Czas znów na "sałatę". Miało być "dwie nowości" na moich parapetach w tym tygodniu, ale w powodu jakiegoś cudownego rozmnożenie przybyło u mnie 9 roślin.
To co planowałam to od naszej
Asi (Asi7480) z forum nabyłam coś co mi się bardzo marzyło a mogliśmy podziwiać u Asi jak pięknie u niej kwitło. Mowa o
Phalaenopsis equestris Graz. Mam bardzo ładne keiki i już nie mogę się doczekać aż zakwitnie i u mnie.
![Obrazek](https://images82.fotosik.pl/1031/b52d38b70fd87d00med.jpg)
To co nie planowałam to Asia dorzuciła mi w prezencik pod postacią keiki
Phalaenopsis Andorra. Bardzo mi się podobało jak kwitła u niej roślina mateczna, więc zostałam uszcześliwiona keiki. Roślin od Asi nie przesadzam, podłoże ok i niech rosną.
![nous ;:130](./images/smiles/blow.gif)
Asiu jeszcze raz dziękuję
Drugą roślinką, którą planowałam kupić to
Phalaenopsis Liu's Triprince. Piękna duża roślina odkupiona z prywatnej kolekcji. Uwielbiam ten kształt kwiatów, więc nie mogłam się oprzeć. Przesadziłam do hydro.
A teraz coś co nie planowałam. Nasza
Justyna z forum postanowiła zlikwidować swoją kolekcję Oncidii a ja zgodziłam się je adoptować. Tylko myślałam, że może to będzie dwa lub trzy a we wtorek listonosz wręczył mi wielką paczkę (nawet nie wiedziałam że Justyna ją już wysłała) i kiedy otworzyłam odkryłam, że jest tam 6 szt. Nie mam żadnych Oncidii i będę musiała się z nimi jakoś dogadać. Justyna była w trakcie przestawiania ich na uprawę w hydro, więc większość korzeni już odeszła w zapomnienie. Wzięłam wyczyściłam je, namoczyłam w Topsin i posadziłam do hydro. Mam nadzieję, że damy radę się dogadać.
I nagle na moich parapetach zgętniało. Na szczęście wykazała się nieświadomą przezornością i kupiłam sobie regał na parapet na storczyki botaniczne i małe hybrydy. Okno południowe, ale że to okno balkonowe, nad którym jest duży gzymsy to w lecie dopiero bezpośrednio świeci tam słońce ok 15, jednak i tak okresowo muszę cieniować roletą. Z regałem pomyślę nad jakąś firanką, żeby filtrowała.
Już nie mogę doczekać się cieplej wiosny to przynajmniej Dendrobia wyeksmituje na dwór i zrobię pozorny luz na parapetach.
I żeby nie było, że człowiek samą "sałatą" żyje. Parę kwitnień na szybko.
Phal. Tertasambo White x Luedde Violacea
Phalaenopsis Liodoro
Phalaenopsis Purple Martin kwitnie nieprzerwanie od października.
Phalaenopsis Mini Mark przedłużył Pęd o dalej cieszy oczy.
Phalaenopsis Optimistic Fantasy. Kolejne kwitnie, jakże różne wybarwienie w porównaniu z zimowym. Widać słońce pomaga i mamy o wiele lepsze kolory.
I na koniec
Phalaenopsis Black Swan. Przedłużył pędy i mamy 18 kwiatów. Niezmordowany.
![Obrazek](https://images84.fotosik.pl/1030/d42ecf0a7c77e1a4med.jpg)