Moja działeczka ROD zielony domek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja działeczka ROD zielony domek

Post »

Alu, ale pędzisz z tym wątkiem :shock: 2 strony mnei ominęły, znów muszę nadrabiać.
Widzę, że wiosna u Ciebie "pełną gębą".
Jak pomidorki są to musi być wiosna ;:138

A co do nadmiaru to nie wiem czy jest na forum taki co ma zawsze odliczoną rozsadę. Tak się nie da. Nasiejesz więcej, na zapas, żeby mieć rezerwę jakby się coś poknociło, a wtedy one wyrosną wszystkie takie dorodne, że każdego szkoda ;)
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witam was cieplutko :wit
Pogoda dopisuje ;:3 więc w wczoraj po raz pierwszy w tym roku byłam porobić na działce oplewiłam rabatki wzdłuż chodnika, rabatkę z kwiatami z korą, podsypałam korą tuje i azalie no i posprzątałam w altanie bo jutro maja przyjechać mierzyć okna, a dzisiaj stękałam cały dzień wszystko mnie boli oj jaki człowiek zastany przez tę zimę. Cieszę się z wymiany okien bo obecne zamykane są na gwoźdź totalne badziewie. Kupiłam sobie wczoraj 15 worków kory i 15 worków obornika i 1 torf zakupy były niespodziewane bo przyszedł do mnie facet na działkę i zapytał się czy chcemy kupić ja na to jak na lato dość, że taniej prawie o połowę niż w sklepie to jeszcze mi to pod sama altanę przywieźli na wózku jak nie kupić. Teraz czas na zrobienie warzywniaka jak tylko przeschnie ziemia.
Zdobiłam zdjęcia moich krokusików
Białe w słoneczku wyglądają cudownie i te brzęczące pszczoły ach jak mi to lato przypomina
Obrazek

krokusik fioletowy pomroziło go trochu i nie jest tak ładny jak żółty czy biały
Obrazek

no i zółciutki jak słoneczko
Obrazek

mam nadzieję, że nie przyjdą już mrozy choć niektórzy mówią że jeszcze pogoda ma się popsuć oby nie.

Witaj Maju tak tak u mnie już wiosna na całego czekam tylko, żeby ziemia przeschła bo chodzić się nie da po ogrodzie samo błoto ;:145 i zabieram się do zrobienia warzywniaka. Moje pomidorki już znalazły inny ogródek więc się nie zniszczą ja mam odłożone po 3 sztuki z każdej odmiany to mi wystarczy bo i tak nie byłoby gdzie to trzymać Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alicja krokuski pierwsza klasa ;:333
Ja też muszę zakupić korę i wysypać. Z 10 worków trzeba będzie. Ale 15 worków ??!! obornika :) Masakra :D Ja kupiłem 40l jeden worek....
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Piotrze ja kupiłam korę 50l 15 worków i 1 gratis dostałam wszystko weszło i jeszcze ze dwa by się przydały no cóż brakło. teraz wygląda to bardzo ładnie na ten rok spokój.:)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja w sklepie kupuje 80l. Tak więc 10 chyba wystarczy. Niby to dużo ale jak zacznie się rozsypywać wtedy nie ma się tej pewności :)
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrze ja najpierw kupiłam 10 worków przywieźli mi jako pierwsze potem zanim przywieźli mi obornik zdążyłam już otworzyć kilka worków i wiedziałam, że te 10 będzie mało dobrałam jeszcze 5, a dowieźli 6 dali mi jeden gratis miło z ich strony. Jak zacznie się sypać to ubywa jeszcze tu by się uzupełniło i tam tez, a to szybko ucieka niestety.:)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No niestety ale tak jest :) Ja najwięcej kory sypię pod borówki. Trochę pod tuje koło tarasu. Ale one już tak zarosły, że chyba nie będę tam sypać bo i tak nic nie widać. Zobaczymy. Kupię 10 worków, będzie mało to się dokupi. Raz na rok można zaszaleć ;:306
Bardzo lubię zapach jak się wysypuję korę :D Czuję się jak w lesie wtedy :D
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja korę daję pod tuje, które mam w wzdłuż płotu i pod azalie mam ich sporo tez wzdłuż płotu z drugiej strony mam tez rabatę kwiatowa podsypana korą i borówki 8 krzaczków. Mimo, że trzeba uzupełniać korę bo jej ubywa to bardzo ja lubię za jej zapach i ma coś takiego w sobie co nie maja kamienie chociaż są ładne.:)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Jak fajnie z tą dostawą. U nas kiedyś tak wozili tytoń do podsypywania. Właściwie oddawali za darmo. Też pod samą działkę.
Ileż ja bym dała teraz żeby mi ktoś przywiózł ;:173 , u mnie problem z każdym workiem.

Przepiękne te krokusy, wszystkie kolory. Choć te białe faktycznie jakieś takie najbardziej eleganckie .
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Alu piękne krokusiki ;:138 one dają tak wiele kolorków na początek wiosny w naszych ogrodach, moje jeszcze śpią. Ja na razie kupiłam trzy worki kory po 80l, ale wiem, że będę jeszcze musiała dużo kupić, u mnie to wszędzie daleko żeby coś kupić, dobrze, że chociaż obornik mam swój :wink: Jestem ciekawa jak się będzie sprawdzać ta pergola kolumnowa, wklej fotki jak ją rozstawisz, bo mam już pomysł gdzie mogłabym taką umieścić :wink:
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie tylko obornik wożą pod działki. Okoliczni rolnicy. Jak chcesz może być obornik spakowany w worki albo zrzucają w naczepy przy większych ilościach. Ja kupuje obornik granulowany bo lepiej mi się go dawkuje :D
Jutro jadę opróżnić worki :) Od środy do czwartku ma padać u mnie więc to dobry moment na to .
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju ja bardzo się cieszę, że przywieźli fajna to sprawa do auta więcej nie wezmę jak trzy góra cztery worki więc długo musiałabym je wozić i później nosić od parkingu na działkę, a tak hop siup i już jest. Pozdrawiam ;:196

Aniu z tym dowozem zawsze problemy choć mamy samochód i można zajechać kupić to potem cały uświniony mój m się potem pluje, że zaś musi sprzątać. Zazdroszczę Ci tego obornika ja w sumie tez miałam dostać od kuzynki za darmo, ale musiałabym to wozić w samochodzie po kilka worków a jak by tak pękł worek to nie opłacałoby się to brać nawet za darmo, a tak już mam bez wożenia i proszenia. Już nie mogę się doczekać kiedy będę składać pergolę chciałabym jak najszybciej, ale idą święta i się nie da dużo roboty w domu. Zrobiłam zamówienie i mam dostać sadzonki clematisów na początku kwietnia przypuszczam, że zaraz po świętach będą wysyłali więc pergola musi stać. Jak tylko tak się stanie zaraz robię zdjęcia i Ci pokaże. Pozdrawiam ;:196

Piotrze Jeden worek w zeszłym roku obornika odsprzedał mi sąsiad i dałam pod pomidory, a reszta była na oborniku w granulkach i tez dobrze się sprawdził. U mnie ziemia zaniedbana więc potrzebuje nawozu planuje jeden worek dać do beczki i zalać wodą będę miała co dodawać do wody przy podlewaniu. Ja będę dopiero kopać pod warzywnik na razie mam wymierzony placyk gdzie będzie i jaki będzie jak byś mi radził rozłożyć tez obornik po ziemi przed deszczem, a po deszczach go przeryć i wkopać do ziemi? Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mój sąsiad zalewa obornik w beczce i gnojowicą podlewa roślinki. Rosną jak szalone. Zawsze mi powtarza: co natura stworzyła to jest najlepsze. I mam tutaj rację. Warto stosować naturalne nawozy a mniej chemii. Ja dwa lata temu podlewałem roślinki gnojowicą z pokrzywy.
Może w tym roku zastosuję również tą metodę :)
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

No właśnie ten transport to jest największy problem. Ja nakładam 1/3 pojemnika obornika (a tak właściwie to samej końskiej kupy bez słomy) zalewam to wodą i potem podlewam rozcieńczonym, często dorzucamy do tego pokrzywy i to jest jedzonko dla warzywek. Dobre zwłaszcza dla tych żarłocznych typu ogórki, pomidory i wszystkie dyniowate.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka :wit
Dziś pojechałam na działkę bo był pomiar okien nudziłam się trochu czekaniem to popstrykałam kilka zdjęć
to grządka kwiatowa przed tarasem
Obrazek

To ciąg dalszy tej grządki w kierunku do bramki
Obrazek

druga strona chodnika grządka nr 1 i druga niższa pokryta korą
Obrazek

a to kwiaty uroki wiosny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu i Piotrze właśnie mam taki zamiar rozrobić obornik i podlewać a część obornika przekopać. Pozdrawiam ;:196

Wybaczcie, za jakoś zdjęć, ale na polu szaro i ponuro, a i fotograf ze mnie nie najlepszy :) Pozdrawiam życzę spokojnej nocki ;:196
na koniec maleńkie szafirki o których zapomniałam ;:223

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”