Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III

Drzewa owocowe
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Lex pisze: ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj
Czy to nadal forum ogrodnicze czy astrologow?
Pozdrawiam serdecznie
Kolego Lex bawi mnie Twoje poczucie humoru . :wink: .
Astrologia ? wróżbiarstwo polegające na próbach przewidywania przyszłości poszczególnych ludzi i wydarzeń na Ziemi na podstawie położenia ciał niebieskich na nieboskłonie
Jeżeli wykażesz związek między astrologią a grawitacją, dzięki której są przypływy i odpływy tak w oceanach jak i we wszystkich organizmach żywych i ogólnie wszystko trzyma się w kupie to obiecuję , że zgłoszę Twoją kandydaturę do konkursu na Forumowicza miesiąca . Muszę tylko pomyśleć ZA CO? :D.
jagusia111

Post »

Lex astronomów ;:173 . To już teraz wiem czego raz mam lenia, a raz nie. To wina przypływów i odpływów komórkowych ;:306 .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od nich zależy ukrwienie mózgu :D .
doc_kr
200p
200p
Od: 5 kwie 2012, o 01:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lex pisze:
doc_kr pisze:Poradźcie, ile czasu zaczekać od końca mrozów do szczepienia zrazów czereśni na czereśni ptasiej?

Już wczoraj cały dzień było na plusie, tylko w nocy mróz. Najbliższe dni zapowiadają się z temp. +5 do +10. Pąki na razie nie pękają, a zrazy czekają w lodówce.

Można już się brać za szczepienie?
Oj, kolego. Na szczepienie czereśni radze poczekac do poczatku maja. Czeresnie sie okulizuje w lecie a nie szczepi na wiosnę.
Okulizacji też spróbuję, ale to nie tak, że się czereśni w ogóle nie szczepi. Z całym szacunkiem dla twojej wiedzy, mam kilka km od siebie firmę, która klasycznie na wiosnę szczepi czereśnie, i robi to hurtowo.
maron18
200p
200p
Od: 10 wrz 2015, o 22:56

Post »

jagusia111 pisze:Lex astronomów ;:173 . To już teraz wiem czego raz mam lenia, a raz nie. To wina przypływów i odpływów komórkowych ;:306 .
A nasion nie można siać podczas pełni, bo przyciąganie księżyca spowoduje, że nasiona zostaną wyciągnięte z ziemi ;:306

Z całym szacunkiem, ale gwiazdozbiory nie mają wpływu na odpływy i przypływy wód. Nie mylcie astronomii z astrologią.
jagusia111

Post »

Maron18 no toż właśnie cały czas chodzi o różnicę między astronomią i astrologią :D . kaLO ale narobiłeś zamieszania :wink: .
maron18
200p
200p
Od: 10 wrz 2015, o 22:56

Post »

Wiem
Oj będzie usuwania postów ;:306
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KaLO odleciał :) , ale wracając do szczepienia czereśni , jest to czereśnia szczepiona na colcie. :wink: Dodam że po latach miejsce szczepienia zrosło się jednolicie bez "kolanka ".
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

22.03 17:58
Akurat dzisiaj księżyc wszedł do gwiazdozbioru bliźniąt i zaczęło się jego obniżanie nad horyzontem (księżyc zstępujący), co powoduje ściąganie soków w dół. Taka sytuacja będzie do 3 kwietnia. Od 4 rozpoczyna się wstępowanie księżyca (kilka dni wcześniej jest najlepszy termin szczepienia) i będzie trwało przez 10 dni.
Nie odleciałem. Od tysięcy lat ludzie w uprawie ziemi kierowali się fazami Księżyca . Jego wpływ na na życie na Ziemi nie zmieniło się przez ten czas ani trochę. Porównajcie zwyczajowe terminy szczepień wiosennych, siania pomidorów (na Józefa), ogórków (Wigilia Stanisława), letniej okulizacji itp. z fazami Księżyca. Dla niektórych będzie to pewnie spore zaskoczenie.

maron 18
A nasion nie można siać podczas pełni, bo przyciąganie księżyca spowoduje, że nasiona zostaną wyciągnięte z ziemi ;:306
A siejącego wyciągnie z gumoficów Obrazek
doc_kr
200p
200p
Od: 5 kwie 2012, o 01:42

Post »

Nie pamiętam już dokładnej mechaniki ruchu orbitalnego Księżyca, bo jest dość skomplikowany, jednak wpływ fazy na zjawiska przyrodnicze jest oczywisty, bo faza zależy od ustawienia Księżyca względem Ziemi i Słońca, a wraz z ze zmianą tego ustawienia zmienia się również działanie księżycowej grawitacji, która jest jednym z motorów pływów morskich. Czy dodatkowo jakiś wymierny wpływ ma fakt, czy Księżyca akurat ubywa czy przybywa - nie wiem.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Fazy księżyca mają wpływ na wzrost roślin o tym to jestem przekonany, przed pełnią wszystko rośnie najmocniej.

Miałem szczepić w kwietniu, ale część poszczepiłem dziś, gdyż ku mojej rozpaczy okazało się że gruszki zaczęły ruszać w lodówce :? Dodatkowo kompletnie mi nie szło, a to kąt zły przyciąłem, a to podkładka źle się rozszczypała, a to nóż w błocie usmarował, na koniec noc mnie złapała. Nawet nie chcę patrzeć do śliwek, tamte na pewno się już obudziły. :roll: Niech się teraz dzieje co chcę. Nowy jak się nie uda, a podkładki będą dalej żyć, to będę świecić oczyma do Ciebie po raz kolejny o patyki z gruszek :oops:
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamil nie ma sprawki :) jak coś to pisz .
Ale księżyc się oddala "kiedyś był bliżej " po za tym w mechanice kwantowej grawitacja nie ma praktycznie znaczenia a jak wiadomo wszystko jest zbudowane z atomów, elektronów , kwarków i całej reszty . Ale każdy może mieć swoje zdanie i szanuję to. ;:304 Nie uważacie że sugerowanie się np. fazami Księżyca nie było wymyślone jako forma przekazania wiedzy innym ?
pafcio
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 20:33

Post »

księżyc księżycem a co z moimi siewkami brzoskwini?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”