Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

No i widzisz. Tarantula by zeżarła wszystko co się rusza :lol: łącznie z panią właścicielka :lol:
Ale żarty na bok. Jestem pod ogromnym wrażeniem kompozycji. Tych storczyków. Wypełniaczy. Wszystkiego. ;:oj
Teraz tylko do bociana dzwonić musisz po siano :lol: a właśnie przyleciały z walizkami pełnymi dolarów :heja :wit
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Hah ,no musisz chyba znowu pogrzebać :)
U mnie z marketowych roślin prawie każda"coś"miała.. głównie wełnowce i przędziorki. Każdy bluszcz jaki kupowałam zżerany był przez przędziorki..i to wyłaziło po jakimś czasie. Poddałam się po czwartym.
Z jednego scindapsusa wylazły mi robale przypominające gąsiennice..już nie pamiętam jak się one nazywają, natomiast nawet pływanie w mospilanie i dynaturacie mają sobie za nic.Ale na tego scindapsusa się zaparłam wyjątkowo! ;)
Z jednego storczyka, chyba po miesiącu od kupna wylazł z pączka wełnowiec.
Stąd też moja czujność ważki ;) jak czytam o markecie..zwłaszcza tym o, którym pisałaś ;)
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Hehe na bluszczach kiedyś sama przynosłam przędziorki do domu, ale do orchidarium włożyła swoje domowe na bank czyste. Najbardziej boję się tego Epipremnum i oglądałam go długo, ale zaraz pójdę profilaktycznie psikne rośliny.
Normalnie coś mnie przyćmiło, że ja tego nie zrobiłam ;:223 ostatnio jestem niewyspana, więc widać nieprzytomna trochę. Dzięki Ani ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Marta a Ty je do keramzytu przesadzałaś?

edit : pytam bo jeśli tak to super. Epipremnum rośnie zazwyczaj w keramzycie jak głupie, a i ziemia nie będzie Ci pleśniała w orchidarium. Te kupne epipremnum to kilka gałązek uciętych ukorzenionych więc jak się to dobrze namoczy to się wszystko ładnie rozdziela i da się to oczyscić porzadnie.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie postawiłam z ziemią do orchidarium. Chcę żeby pierw oswoiły się z nowymi warunkami. Inne rośliny też są z ziemię i na tą chwilę nic nie pleśnieje. Są tam też rośliny, których nie uda się mi włożyć w keramzyt na 100% więc ziemia w orchidarium i tak będzie. Np tlustosze stoją już z miesiąc, podłoże cały czas zanurzone w wodzie i odpukać nic się nie dzieje złego.
Ale Epipremnum raczej będę przesadzać tak jak sugerujesz...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marto, wciąż zaglądam do Ciebie i obserwuję, jak zapełnia się powoli przestrzeń w orchidarium.
Zdjęcia w zbliżeniu najlepiej pokazują jak już dużo różnorodnych roślin zasiedliło różne zakamarki.
Wrażenie pustki powoli znika. Ja bym się wcale nie spieszyła tak bardzo z wypełnianiem na siłę wolnej przestrzeni,
bo przecież trzeba dać roślinom czas (i miejsce) na rozrost.
Nieustannie podziwiam Cię i (duchowo) wspieram ;:215
Mam nadzieję, że 'z torbami' jednak nie pójdziesz ;:198

Super, ze kupiłaś Phal. Celebensis ;:138 Będziemy porównywać uprawę - ja w doniczce w korze, Ty na podkładce.
Obie kupiłyśmy małe, młode roślinki, więc będzie podobnie...
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joanno rośliny tzw zspychacze a przynajmniej niektóre są tymczasowo. Jak już będzie za gęsto to będę usuwać niektóre egzemplarze. Teraz staram się zabić pustkę do czasu aż nie będę mieć tych zasadniczych roślin czyli storczyków. W związku z tym moje orchidarium cały czas będzie się zmieniać i dopasowywać do bieżących potrzeb.
Dziękuję za wsparcie duchowe ;:333
Pamiętam że kupiłaś Phalaenopsis Celebensis, ale myślałam, że masz starszą roślinę. Mam nadzieję, że moja przyjmie się na podkładce. Mój pierwszy testowy storczyk hybryda ładnie mi się przyjął. Już dwa stare korzenie "przyczepiły" się aktywnymi stożkami wzrostu, plus nowy korzeń pięknie "wgryza" się w podkładkę, bo akurat od jej strony wyrasta. Mam nadzieję, że Phalaenopsis celebensis też tak zrobi.
Awatar użytkownika
Asia7084
200p
200p
Od: 16 lut 2015, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marto wszystko wygląda naprawdę już teraz cudownie ;:oj
Czekać tylko na ładny przyrost a wkrótce tej "pustki" wcale nie będzie ;:63
Piękne zakupy poczyniłaś, zaszalałaś ;:108
Masz taki swój prywatny raj ;:333 a ja z chęcią będę do niego zaglądać nacieszyć oczy.

Ps. phal celebensis(także jest m.in. w drodze do mnie)

"...Zastanawiam się kiedy bankructwo ogłosze, ale cały czas tłumacze sobie, że jest wiosna i to najlepszy moment na przesadzanie"

:;230 mam nadzieje że jednak nie ogłosisz ;:306
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniała kompozycja,pięknie i bardzo ciekawie zagospodarowane akwarium ;:333
Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę :wit
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu mam nadzieję, że to będzie raj a nie piekło i że te rośliny będą rosły a nie padały jak muchy ;:180
Widzę, że nie tylko ja robię zakupy ;:333 ciekawe co tam jeszcze oprócz Phalaenopsis celebensis kupiłaś ;:138 czekam na relacje foto :tan
Super, że już w trójkę mamy Phalaenopsis celebensis bo będzie się można wymienić spostrzeżeniami ;:162
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Mi słów brakło, żeby opisać mój zachwyt i podziw dla Twojej pracy. :)
Jak dla mnie wcale nie jest tak pusto.
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Znowu byłam popodziwiać  ;:306 Zostawiam ślad :wit

No nie, przeskoczyła strona no ;:223
Teraz musisz nowe zdjęcia dać :D
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uuu zadyszka. Nie zdążam zdjęć wrzucać. Trzeba parę dni poczekać będę mieć dwie nowości :heja ale już nie do orchidarium, no i kurcze przydało by się coś kwitnącego a nie tylko sałata i sałata. Chyba muszę się poprawić.
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super się zagęszcza w orchidarium :)
I dołączam do grona miłośników celebensis, mój jedzie do mnie. Warunków pewnie dla niego nie mam, bo on lubi ciepełko, a z tym u mnie ciężko, ale nie mogłam nie spróbować. Od dawna bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Luisa w takim razie chyba założymy mini FunClub Phalaenopsis Celebensis ;:138 witaj w klubie :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”