Moje i córki, Bożena - Babopielka
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie, absolutnie nie wolno otwierać worka do momentu,
aż zniknie woda i zaparowanie.
Po szybkości wyrastania wlośników sądzę, że jeszcze tydzień
i pójdzie do doniczki ze szklanym kapeluszem .
I wtedy będzie wietrzona.
To pierwsza hoja, jaką ukorzeniam, więc trzymam się kurczowo amerykańskiej receptury.
aż zniknie woda i zaparowanie.
Po szybkości wyrastania wlośników sądzę, że jeszcze tydzień
i pójdzie do doniczki ze szklanym kapeluszem .
I wtedy będzie wietrzona.
To pierwsza hoja, jaką ukorzeniam, więc trzymam się kurczowo amerykańskiej receptury.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Witaj Bożenko , święta ,święta i po świętach .
Obejrzałam sobie jeszcze raz , na spokojnie , Twoje śliczne hoje , no i oczywiście fiołki .
Same śliczności .
Za każdym razem wypatrzę coś innego .Teraz spodobała mi się tetrastigma ,ze tak szybko rośnie i może być na ścianie .Chcę Cię prosić o szczepkę wiosną ( oczywiście tylko wtedy jeśli będzie to możliwe ).
Wszystkiego najlepszego w 2009 roku .
Obejrzałam sobie jeszcze raz , na spokojnie , Twoje śliczne hoje , no i oczywiście fiołki .
Same śliczności .
Za każdym razem wypatrzę coś innego .Teraz spodobała mi się tetrastigma ,ze tak szybko rośnie i może być na ścianie .Chcę Cię prosić o szczepkę wiosną ( oczywiście tylko wtedy jeśli będzie to możliwe ).
Wszystkiego najlepszego w 2009 roku .
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
I ja przyszłam cię odwiedzić..choć niedawno byłam. Ale chcę ci Bożenko napisać że wreszcie jeden listek fiołka od ciebie na pewno sie ukorzenił wypuszcza młode listeczki. No to może w końcu i reszta się ruszy.Parę padło. Ale jeden listek pstry..był on najmniejszy...nie wypuszcza także, ale i nie zmarniał. Czyli jest nadzieja...bo to mój jeden jedyny listek dwukolorowy. Pozdrawiam cię Bożenko.
A co myślicie, żeby ukorzenić tak różyczkę. Kupić w sklepie taką do bukietu, a potem pociąć i do woreczka. Próbował już ktoś? To ja spróbuję. A co mi tam. Akurat upatrzyłam sobie niebieską. M mi nie kupił to sama sobie zrobię niespodziankęhanka55 pisze:Bożenko, sposób ukorzeniania na 100%, z amerykańskiej strony:
http://www.myhoyas.com/rooting.htm
- ciepło i wilgotno, czyli w zamkniętym woreczku z wodą
Efekt po tygodniu
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Bogusiu..nie wiem o jaką różyczkę ci chodzi..czy domową?. Bo jeśli chodzi o takie ogrodowe to ja sama ukorzeniałam na próbę na działce i się udało. Wsadziłam w ziemię, nakryłam plastykową butelką i w cieniu bo to latem było...ukorzeniła się. Myślę że i taka domowa powinna się w ten sposób ukorzenić. Tylko nie wiem czy pora ukorzeniania nie ma tu dużego znaczenia?.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Hania pokazała fajny sposób na ukorzenianie - zwłaszcza belli bo ona jak dla mnie to jest bardzo trudna do ukorzeniania
Zenia -cieszę się ,że chociaż coś Ci przeżyło z tych fiołków
ktoś - Danusia oczywiście tetrastigmę dostaniesz wiosną -jak dożyje do wiosny (oczywiście mam na myśli tetrastigmę nie mnie )
Ostatnio u mnie same straty padła mi hoja variegata ,Odorata ,Bella variegata i camphorifolia i to nie wszystkie moje straty ,bo padła mi też większość sukulentów jak tak dalej pójdzie to do wiosny zostaną mi tylko parapety
Zenia -cieszę się ,że chociaż coś Ci przeżyło z tych fiołków
ktoś - Danusia oczywiście tetrastigmę dostaniesz wiosną -jak dożyje do wiosny (oczywiście mam na myśli tetrastigmę nie mnie )
Ostatnio u mnie same straty padła mi hoja variegata ,Odorata ,Bella variegata i camphorifolia i to nie wszystkie moje straty ,bo padła mi też większość sukulentów jak tak dalej pójdzie to do wiosny zostaną mi tylko parapety