję za odpowiedź, zaraz spróbuję to zrobić.
Mam podłoże do palm Compo Sana z zawartością torfu, perlitu i agrosilu.
Czy będzie dobrze, gdy wymieszam to z gruboziarnistym piaskiem 2:1?
I na spód keramzyt oczywiście.
Mam podłoże do palm Compo Sana z zawartością torfu, perlitu i agrosilu.
Czy będzie dobrze, gdy wymieszam to z gruboziarnistym piaskiem 2:1?
I na spód keramzyt oczywiście.
- norbert76
Tak.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Re: Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie
W handlu dostaniesz podpórki z kółkami, w castoramie np.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Mojekwiatki1108
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 gru 2015, o 20:51
Palma krolewska
Jakiś czas temu wysiałam nasiona palmy królewskiej i dziś zastałam coś takiego, o co chodzi i co z tym zrobić?
Na tym forum przed założeniem nowego wątku korzystamy z wyszukiwarki/mod.
Na tym forum przed założeniem nowego wątku korzystamy z wyszukiwarki/mod.
Taka ja
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Re: Palma krolewska
Korzenie ci spodem wychodzą. Palmy mają to do siebie że korzenie mają na początku spore zanim coś wyjdzie z ziemi.
Re: Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie
Zakupiłam dziś na giełdzie PK - ma około 78 cm licząc od ziemi do wierzchołka najwyższego liścia. Czy mogę ją od razu przesadzić w normalną doniczkę? Jeśli tak, to jaki rozmiar donicy zalecacie?
- norbert76
Zawsze przesadzamy rośliny niezwłocznie po zakupie.
Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, w przypadku fenixa powinna być o ok. 2 cm większa na średnicy.
Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, w przypadku fenixa powinna być o ok. 2 cm większa na średnicy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok. Dzięki. Chcę kupić Biohumus i waham się czy lepsza jest forma mgiełki do zraszania liści, czy może płyn do nawożenia ziemi?
- norbert76
Przez kilka tygodni po przesadzeniu nie ma potrzeby nawożenia, w nowym podłożu masz na ten czas składniki pokarmowe. Podobnie palmy nie potrzebują nawożenia jakimiś mgiełkami do liści. Teoretycznie po przesadzeniu, w tym sezonie możesz już odpuścić nawożenie (w okresie jesienno-zimowym nie nawozisz). Zaczniesz nawozić od wiosny zwykłym nawozem do roślin zielonych (uniwersalnym) albo do palm. Większej różnicy między nimi nie ma. Możesz też zamiennie stosować wtedy z Biohumusem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta