Figa na działce, w donicy

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Figa na działce, w donicy

Post »

newrom pisze:Takie patyki dobrze się ukorzenia . Jak ma wilgoć to bym porównał do wierzb.
Oj żebyś się nie zdziwił.Ja się bardzo zdziwiłem! ;:223
Zapakowałem 6 patyków BT, po 15cm każdy do doniczki wspólnej, po 2 pąki na wierzchu. Stało to ze 2 miesiące i NIC! :tan
Wielkie nic.Wykopałem patyki i cała kora zgniła a skoczogonki miały co jeść. W tym czasie uznałem , że jedna próba to nic, zrobię DOUBLE.
Pobrałem 4 patyki od figi NO NAME z pracy. 3 patyki dałem do wspólnej doniczki, w której wcześniej miałem 5 cm kawałek zielnego pędu BT pod ziemią. I z tego zielnego kawałka BT wyrósł liść, a te 3 patyki stoją już 2 miesiące! I NIC. To samo co BT, czyli na wcześniejszych 6 patykach "poszły pióropusze", czyli pąki szczytowe po czym zeschły i tyle, tak samo tutaj na tych 3 !Zamieszczam foto.

Obrazek

Ale to nie koniec tej "bajki"! :uszy

4-ty patyk z "NO NAME" figi miałem wyrzucić, bo był grubszy i byle jaki, ale nie chciałem drzwi odsuwać z roślin pod nimi, a poza tym był mróz 20 stopni. Zatem wetknąłem go do donicy z BT, ot tak "na wariata".
Po kilku dniach zaczął rosnąć, dziś wygląda tak po miesiącu.

Obrazek

Zatem nie wiem co ma znaczenie, czy patyk jaki jest, czy okres czy co? No nie wiem w czym rzecz!
;:170
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie na 4 patyki peretty, włożone do wspólnej doniczki, dwa już się ukorzeniły, a dwa tak na 50 % (nie chcę na razie sprawdzać). Sprawdzę za jakieś dwa tygodnie, jak temperatura na zewnątrz będzie taka, ze będę mógł je przerzucić przesadzone do szklarni. Ale w zeszłym roku skuteczność ukorzeniania miałem zerową.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

FreGo pisze:
Zatem nie wiem co ma znaczenie, czy patyk jaki jest, czy okres czy co? No nie wiem w czym rzecz!
;:170
Przede wszystkim znaczenie ma jakość zraza do ukorzeniania, im krótszy tym lepiej. Musi być on zdrewniały lub półzdrewniały i nakryty woreczkiem lub słoikiem w celu utrzymania 100% wilgotności względnej. Ważna jest też pora ukorzeniania, najlepiej na wiosnę, chociaż ja ukorzeniałem i w zimie. Pozostała najważniejsza rzecz czyli temperatura. Wszystkie rośliny ukorzeniane muszą mieć zapewnione ciepło, minimalna temperatura jaką ja stosuję to 26 stopni i wyżej.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Ja po prostu wsadzam w ziemię i się przyjmuje. Peretta, panachee, freezemaster..
Jesienią kupiłem jeszcze 3 odmiany i patyki które się ułamały w transporcie wsadziłem do doniczek z figami. Całą zimę stały w temperaturze zbliżonej do zewnętrznej. Na razie patyki żywe, ale czy się ukorzenią będę wiedział za miesiąc.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli jesteś takim cudotwórcą :D to pokaż fotki ukorzenianych sadzonek.
Reposit-11

Post »

Te które staly przez zimę wyjmę z ziemi za miesiąc. Nie wiem czy się ukorzenią
Zeszłoroczne Już jesienią zostały wymienione na inne rośliny.
Wiosną znów wsadzę jakieś patyki i później mogę pokazać, tylko jeśli zarzucasz mi kłamstwo to jak chcesz uwierzyć że to moje sadzonki i nie cudowane z podgrzewaniem etc?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kłamstwa ci nie zarzucam, napisałem tylko że jesteś cudotwórcą, ponieważ ukorzenianie większości roślin w temperaturze poniżej 20 stopni jest niemożliwe czyli zrazy się nie ukorzeniają :D
Reposit-11

Post »

A gdzie napisałem że u mnie się ukorzeniły w zimnie? Wsadziłem patyki i się okaże co z tego wyszło. W sumie to nie zależy mi specjalnie na tych sadzonkach więc dla Ciebie wyjmę je już w święta (od kilku dni stoją w cieple, wcześniej nie będzie mnie w okolicy doniczek ).
Natomiast w okresie wegetacji fig uznaję je za jedna z najłatwiejszych roślin do ukorzenienia. Jak pisałem kilka odmian testowałem. Trzy nowe dopiero za rok planuję mnożyć bo kupiłem małe sadzonki.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

newrom pisze: to jak chcesz uwierzyć że to moje sadzonki i nie cudowane z podgrzewaniem etc?
Chyba że te sadzonki miałeś na podgrzewanym parapecie i w temperaturze powietrza przekraczającej 20 stopni. Najlepiej rośliny ukorzeniają się w temperaturze 27 stopni, temperatura powyżej 30 stopni z kolei powoduje zatrzymanie się procesu ukorzeniania. W moim życiu ukorzeniłem tysiące sadzonek, a fotek na dowód tego mam setki. Na jednym z for twierdzono, że potrafię ukorzenić styl od miotły :D
Reposit-11

Post »

Może kije od miotły wymagają do ukorzenienia takich warunków. Figi na pewno nie.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego napisałem że jesteś cudotwórcą, ponieważ zaprzeczasz oczywistym faktom. Jeżeli mnie nie wierzysz to poczytaj trochę o ukorzenianiu http://www.ogrody.orzysz.org.pl/ogrody/r_polzdrew.htm
Reposit-11

Post »

No tak. Ja wtykam patyki w doniczki, a krasnoludki przychodzą na nie szczać i pewnie dzięki temu jest dostatecznie ciepło choć ja nic o tym nie wiem.
Twierdzisz więc ze ukorzenianie bez jestniemozliwe a ?
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Porzeczki tak samo sie wtyka wczesną wiosną w ziemię i się same ukorzeniaja a 20 stopni nie mają...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”