Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Przy okazji zakupów spożywczych w Biedrze nie oparliśmy się różom, przez co mam robotę na sobotę , bo trzeba je przesadzić do doniczek. Jeszcze nie sprawdzałem korzeni, ale jak tu poczytałem, to aż strach zaglądać...
Do wyboru było chyba 6 odmian. Kupione New Dawn, Mount Shasta, Queen of Bermuda, Ruby Wedding. Na pierwszy rzut oka wyglądają ok. Mają powypuszczane ładne, zdrowe listki. Zobaczymy... A mieliśmy robić tylko przemyślane zakupy do ogrodu, na ten rok planowaliśmy głównie jednoroczne kwiaty do pojemników, bo mamy zamiar remontować dom, teren wokół ucierpi Wyjdzie na to, że róże będą strzegły upraw warzywnych
Do wyboru było chyba 6 odmian. Kupione New Dawn, Mount Shasta, Queen of Bermuda, Ruby Wedding. Na pierwszy rzut oka wyglądają ok. Mają powypuszczane ładne, zdrowe listki. Zobaczymy... A mieliśmy robić tylko przemyślane zakupy do ogrodu, na ten rok planowaliśmy głównie jednoroczne kwiaty do pojemników, bo mamy zamiar remontować dom, teren wokół ucierpi Wyjdzie na to, że róże będą strzegły upraw warzywnych
Pozdrawiam,
Ryszard
Ryszard
- Kacper1999
- 200p
- Od: 19 lut 2018, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Was wszystkich ! Moja mama kupiła wczoraj różę w biedronce za 3,99, pomyślała o mnie, bo wie, że mam fioła na punkcie roślin. Gdybym to ja był w tym markecie na pewno na jednej by się nie skończyło Jednak lepsze to niż nic Mam pytanie, a mianowicie wsadzać do doniczki ?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 mar 2018, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam 2 róże pnące w belecie w Tesco: Iceberg (Schneewittchen) Climbing i New Dawn. Wsadziłam róże do namaczania i następnego dnia pojawił się mróz. No i siedzą od mrozu w tej wodzie w domu, wypuściły pięknie zielone 40cm pędy i nie wiem, czy mogę je wsadzić do ziemi, czy dalej trzymać w domu. Boję się, że na dworze jest zbyt zimno na takie piękne młode pędy. Z drugiej strony co z nimi zrobić w domu? Nadal trzymać we wodzie, czy może posadzić do donicy? Do jakiej ziemi? Czy normalna kwiatowa może być? No i ewentualnie kiedy je eksmitować na dwór?
Pozdrawiam Asia
Ja moje wsadziłam do doniczek, chyba 7,5l. Wcześniej przycięłam korzenie aby nie były pozwijane, niektóre miały bardzo długie i grube sterczące korzenie i musiałam je sporo ciachnąć choć starałam się jak najmniej. Wszystkie ładnie rosną-stoją w nieogrzewanym pomieszczeniu z oknem.
Ogólnie jakie jest wasze zdanie odnośnie róż z biedronki, tesco itp... ? Warto kupować ? Jak one potem się sprawdzają i rosną ?
- Kacper1999
- 200p
Koteq06 Moim zdaniem są okej. Ja na swoje nie mogę narzekać rosną dobrze, kwitną też nieźle. Z dotychczasowych zakupów zmarniała mi tylko jedna róża. Według mnie wszystko zależy od Ciebie jeśli już roślinka się przyjmie, dbaj o nią, a ona się odwdzięczy ( miejmy nadzieję ). Ogólnie polecam
Kacper1999 Dziękuję za odpowiedź
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Z moich doświadczeń z różami z kartoników itp. mogę powiedzieć ,że przyjęły się wszystkie nawet te marne zależy jak będziesz dbał o nie później jednak jeśli chodzi o zgodność to często i gęsto
są całkiem inne niż podane
są całkiem inne niż podane
Koteq06: O tym właśnie jest ten wątek, to jest już jego 2 część. Przeczytaj sobie na spokojnie 1 i 2 część to wszystkiego się dowiesz. Na podstawie moich kilkuletnich doświadczeń zgodne odmianowo są róże z OBI i Biedronki - z pozostałych marketów - loteria
Floresita Poczytam Dziękuję
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Znajoma, która w Biedronce pracuje sama kupuje w niej róże i też potwierdza, że są zgodne z opisem na pudełku.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 mar 2018, o 20:04
Takich dużych donic nie mam, ale coś znajdę, choćby jakieś wiaderka i zaraz będę wsadzać. Korzenie mam też bardzo długie i pozawijane. Obawiam się, że jak je ciachnę, to te długie piękne pędy padną Byle róże przetrwały... a są już takie śliczneOcia pisze:Ja moje wsadziłam do doniczek, chyba 7,5l. Wcześniej przycięłam korzenie aby nie były pozwijane, niektóre miały bardzo długie i grube sterczące korzenie i musiałam je sporo ciachnąć choć starałam się jak najmniej. Wszystkie ładnie rosną-stoją w nieogrzewanym pomieszczeniu z oknem.
Pozdrawiam Asia
- Kacper1999
- 200p
Ja zaryzykowałem i wsadziłem już moją różę do gruntu, jednak na noc założyłem na nią wiadro, mimo mrozu, trzyma się znakomicie. Co będzie, to będzie. Zobaczymy czy przetrwa