Cytrusy - porady ogólne
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytrusy - porady ogólne
Daj je na południowy parapet, zobaczysz jak zaczną rosnąć. Teraz cytrusy zaczynają wegetację ponieważ dzień trwa już 12 godzin i 20 minut.
- Senior
Jeżeli chcesz go kształtować na drzewko to jak najbardziej. Ja bym go jeszcze uwiązał do patyczka w celu naprostowana.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Senior - czym zamonotować dobrze patyczek żeby drzewko ładnie trzymało pion i nie krzywiło się?
Mam jednego takiego "badyla" bez skłonności do puszczania gałązek bocznych i tak myślę że może by go naprostować. Podpowiesz jak?
Mam jednego takiego "badyla" bez skłonności do puszczania gałązek bocznych i tak myślę że może by go naprostować. Podpowiesz jak?
- Senior
Ja stosuję tyczki bambusowe i opaski zaciskowe (plastikowe) kupowane w sklepie samochodowym To prostowana w ubiegłym roku moja cytryna skierniewicka. Cały cykl jej prostowania rozłożyłem na rok czasu zaciskając co jakiś czas opaski. Pień był bardzo gruby dlatego tak długo to trwało. Zastosowałem w tym przypadku dwie tyczki bambusowe i jedną plastikową.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te opaski inaczej zwane trytytki kupisz najprędzej w elektronicznym.
Senior dzięki za radę. Zastanawiam się tylko czy przy tak niewielkim okazie jak mój wartko na tym etapie to robić. U Ciebie widzę że roślinka ma wiecej niż pół metra a u mnie nawet 20 cm nie ma. Czy im prędzej tym lepiej?
- Senior
Moja ma 1,6 metra Im wcześniej to zrobisz tym lepiej. Wystarczy mały patyczek i podwiązanie w kilku miejscach sznurkiem lub drucikiem.
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co może trapić moją mandarynkę? Przebarwienia pojawiły się na kilku liściach. Przejawiają się w formie żółto-brązowych pasów.
Pozdrawiam Krzysiek
- Senior
Liście ze starości mogą tak żółknąć lub są to braki azotu. Zacznij normalnie podlewać mandarynkę wodą z nawozem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 cze 2017, o 13:42
Cześć
Na początku marca przesadziłem cytryny do większych doniczek. Korzenie były zdrowe i rozbudowane.
Mija już chyba 3 tydzień i mamy koniec marca, a te przesadzone roślinki nie pobudziły się do wzrostu.
Czy długo powinienem czekać, aż się przebudzą? Mam coś specjalnego zrobić czy wystarczy cierpliwość?
Pozdrawiam
Na początku marca przesadziłem cytryny do większych doniczek. Korzenie były zdrowe i rozbudowane.
Mija już chyba 3 tydzień i mamy koniec marca, a te przesadzone roślinki nie pobudziły się do wzrostu.
Czy długo powinienem czekać, aż się przebudzą? Mam coś specjalnego zrobić czy wystarczy cierpliwość?
Pozdrawiam
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Cytrusy nie rosną tak jak inne rośliny, czyli systematycznie po listku. Stoją w miejscu, a potem wypuszczają całe gałązki, by następnie znów się zatrzymać. Spokojnie czekaj.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek