Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
kallusiia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2008, o 18:23

:)

Post »

Wysyłam zdjęcia :) a co z tymi listkami bo martwi mnie trochę że to jakiś szkodnik i nie wiem co z tym robić :( Obrazek Obrazek
skarpy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2008, o 13:02

Post »

Cześć. Niedawno kupiłem sobie fikusa. I mam go w domu rośnie sobie raczej okej. Ale!!! Jeden pieniek a mam ich 3 taki kurcze marny. Tzn nie jest taki sztywny jak dwa pozostałe.

Dodam tylko, że po namowach kogoś z forum oberwałem liście i gałązki na dole i splotłem 3 łodyzki. Bo chcę żeby mi duży wyrósł skubaniec. Ta łodyżka o której mówie jest tak w środku. czy myslićie że fakt że jest w środku może ją trochę przytłaczać i dlatego taka miękka jest??
sloneczko26
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lis 2008, o 11:17

Post »

Oto mój beniaminek od kilku dni liscie mu brazowieja i gubi duzo lisci . jak mu pomóc? Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podlewać - ma za mało wody lub za rzadko podlewasz. :D
bronkaraf
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 gru 2008, o 18:40

Post »

Witam.
Szukam pomocy dla mojego Beniaminka. Jest spory(ok 1,5 metra) i z tego co juz tu wyczytałam to ma przędziorka....

Na górnych częściach roślinki wokół łodygi i niektórych liści widoczna pajęczyna. Na listkach białe kropki(larwy??) oraz duzo czarnych punkcików które się poruszają!!!!To pewnie te pajączki tak??Liście spadają bardzo intensywnie (ale na zielono).

Czym pryskać to dziadostwo i jak to robić???Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o rośliny dlatego w miarę możliwości proszę o proste wskazówki:)

Nie jestem w stanie wstawić zdjęć bo nie mam aparatu. Natomiast ten w telefonie nie uchwyci tych drobnych szkodników.
Magda
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Beniamin o pstrych liściach jest jeszcze bardziej wrażliwy, szczególnie na małą ilość światła, nadmierną wilgoć w doniczce i przestawianie niż o zielonych.Swojego pstrolistnego mam już 15 lat, stoi przy dużym południowym oknie od początku w tym samym miejscu.Zimą zawsze zrzuca trochę liści z takimi brązowymi plamami od brzegu.Chyba nie ma na to rady, bo te liście zawierają mało części zielonej(mój benek od pewnego czasu młode listki ma całkiem białe), która produkuje chlorofil i gdy jest mało światła i jeszcze mała powierzchnia na liściu( ta zielona plamka) "łapie" to światło , to jest to stanowczo za mało by roślina mogła bez szwanku przetrwać do wiosny.Trzeba się z tym pogodzić i znaleźć mu jak najjaśniejsze miejsce i nie przestawiać, wiosną roślina zaczyna rosnąć i uzupełnia braki.Mam jeszcze dużego 2 metrowego zielonego i nigdy go nie przycinałam , nie licząc jednej gałęzi, która rosła szybciej niż inne, więc ją ciachnęłam, bo destabilizowała roślinę.Obcinam od dołu starsze gałęzie z paroma często listkami, a że mam trzy pędy to je splatam, one się zrastają, tworząc coś na kształt pnia, a inne gałęzie podwiązuję wyżej do siebie nawzajem.Gałęzie mają lekko zwisający pokrój i wychodzi ładne drzewko.Drobne gałązki ze środka bez liści, albo z paroma listkami całkowicie wycinam, robiąc miejsce dla tych większych z liśćmi.Cała roślina pięknie się prezentuje bez przycinania czubków, których z reguły żal obciąć, bo są tam najładniejsze liście.

Obrazek Obrazek
ŚLiFKa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2008, o 15:08

Post »

Witam wszystkich miłośników roślinek.

Mam do was ogromna prośbę.... od kilku tygodni mój beniaminek masowo gubi liście. Jeszcze chwila a zostaną same gałązki :( Liście dostają dziwnych plam, na całej powierzchni pojawiają się białe przebarwienia (w tych miejscach liść staje się bardziej przeźroczysty). Potem żółknie i opada. Nie zauważyłam żadnych istotek na liściach. Fikus stoi koło okna, więc na brak świata nie może narzekać. Jeżeli chodzi o podlewanie to cały czas (tzn. od kiedy go mam - 5 lat) podlewam co 2-4 dni jak ziemia przesycha. Bardzo proszę o pomoc :cry:
Poniżej kilka zdjęć:
1.
Obrazek
2.
Obrazek
3.
Obrazek
4.
Obrazek
5.
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Twoja roślina zaatakowana jest przez mączniaka wykonaj bardzo dokładnie oprysk Score 250 EC w dawce 0,1% (1ml środka w1l wody). Po sześciu dniach powtórz oprysk. Podlewasz zdecydowanie za często nawet taka roślina wymaga podlania raz na 5-6 dni w okresie powegetacyjnym czyli od października do początku marca. Poczytaj o hodowli fikusów tutaj. Jak wykonasz dwa opryski powinnaś zahamować chorobę, opadającymi liśćmi się nie martw te które są bardzo mocno zaatakowane przez chorobę i tak opadną, przypomnisz się w marcu z aktualnymi wtedy zdjęciami to pozaznaczam Ci na nich jak poprzycinać beniamina by zagęścić koronę i pobudzić go do wytwarzania nowych liści. :D
Awatar użytkownika
DARK TEMPLE
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 gru 2008, o 16:13

Post »

selli7 Postaw go na podstawku lub korytku z wodą,ale tak by w tej wodzie nie stała doniczka -chodzi o odpowiednią wilgotność.
Poprzycinaj końcówki gałązek ,ale nie wszystkie od razu tak około 1/3 .gdy wypuszczą te przycięte listki to następne znowu 1/3 i tak wszystkie,gałązki poprzycinaj.trochę liści mu oberwij zwłaszcza te największe -tak aby zostały tylko początki liści.
Pozdrawiam sercowych, roślinożerców wzrokowych.
Kasia2808
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 gru 2008, o 16:12

Post »

Witam,jestem nowa na tym forum,bo od niedawna`zajmuję się kwiatkami,a pozwolę sobie podczepić się pod temat,bo mam problem z beniaminem,wiadoma sprawa gubi liście :( czytałam właśnie porady dotyczące tej rośliny i zauważyłam,że należy podlewać biohumusem i w sumie jestem chętna aby to robić,tylko nie wiem jak..tzn..nie wiem jak często,jakim stężeniem..dodam,że beniamina podlewam raz-dwa razy w tyg,zraszam codziennie,bo stoi niedaleko kaloryfera.bardzo proszę o pomoc,jeśli będzie trzeba to wstawię fotki.
Dodam jeszcze,że kwiatek najpierw był niesamowicie gęsty,potem zaczął gubić liście,przesadziłam go,więc trochę ustało,ale niestety po jakimś czasie mój trzyletni synek poobcinał znaczną częśc gałęzi i wtedy zaczęło sie gubienie od nowa :( :( wię obecnie beniamin wygląda dość mizernie,błagam pomóżcie..
x-C-j
---

Post »

Daj na forum zdjęcia popatrzymy co mu dolega, co do podlewania uważam że raz na 6-7 dni w zupełności wystarczy co zaś do biohumusu do każdego podlewania 2 nakrętki na 1,5 litra wody. :D
Oczywiście a od marca do końca września razem do tego biohumusu jescze nawóz azotowy dla fikusów. :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Kasia2808 pisze:Dodam jeszcze,że kwiatek najpierw był niesamowicie gęsty,potem zaczął gubić liście,przesadziłam go,więc trochę ustało,ale niestety po jakimś czasie mój trzyletni synek poobcinał znaczną częśc gałęzi i wtedy zaczęło się gubienie od nowa :( :( wię obecnie beniamin wygląda dość mizernie,błagam pomóżcie..
Może dziecko nie tylko poobcinało, ale i podlało za dużo (podlewało kilkakrotnie?) roślinę. Też miałam tak, że córeczka podlewała mi kwiaty bez mojej wiedzy w dobrej wierze.W połączeniu z wcześniejszym przesadzeniem, gdzie zwiększyła się pewnie ilość ziemi, a tym samym zbyt dużo szkodliwej wilgoci przy korzeniach spowodowało szkodliwy dla beniaminów w okresie zimowym nadmiar wilgoci.Ziemia mogła być tez zbyt wilgotna, kleista, często w workach jest taka.Trzeba troszkę zmieszać z piaskiem, wtedy jest przewiewniejsza.Nie wiem kiedy został przesadzony, ale beniaminów nie należy przesadzać przed sezonem zimowym.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam podobne doświadczenia.Po wiosennym przesadzaniu(trochę spóźnionym-korzenie wybiły od spodu doniczki)i ścięciu korzeni fikusy zrzucają liście-jednak szybko "dochodzą do siebie".Gdy już puszczą liście wycinam stare,obumarłe gałązki.
Miałam dwukrotnie taką sytuację.
Da radę-tylko trochę cierpliwości :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”