Zieleńce Pawła
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zieleńce Pawła
mmudant - Witaj Magdaleno u mnie! Dziękuję za uznanie i zapraszam częściej
tu.ja - Izo u mnie co chwilę przybywa jakaś nowa odmiana Rojnika a za chwilę się zacznie....rozwijanie rozet i wybarwianie...kwiecień-czerwiec są najpiękniejsze...będę znów godzinami się im przyglądał, latał z aparatem i robił im focie
Po świętach muszę koniecznie wysiać już nasionka zebrane z Rojników, pogoda cały czas nie rozpieszcza ...jesienny wysiew poszedł na straty...malutkie wschody Rojniczków wymarzły...ale to tylko dwie kuwety...wysiałem na próbę i już wiem że lepiej wysiewać wiosną
Jeśli tylko najdzie Cię ochota na Rojniki to zapraszam
tu.ja - Izo u mnie co chwilę przybywa jakaś nowa odmiana Rojnika a za chwilę się zacznie....rozwijanie rozet i wybarwianie...kwiecień-czerwiec są najpiękniejsze...będę znów godzinami się im przyglądał, latał z aparatem i robił im focie
Po świętach muszę koniecznie wysiać już nasionka zebrane z Rojników, pogoda cały czas nie rozpieszcza ...jesienny wysiew poszedł na straty...malutkie wschody Rojniczków wymarzły...ale to tylko dwie kuwety...wysiałem na próbę i już wiem że lepiej wysiewać wiosną
Jeśli tylko najdzie Cię ochota na Rojniki to zapraszam
Pawle,jest czym nacieszyć oko.Dziękujemy za już i prosimy o jeszcze.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pawle
Imponująca jest Twoja kolekcja rojników zwłaszcza gdy chodzi o ich odmiany ogrodowe. Nie znalazłem w niej bardzo interesującego gatunku
rojnika z Alp Sempervivum calcareum Rojnika wapiennego.
Jeśli on Cię zainteresuje mogę Ci go przesłać w drodze wymiany za coś innego.
Pozdrawiam Janusz100
Imponująca jest Twoja kolekcja rojników zwłaszcza gdy chodzi o ich odmiany ogrodowe. Nie znalazłem w niej bardzo interesującego gatunku
rojnika z Alp Sempervivum calcareum Rojnika wapiennego.
Jeśli on Cię zainteresuje mogę Ci go przesłać w drodze wymiany za coś innego.
Pozdrawiam Janusz100
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Witaj Pawle
Podziwiam kolekcję pięknych rojników
Skalna róża od Ciebie pięknie się przyjęła i ciekawie kontrastuje z jaśniejszymi kamieniami
Wszystkie przysłane roślinki mają się dobrze.
Podziwiam kolekcję pięknych rojników
Skalna róża od Ciebie pięknie się przyjęła i ciekawie kontrastuje z jaśniejszymi kamieniami
Wszystkie przysłane roślinki mają się dobrze.
- pitertom
- 500p
Janusz mam bardzo podobnego Rojnika ale hybrydę sempervivum calcareum 'Sir W.Lawrence' Bardzo mnie ciekawi pochodzenie Twojej naturalnej formy ...zostały znalezione 2 naturalne formy calcareum z Alp a dokładnie 'calcareum from Alpes de France' i 'calcareum from Alpes Maritimes' oba z resztą z Francji żródło http://www.sempervivum-liste.de/natur
chętnie się wymienię
Pelagia72 - Agnieszko ciesze się że, rośliny się przyjęły i rosną ,roślinki od Ciebie a szczególnie Astry jesienne też ładnie rosną
Najnowszy nabytek:
Sempervivum tectorum variegatum "Saxon"
przyjechał prosto z Węgier...maluszek, ale jeszcze pokaże na co go stać
chętnie się wymienię
Pelagia72 - Agnieszko ciesze się że, rośliny się przyjęły i rosną ,roślinki od Ciebie a szczególnie Astry jesienne też ładnie rosną
Najnowszy nabytek:
Sempervivum tectorum variegatum "Saxon"
przyjechał prosto z Węgier...maluszek, ale jeszcze pokaże na co go stać
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Paweł piękne roślinki masz, moje od ciebie się przyjeły co mnie cieszy miłego tygodnia życzę
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Paweł cudne masz rojniki, podziwiam!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Paweł a tak dla Twoich fanek mógłbyś od czasu do czasu pokazać troszkę piękności
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- pitertom
- 500p
- pelagia72
Paweł
Zazdroszczę przygotowania ogrodu do zimy
Rojniki bardzo piękne.
Wszystkie roślinki od Ciebie maja się dobrze, tylko patyki od hortensji padły ,ale mi nie wychodzi ukorzenianie
Zazdroszczę przygotowania ogrodu do zimy
Rojniki bardzo piękne.
Wszystkie roślinki od Ciebie maja się dobrze, tylko patyki od hortensji padły ,ale mi nie wychodzi ukorzenianie
- pitertom
- 500p
Agnieszko Marcinki od Ciebie też prawie wszystkie dobrze przezimowały i pięknie zakwitły.Nie przezimowała jedynie odmiana 'Regent' i nie zdążyła zakwitnąć odmiana holenderska nn. 'Regent' to Duńska odmiana podobnie jak seria Mystery Lady, zauważyłem że, te holenderskie i duńskie odmiany nie sprawdzają się w naszym klimacie, późno rozwijają pąki albo wcale mówię tu o uprawie gruntowej.
Pochwale się kwitnieniem Marcinków od Ciebie
Nowoangielski 'Herbstschnee' dorasta do 150cm
Nowoangielski 'Purple dome' dorasta do 50cm
I to jest faktycznie Purple dome karłowa odmiana nowoangielskich astrów, trochę słabiej kwitnie od tych wysokich anglików jak zauważyłeś ale i tak jest ładny istnieje jeszcze różowa odmiana karłowa 'Vibrant dome' jest na liście poszukiwanych.
Ta moja wysoka odmiana nowoanglika o ciemno fioletowych kwiatach to prawdopodobnie 'Violetta' ale pewności nie mam
Kosmiczny od Ciebie nn...śliczny jest
'Fuldatal'
ciemno różowy niski 30-40cm - też śliczny, tylko aparat przekłamuje kolor kwiatów
'Winston Churchil' okazało się że, już go mam ale wcześniej nn, też ciężko uchwycić właściwy kolor kwiatów
nowoangielski jasno różowy wysoki bardzo podobny do mojego 'Harington's pink'
Bardzo jestem z nich zadowolony
Agnieszko czy u Ciebie przezimował ten duński 'Regent' i czy zakwitają te holenderskie odmiany?
Pochwale się kwitnieniem Marcinków od Ciebie
Nowoangielski 'Herbstschnee' dorasta do 150cm
Nowoangielski 'Purple dome' dorasta do 50cm
I to jest faktycznie Purple dome karłowa odmiana nowoangielskich astrów, trochę słabiej kwitnie od tych wysokich anglików jak zauważyłeś ale i tak jest ładny istnieje jeszcze różowa odmiana karłowa 'Vibrant dome' jest na liście poszukiwanych.
Ta moja wysoka odmiana nowoanglika o ciemno fioletowych kwiatach to prawdopodobnie 'Violetta' ale pewności nie mam
Kosmiczny od Ciebie nn...śliczny jest
'Fuldatal'
ciemno różowy niski 30-40cm - też śliczny, tylko aparat przekłamuje kolor kwiatów
'Winston Churchil' okazało się że, już go mam ale wcześniej nn, też ciężko uchwycić właściwy kolor kwiatów
nowoangielski jasno różowy wysoki bardzo podobny do mojego 'Harington's pink'
Bardzo jestem z nich zadowolony
Agnieszko czy u Ciebie przezimował ten duński 'Regent' i czy zakwitają te holenderskie odmiany?
- pelagia72
Pawle
Wow Ale miło zobaczyć swoje roślinki tak pięknie kwitnące w zaprzyjaźnionym ogrodzie
''Fuldathal'' lepiej Tobie zakwitł niż u mnie
W tym roku niestety nie zakwitły ani aster z serii ''Regent'' ani te holenderskie, które wcześniej miałam.
''Regent'' zimował w donicy na dworze i nie zmarzł, miał pączki kwiatowe, ale uschły.
Dziwne ,bo jesień ciepła była i słoneczna.
Jeszcze Ci napiszę o dzielżanie od Ciebie. Dałam Mężowi ,podzielił na pojedyncze sadzonki i w pierwszym roku wyrosły piękne i wielkie krzaki dosłownie, podsypał gołębiego pomiotu.
Bardzo zadowolony z tego dzielżanu był, mamy sporo różnych, ale Twój wyjątkowy.
Na pewno jeszcze zamówimy na wiosnę i jakieś jeżówki jeśli masz.
Aaaa uważaj proszę na ''Kosmicznego '' astra bo zadziwia ekspansywnością.
Pokaż jeszcze coś z ogrodu
Wow Ale miło zobaczyć swoje roślinki tak pięknie kwitnące w zaprzyjaźnionym ogrodzie
''Fuldathal'' lepiej Tobie zakwitł niż u mnie
W tym roku niestety nie zakwitły ani aster z serii ''Regent'' ani te holenderskie, które wcześniej miałam.
''Regent'' zimował w donicy na dworze i nie zmarzł, miał pączki kwiatowe, ale uschły.
Dziwne ,bo jesień ciepła była i słoneczna.
Jeszcze Ci napiszę o dzielżanie od Ciebie. Dałam Mężowi ,podzielił na pojedyncze sadzonki i w pierwszym roku wyrosły piękne i wielkie krzaki dosłownie, podsypał gołębiego pomiotu.
Bardzo zadowolony z tego dzielżanu był, mamy sporo różnych, ale Twój wyjątkowy.
Na pewno jeszcze zamówimy na wiosnę i jakieś jeżówki jeśli masz.
Aaaa uważaj proszę na ''Kosmicznego '' astra bo zadziwia ekspansywnością.
Pokaż jeszcze coś z ogrodu
- pitertom
- 500p
Kolejne tegoroczne nabytki Astrowe tym razem ukłony dla forumowiczki Marysi mar33
'Marie Ballard' odmiana o pełnych kwiatach wcześnie zakwitająca
'Triefblau Gefullt'
'Aqua compact' - uroczy niski asterek
Lady Mystery 'Jessica' pełny biały- wcześniej wspomniana duńska odmiana, zakwitła ale bardzo późno kiedy już wszystkie Astry dawno przekwitły, ale mimo to jest ładny. Jej koleżanka Lady Mystery 'Brigitte' o różowych kwiatach niestety nie zakwitła mimo zawiązana pąków
Jeszcze dwa Asterki od forumowiczki Elizabetki
roztrzepany jak dmuchawiec jasnoróżowy nn wysoki
bordowy pełny niziutki nn - śliczny, kolor kwiatu przekłamany przez aparat
ukłony na miłych pań
'Marie Ballard' odmiana o pełnych kwiatach wcześnie zakwitająca
'Triefblau Gefullt'
'Aqua compact' - uroczy niski asterek
Lady Mystery 'Jessica' pełny biały- wcześniej wspomniana duńska odmiana, zakwitła ale bardzo późno kiedy już wszystkie Astry dawno przekwitły, ale mimo to jest ładny. Jej koleżanka Lady Mystery 'Brigitte' o różowych kwiatach niestety nie zakwitła mimo zawiązana pąków
Jeszcze dwa Asterki od forumowiczki Elizabetki
roztrzepany jak dmuchawiec jasnoróżowy nn wysoki
bordowy pełny niziutki nn - śliczny, kolor kwiatu przekłamany przez aparat
ukłony na miłych pań