Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
Cześć. Niedawno kupiłem sobie fikusa. I mam go w domu rośnie sobie raczej okej. Ale!!! Jeden pieniek a mam ich 3 taki kurcze marny. Tzn nie jest taki sztywny jak dwa pozostałe.
Dodam tylko, że po namowach kogoś z forum oberwałem liście i gałązki na dole i splotłem 3 łodyzki. Bo chcę żeby mi duży wyrósł skubaniec. Ta łodyżka o której mówie jest tak w środku. czy myslićie że fakt że jest w środku może ją trochę przytłaczać i dlatego taka miękka jest??
Dodam tylko, że po namowach kogoś z forum oberwałem liście i gałązki na dole i splotłem 3 łodyzki. Bo chcę żeby mi duży wyrósł skubaniec. Ta łodyżka o której mówie jest tak w środku. czy myslićie że fakt że jest w środku może ją trochę przytłaczać i dlatego taka miękka jest??
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lis 2008, o 11:17
Witam.
Szukam pomocy dla mojego Beniaminka. Jest spory(ok 1,5 metra) i z tego co juz tu wyczytałam to ma przędziorka....
Na górnych częściach roślinki wokół łodygi i niektórych liści widoczna pajęczyna. Na listkach białe kropki(larwy??) oraz duzo czarnych punkcików które się poruszają!!!!To pewnie te pajączki tak??Liście spadają bardzo intensywnie (ale na zielono).
Czym pryskać to dziadostwo i jak to robić???Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o rośliny dlatego w miarę możliwości proszę o proste wskazówki:)
Nie jestem w stanie wstawić zdjęć bo nie mam aparatu. Natomiast ten w telefonie nie uchwyci tych drobnych szkodników.
Szukam pomocy dla mojego Beniaminka. Jest spory(ok 1,5 metra) i z tego co juz tu wyczytałam to ma przędziorka....
Na górnych częściach roślinki wokół łodygi i niektórych liści widoczna pajęczyna. Na listkach białe kropki(larwy??) oraz duzo czarnych punkcików które się poruszają!!!!To pewnie te pajączki tak??Liście spadają bardzo intensywnie (ale na zielono).
Czym pryskać to dziadostwo i jak to robić???Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o rośliny dlatego w miarę możliwości proszę o proste wskazówki:)
Nie jestem w stanie wstawić zdjęć bo nie mam aparatu. Natomiast ten w telefonie nie uchwyci tych drobnych szkodników.
Magda
Beniamin o pstrych liściach jest jeszcze bardziej wrażliwy, szczególnie na małą ilość światła, nadmierną wilgoć w doniczce i przestawianie niż o zielonych.Swojego pstrolistnego mam już 15 lat, stoi przy dużym południowym oknie od początku w tym samym miejscu.Zimą zawsze zrzuca trochę liści z takimi brązowymi plamami od brzegu.Chyba nie ma na to rady, bo te liście zawierają mało części zielonej(mój benek od pewnego czasu młode listki ma całkiem białe), która produkuje chlorofil i gdy jest mało światła i jeszcze mała powierzchnia na liściu( ta zielona plamka) "łapie" to światło , to jest to stanowczo za mało by roślina mogła bez szwanku przetrwać do wiosny.Trzeba się z tym pogodzić i znaleźć mu jak najjaśniejsze miejsce i nie przestawiać, wiosną roślina zaczyna rosnąć i uzupełnia braki.Mam jeszcze dużego 2 metrowego zielonego i nigdy go nie przycinałam , nie licząc jednej gałęzi, która rosła szybciej niż inne, więc ją ciachnęłam, bo destabilizowała roślinę.Obcinam od dołu starsze gałęzie z paroma często listkami, a że mam trzy pędy to je splatam, one się zrastają, tworząc coś na kształt pnia, a inne gałęzie podwiązuję wyżej do siebie nawzajem.Gałęzie mają lekko zwisający pokrój i wychodzi ładne drzewko.Drobne gałązki ze środka bez liści, albo z paroma listkami całkowicie wycinam, robiąc miejsce dla tych większych z liśćmi.Cała roślina pięknie się prezentuje bez przycinania czubków, których z reguły żal obciąć, bo są tam najładniejsze liście.
Witam wszystkich miłośników roślinek.
Mam do was ogromna prośbę.... od kilku tygodni mój beniaminek masowo gubi liście. Jeszcze chwila a zostaną same gałązki Liście dostają dziwnych plam, na całej powierzchni pojawiają się białe przebarwienia (w tych miejscach liść staje się bardziej przeźroczysty). Potem żółknie i opada. Nie zauważyłam żadnych istotek na liściach. Fikus stoi koło okna, więc na brak świata nie może narzekać. Jeżeli chodzi o podlewanie to cały czas (tzn. od kiedy go mam - 5 lat) podlewam co 2-4 dni jak ziemia przesycha. Bardzo proszę o pomoc
Poniżej kilka zdjęć:
1.
2.
3.
4.
5.
Mam do was ogromna prośbę.... od kilku tygodni mój beniaminek masowo gubi liście. Jeszcze chwila a zostaną same gałązki Liście dostają dziwnych plam, na całej powierzchni pojawiają się białe przebarwienia (w tych miejscach liść staje się bardziej przeźroczysty). Potem żółknie i opada. Nie zauważyłam żadnych istotek na liściach. Fikus stoi koło okna, więc na brak świata nie może narzekać. Jeżeli chodzi o podlewanie to cały czas (tzn. od kiedy go mam - 5 lat) podlewam co 2-4 dni jak ziemia przesycha. Bardzo proszę o pomoc
Poniżej kilka zdjęć:
1.
2.
3.
4.
5.
Twoja roślina zaatakowana jest przez mączniaka wykonaj bardzo dokładnie oprysk Score 250 EC w dawce 0,1% (1ml środka w1l wody). Po sześciu dniach powtórz oprysk. Podlewasz zdecydowanie za często nawet taka roślina wymaga podlania raz na 5-6 dni w okresie powegetacyjnym czyli od października do początku marca. Poczytaj o hodowli fikusów tutaj. Jak wykonasz dwa opryski powinnaś zahamować chorobę, opadającymi liśćmi się nie martw te które są bardzo mocno zaatakowane przez chorobę i tak opadną, przypomnisz się w marcu z aktualnymi wtedy zdjęciami to pozaznaczam Ci na nich jak poprzycinać beniamina by zagęścić koronę i pobudzić go do wytwarzania nowych liści.
- DARK TEMPLE
- 10p - Początkujący
- Od: 29 gru 2008, o 16:13
selli7 Postaw go na podstawku lub korytku z wodą,ale tak by w tej wodzie nie stała doniczka -chodzi o odpowiednią wilgotność.
Poprzycinaj końcówki gałązek ,ale nie wszystkie od razu tak około 1/3 .gdy wypuszczą te przycięte listki to następne znowu 1/3 i tak wszystkie,gałązki poprzycinaj.trochę liści mu oberwij zwłaszcza te największe -tak aby zostały tylko początki liści.
Poprzycinaj końcówki gałązek ,ale nie wszystkie od razu tak około 1/3 .gdy wypuszczą te przycięte listki to następne znowu 1/3 i tak wszystkie,gałązki poprzycinaj.trochę liści mu oberwij zwłaszcza te największe -tak aby zostały tylko początki liści.
Pozdrawiam sercowych, roślinożerców wzrokowych.
Witam,jestem nowa na tym forum,bo od niedawna`zajmuję się kwiatkami,a pozwolę sobie podczepić się pod temat,bo mam problem z beniaminem,wiadoma sprawa gubi liście czytałam właśnie porady dotyczące tej rośliny i zauważyłam,że należy podlewać biohumusem i w sumie jestem chętna aby to robić,tylko nie wiem jak..tzn..nie wiem jak często,jakim stężeniem..dodam,że beniamina podlewam raz-dwa razy w tyg,zraszam codziennie,bo stoi niedaleko kaloryfera.bardzo proszę o pomoc,jeśli będzie trzeba to wstawię fotki.
Dodam jeszcze,że kwiatek najpierw był niesamowicie gęsty,potem zaczął gubić liście,przesadziłam go,więc trochę ustało,ale niestety po jakimś czasie mój trzyletni synek poobcinał znaczną częśc gałęzi i wtedy zaczęło sie gubienie od nowa wię obecnie beniamin wygląda dość mizernie,błagam pomóżcie..
Dodam jeszcze,że kwiatek najpierw był niesamowicie gęsty,potem zaczął gubić liście,przesadziłam go,więc trochę ustało,ale niestety po jakimś czasie mój trzyletni synek poobcinał znaczną częśc gałęzi i wtedy zaczęło sie gubienie od nowa wię obecnie beniamin wygląda dość mizernie,błagam pomóżcie..
Może dziecko nie tylko poobcinało, ale i podlało za dużo (podlewało kilkakrotnie?) roślinę. Też miałam tak, że córeczka podlewała mi kwiaty bez mojej wiedzy w dobrej wierze.W połączeniu z wcześniejszym przesadzeniem, gdzie zwiększyła się pewnie ilość ziemi, a tym samym zbyt dużo szkodliwej wilgoci przy korzeniach spowodowało szkodliwy dla beniaminów w okresie zimowym nadmiar wilgoci.Ziemia mogła być tez zbyt wilgotna, kleista, często w workach jest taka.Trzeba troszkę zmieszać z piaskiem, wtedy jest przewiewniejsza.Nie wiem kiedy został przesadzony, ale beniaminów nie należy przesadzać przed sezonem zimowym.Kasia2808 pisze:Dodam jeszcze,że kwiatek najpierw był niesamowicie gęsty,potem zaczął gubić liście,przesadziłam go,więc trochę ustało,ale niestety po jakimś czasie mój trzyletni synek poobcinał znaczną częśc gałęzi i wtedy zaczęło się gubienie od nowa wię obecnie beniamin wygląda dość mizernie,błagam pomóżcie..
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam podobne doświadczenia.Po wiosennym przesadzaniu(trochę spóźnionym-korzenie wybiły od spodu doniczki)i ścięciu korzeni fikusy zrzucają liście-jednak szybko "dochodzą do siebie".Gdy już puszczą liście wycinam stare,obumarłe gałązki.
Miałam dwukrotnie taką sytuację.
Da radę-tylko trochę cierpliwości
Miałam dwukrotnie taką sytuację.
Da radę-tylko trochę cierpliwości
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"