Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Też dodaję piasku do ziemi . No i przy okazji więcej mi tego wychodzi :wink:
Telimenka nie jest to często spotykane wśród ogrodników :wink: Kiedyś przesadzałem, ale nie było to dobre rozwiązanie .
Nie moczę nasion, nie podkiełkowuję, od razu wsadzam do ziemi. Jak jakieś nasionko nie wzejdzie to doniczkę wykorzystuję dla innej rośliny.
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widziałem, że niektórzy wspominają o doświetlaniu rozsady arbuza. Czy ktoś już próbował czegoś takiego w poprzednich latach i ma jakieś sugestie dotyczące doświetlania roślin? Czytałem o grow ledach i myślę, żeby kupić żarówkę lub listwę led i spróbować się z tym pobawić. Moje rozsady będą stały na południowym parapecie, ale rok temu ze względu na sporą ilość dni pochmurnych i tak się trochę za bardzo powyciągały i chciałbym temu zapobiec w tym roku. Ewentualnie sam wykonam taki doświetlacz z czerwonych i niebieskich diod. Czy to miałoby jakiś sens czy lepiej sobie odpuścić? Koszty wyniosłyby około 100zł.
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Danivil pisze:Ewentualnie sam wykonam taki doświetlacz z czerwonych i niebieskich diod. Czy to miałoby jakiś sens czy lepiej sobie odpuścić? Koszty wyniosłyby około 100zł.
Jak zmierzasz to sam wykonać? Masz Hotaira? Może być stacja lutownicza ale z lupą. Trzeba mieć wprawę w lutowaniu, trzeba kupić diody i profil z kloszem. Poza tym dobrać ilość diod do napięcia zasilania i do tego zasilacz albo zrobić albo kupić, chyba że do 230V dobierzesz liczbę diod.
Poza tym chińskie komponenty czasem kiepsko się lutują jak zastosujesz kiepski topnik.
Taniej jest nabyć żarówkę za 20zł bo już za tyle można kupić LED GROW dziś. To samo dotyczy listew. Jednak sam zakup to nie wszystko ( na tym żerują handlarze) bo trzeba się orientować ile mocy świetlnej daje dane źródło światła. Czyli lumeny są ważne oraz luxy. Na początku jak wchodziły pierwsze żarówki LED to ludzie się rzucili jak "wszy na pępek" i nikt nie zwracał uwagi na te parametry a moce były 3W-5W. A potem płakali bo tymi nowoczesnymi i drogimi wówczas cudami techniki mogli sobie co najwyżej oświetlić korytarz do WC. ;:224
Witam, jestem Adam.
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie lepiej rozsade arbuza mieć w tunelu foliowym lub szklarni? ;:108 A jak nie masz to zrób taką mini szklarenke na rozsady bądą miało ciepło i dużo światła
Dareku
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 21:09

Post »

Zależy kiedy. Jak temperatura w nocy spada poniżej 5 st. to nieciekawie dla arbuza.
dajnas
50p
50p

Post »

Dareku
W dzień były by w foliaku a na noc do domu
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

I znowu mam kolejny problem ze szczepieniem...

Obrazek Obrazek
kilka szczepien wypadło z klipsa z powodu wybiegnięcia podkładki (3 dzień bez światła) , U Ciebie Wokan to samo było ?
Piotr
zielarz94
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2016, o 13:49

Post »

Zrobiłem test tego akwarium z oświetleniem, i temperatura wewnątrz po godzinie wyniosła 26-27C. Jest 72W oświetlenia za pomocą świetlówek z temperaturą barwową 5500K - 10000K. Także spróbuję pierwszą partię arbuzów wyhodować w tym akwarium.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Moje arbuzy już otwierają parasole :D

Obrazek

:wit
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

rolnik90 pisze:I znowu mam kolejny problem ze szczepieniem...

Obrazek Obrazek
kilka szczepien wypadło z klipsa z powodu wybiegnięcia podkładki (3 dzień bez światła) , U Ciebie Wokan to samo było ?
Oł szit... bardzo dziwne...
U mnie przez te 3 dni w inkubatorze, co im całe światło zabrałem, ani drgnęły, nic nie wybiegło i nic nie wypadało. Może było za jasno u Ciebie?
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Kontakt:

Post »

kamil_kluczbork pisze:Jak długo kiełkują Wam nasiona arbuza ?
Mam między innymi Janosika, moczyłem 24h , są już w ziemi około 5 dni i nic nie wyszło. Czekam dalej.

Mija 10 dni a w doniczkach dalej tylko ziemia :(

Czy wszystkie arbuzy trzeba szczepić ?.
sadzonkiarbuzow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2018, o 13:37

Post »

Nie wszystkie:) My sadzimy co roku kilkaset sztuk i nic nie szczepimy:) Kiełkowanie u mnie trwa około 5 dni:)

-- 3 kwi 2018, o 13:41 --

Persej pytałeś o oryginalne nasiona Orangeglo. Tak:) jest możliwośc w Polsce kupić takie, przez inetrnet:)
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Wiem że melony (główny pęd) powinno się przyciąć aby uzyskać więcej owoców. Czy taka sama sytuacja tyczy się arbuzów? Jeśli tak to jak radzicie to zrobić? I jeśli jest jakiś specjalista od melonów czy mógł by powiedzieć jak to z nimi zrobić tak przy okazji, bo wiem tylko że trzeba przyciąć ale nie wiem na jakiej długości ani nic.
dajnas
50p
50p

Post »

Arbuzów sie nie przycina :D
dajnas
50p
50p

Post »

Moje arbuzy siane chyba 10 marca od kilku dni są w tunelu foliowym :heja 8-) sory za jakość ale zdj robione telefonem :?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”