Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Gładkie i pomarszczone nasiona są cechą dziedziczną wpływającą na ich wygląd, pomarszczone ponoć słodsze.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cud Kelvedonu namoczyłam 14 marca na noc, 15 wysiałam po 5 ziarenek do pojemników około 0,4l i odstawiłam w ciepłe miejsce, wczoraj, czyli 18 już wykiełkował, więc przestawiłam w chłodniejsze, ale i tak 19 stopni jest. Od dołu korzonki widać a tu mróz i na balkon nie ma mowy, pewnie z tydzień w domu odcierpi. Niepotrzebnie stawiałam w cieplejsze miejsce do kiełkowania, ale jedna partia Kelvedonu nie wzeszła i z obawy, żeby nie zmarnować następnych nasion chyba przedobrzyłam.
Gienia
Pozdrawiam Eugenia
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Będzie dobrze, teraz na jasny słoneczny parapet. Ja przez tydzień trzymam w mieszkaniu, w tym czasie osiąga wysokość około 10 cm i wypuszcza listki, dopiero wtedy wynoszę do chłodnego. To nic że jest trochę wyciągnięty, przy wysadzaniu rozsadę sadzę głębiej, dzięki temu stoi stabilniej i później nie pokłada się.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
U mnie na razie wszystkie groszki jeszcze w paczkach czekają na wysiew bezpośrednio do gruntu. Trochę żałuję że nie posiałem przed tymi mrozami śnieg by przykrył i na dniach wyszedł by z ziemi. Ale nic straconego na dniach śnieg stopnieje, a ja dziś lub jutro namoczę nasiona.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Siatkę trzeba na czymś rozpiąć? Czy w komplecie jest jakiś stelaż też?
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Stelażu brak jednak rozwiesisz na byle czym nawet 2 prętach zbrojeniowych które kupisz prawie w cenie złomu. Jeszcze nie wiem jak będzie ze zdejmowaniem resztek groszku ale w tej cenie nie znajdziemy niczego innego nawet sznurka do snopowiązałki.
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Pozdrawiam Ela
Mam może banalne pytanie. Z której strony na zdjęciu jest wschód? Mój ogródek zaczyna drugi rok (poprzedni to była wielka improwizacja;) ) i chce lepiej grządki uporządkować. Więc planuje układ dokładniej. Poprzednio cześć fasolki szparagowej zasłonił mi jarmuż.
zastanawia mnie jak sadzić tyczne warzywa, tj. groszek, fasolę czy Bób, żeby mi nie zaciemniły pozostałych warzyw. Przodem do południa czy przodem do wschodu?
zastanawia mnie jak sadzić tyczne warzywa, tj. groszek, fasolę czy Bób, żeby mi nie zaciemniły pozostałych warzyw. Przodem do południa czy przodem do wschodu?
U mnie rzędy fasoli szparagowej , bobu, grochu idą od południa na pólnoc. Czyli w południe twój cień powinien padać wzdłuż rzędu. W ten sposób rząd jest oświetlany przed południem z jednej strony, a po południu z drugiej.agze pisze:Mam może banalne pytanie. Z której strony na zdjęciu jest wschód? Mój ogródek zaczyna drugi rok (poprzedni to była wielka improwizacja;) ) i chce lepiej grządki uporządkować. Więc planuje układ dokładniej. Poprzednio cześć fasolki szparagowej zasłonił mi jarmuż.
Fasole tyczna to ostatni zagon na mojej działce licząc od południa. Fasola tyczna zacienia alejkę między działkami.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;)
Na Twoim zdjęciu jest jeden rząd groszku, lepiej go siać w ten sposób czy w kilku rzędach też będzie ok? Mam kwadratową działkę, którą zmniejszyłam przez założenie tunelu foliowego. Bardziej widzę bób i groszek w rządkch. Na miejsce groszku chce później wsadzić rozsadę jarmużu.
Planuje groszek 6tygodniowy i cud cavelonu.
Od wschodu mam las i gdzies do 12 godz mam cień. Słońce więc mam tylko na 2/3 części działki bez tunelu. I główkuję co tam bardziej wysiac/wysadzić. Może jakieś propozycje?
Na Twoim zdjęciu jest jeden rząd groszku, lepiej go siać w ten sposób czy w kilku rzędach też będzie ok? Mam kwadratową działkę, którą zmniejszyłam przez założenie tunelu foliowego. Bardziej widzę bób i groszek w rządkch. Na miejsce groszku chce później wsadzić rozsadę jarmużu.
Planuje groszek 6tygodniowy i cud cavelonu.
Od wschodu mam las i gdzies do 12 godz mam cień. Słońce więc mam tylko na 2/3 części działki bez tunelu. I główkuję co tam bardziej wysiac/wysadzić. Może jakieś propozycje?
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Domyślam się, że to pytanie do mnie o sposób siania groszku. Otóż tak posiałam bo chcę aby mój mąż zrywał strąki stojąc na ścieżce a nie deptał mi resztę roślin. Ja specjalnie nie przepadam za groszkiem a mąż lubi gotowane strąki więc jak nazrywa to ja mu ugotuję. Przed rządkiem groszku posieję 1 rząd fasoli a reszta grządek będzie prostopadła do grochu. Mam już tak usytuowane truskawki oraz czosnek. W dalszej kolejności będą: ogórki, kilka bakłażanów, papryki i pomidory gruntowe ( główne nasadzenie pod folią ).
Pozdrawiam Ela
- Ebabka
Moja rozsada groszkowa z polowy marca już spora, ale ziemia na działce jak kamień i mróz w najbliższym czasie przewidywany, dopiero po Wielkanocy pójdzie jednym rządkiem przy brzegu do skubania. Pierwszy raz robię rozsadę i najwięcej wątpliwości budzą wystające kruche korzonki, podejrzewam, że się ułamią przy wysadzaniu. W ciągu dnia stoi z innymi rozsadami na balkonie w foliowej szklarence. Na noc zabieram do domu.
Pozdrawiam Eugenia
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Gieniu, spróbuj te korzonki wepchać do środka, żeby już nie rosły większe na zewnątrz. Jeśli się przy tym ułamią to trudno, rośliny mają już prawdopodobnie tak rozbudowany system korzeniowy w środku, że im to nie powinno zaszkodzić. Co masz na myśli pisząc 'pójdzie jednym rządkiem'? Chyba nie masz zamiaru ich rozdzielać i sadzić pojedyncze? Wysadzaj zawartość pudełka z całą bryłką ziemi, uważając by nie połamać korzonków.
Moje siane 18 lutego też stoją w szklarence na tarasie, lada dzień wysadzę.
Moje siane 18 lutego też stoją w szklarence na tarasie, lada dzień wysadzę.
- Ebabka
Małgosiu, Motam z groszkiem, bo nigdy tej rozsady nie robiłam, a Twoje z lutego to kwitną może Sadzić będę w jednym rządku, ale w jeden dołek cała zawartość doniczki, tak sadzę rozsadę fasolki, tylko nie bywała tak korzeniasta I faktycznie w kilku pojemnikach wystające korzonki utnę, niech się krzewią w środku, a nie wyciągają na zewnątrz, dziękuję za radę
Pozdrawiam Eugenia