Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Re: Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
U mnie podobnie, krokusy w donicach się już przebijają i nawet jeden tulipan się pojawił.
Wyjeżdżam teraz na trzy tygodnie i mam nadzieje, że jak wrócę to zastanę pięknie ukwiecone donice.
Jakie kolory sadziłeś? Bo je nawet nie pamiętam...
Pozdrawiam,
Artur!
Wyjeżdżam teraz na trzy tygodnie i mam nadzieje, że jak wrócę to zastanę pięknie ukwiecone donice.
Jakie kolory sadziłeś? Bo je nawet nie pamiętam...
Pozdrawiam,
Artur!
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Ale będziesz miał widok jak zakwitną...
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Dzięki za odwiedziny i miłe słowa! ;) Mam nadzieję, że roślinki fajnie zakwitną.
Co do kolorów to hiacynty ciemno- różowe, krokusy fioletowe, żółte, tricolor i chyba białe też ;) Narcyzy z tamtego roku to Bridal crown i klasyczne żółte. Jesienią dokupiłem też prawdopodobnie Thaiti, Narcissus Rip van Winkle i jeszcze jeden którego nazwy nie pamiętam ;)
Z tulipanów jeśli dobrze pamiętam czerwony papuzi, bordowy, jakaś miniaturka fioletowo- żółta i tulipan turkiestański ;) Do tego powinien wyrosnąć żółty psiząb (albo biały?) i szafirki (typowe niebieskie) Nie wiem czy o czymś zapomniałem, przekonamy się razem z kwitnieniami
Z każdym dniem pojawia się coraz więcej przebijających się roślin
Co do kolorów to hiacynty ciemno- różowe, krokusy fioletowe, żółte, tricolor i chyba białe też ;) Narcyzy z tamtego roku to Bridal crown i klasyczne żółte. Jesienią dokupiłem też prawdopodobnie Thaiti, Narcissus Rip van Winkle i jeszcze jeden którego nazwy nie pamiętam ;)
Z tulipanów jeśli dobrze pamiętam czerwony papuzi, bordowy, jakaś miniaturka fioletowo- żółta i tulipan turkiestański ;) Do tego powinien wyrosnąć żółty psiząb (albo biały?) i szafirki (typowe niebieskie) Nie wiem czy o czymś zapomniałem, przekonamy się razem z kwitnieniami
Z każdym dniem pojawia się coraz więcej przebijających się roślin
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne kwitnienia hippeastrum -moje cztery,które przekwitły pod koniec lutego aktualnie odpoczywają
Przebiśniegi,krokusy,tulipany w Twoim ogrodzie prześcigają się w wydostawaniu się na powierzchnię gruntu-sympatyczny widok
Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę
Przebiśniegi,krokusy,tulipany w Twoim ogrodzie prześcigają się w wydostawaniu się na powierzchnię gruntu-sympatyczny widok
Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę
- panfresco
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 mar 2018, o 17:42
Wspaniałe są te pierwsze oznaki wiosny.Zwłaszcza nam roślinomaniakom daje to wiele radości. Też mam trochę cebulowych w donicach, ale kiedyś zrobiłem takie fajne nasadzenie, świetne, gdy nie ma się za dużo miejsca; duża głęboka donica i warstwowo sadzone cebulki. Najpierw narcyzy, potem do góry warstwami; ziemia i tulipany, ziemia i hiacynty, ziemia i szafirki, krokusy. Efekt był doskonały, bo kwitło to po kolei i przez dłuższy czas było kolorowo.
wszystko żyje i czuje
- luczek95
Dzięki za odwiedziny
W "ogrodzie" na balkonie
Właśnie też słyszałem o warstwowych nasadzeniach, kto wie, może kiedyś spróbuję
Póki co silne mrozy mam nadzieję sobie poszły. kiedy było -15 w nocy, niestety rośliny już musiałem przechowywać w środku, bo bardzo się obudziły i raczej by zmarzły. Na szczęście teraz pogoda już dopisuje i cebulki są cały czas na balkonie.
W drodze jest nawet sporo pączków, jestem mile zaskoczony
Krokusy
tulipa turkestanica
Szafirek, bardziej filetowy niż niebieski
Narcissus Rip van Winkle
Jedna z trzech doniczek
W "ogrodzie" na balkonie
Właśnie też słyszałem o warstwowych nasadzeniach, kto wie, może kiedyś spróbuję
Póki co silne mrozy mam nadzieję sobie poszły. kiedy było -15 w nocy, niestety rośliny już musiałem przechowywać w środku, bo bardzo się obudziły i raczej by zmarzły. Na szczęście teraz pogoda już dopisuje i cebulki są cały czas na balkonie.
W drodze jest nawet sporo pączków, jestem mile zaskoczony
Krokusy
tulipa turkestanica
Szafirek, bardziej filetowy niż niebieski
Narcissus Rip van Winkle
Jedna z trzech doniczek
- luczek95
Wiosna wiosna! W końcu!
Rośliny ładnie przezimowały, jestem zadowolony z efektów. Mam nadzieję że Lewizja zakwitnie
No i znów cebulki:
Narcyzy- w kolejce powinny być jeszcze 2 odmiany, więc czekamy
Tulipan papuzi
Postanowiłem też obudzić moje sucholuby- Kaktusy mam aż 2
Gymnocalycium przymarzło na jesień
Dawniej miałem więcej hoi, teraz jedynie 3. Niestety kolekcja zmalała przez wełnowce, z którymi walczyłem chyba 2-3 lata
Soleirolia ??
Storczyki też nie próżnują. Póki co do kwitnienia zbierają się phalaenopisy i ku mojemu pozytywnemu zdziwieniu Dendrobium typu nobile.
Ludisia przekwitła i puszcza nowe przyrosty, Encyclia też puszcza nową psb (jedną byłem zmuszony odciąć), Paphiopedilium siedzą uparte i co najwyżej puszczają nowe listki/przyrosty. Coelogyne też póki co śpi ;) Malutkie cambrie puszczają korzonki.
Rośliny ładnie przezimowały, jestem zadowolony z efektów. Mam nadzieję że Lewizja zakwitnie
No i znów cebulki:
Narcyzy- w kolejce powinny być jeszcze 2 odmiany, więc czekamy
Tulipan papuzi
Postanowiłem też obudzić moje sucholuby- Kaktusy mam aż 2
Gymnocalycium przymarzło na jesień
Dawniej miałem więcej hoi, teraz jedynie 3. Niestety kolekcja zmalała przez wełnowce, z którymi walczyłem chyba 2-3 lata
Soleirolia ??
Storczyki też nie próżnują. Póki co do kwitnienia zbierają się phalaenopisy i ku mojemu pozytywnemu zdziwieniu Dendrobium typu nobile.
Ludisia przekwitła i puszcza nowe przyrosty, Encyclia też puszcza nową psb (jedną byłem zmuszony odciąć), Paphiopedilium siedzą uparte i co najwyżej puszczają nowe listki/przyrosty. Coelogyne też póki co śpi ;) Malutkie cambrie puszczają korzonki.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Doskonałe widoki - czuć wiosnę
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Balkon iście wiosenny ale mnie najbardziej podobają się krokusy ,u mnie wychodzą dopiero kiełki ale czy zakwitną?
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
Oj wełnowce to takie podstępne dziadostwo A te kwiat hoyowy uroczy Masz trzy Carnosy czy jakieś inne odmiany?
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Ten ostatni narcyz bardzo fajnie wygląda. Tulipan papuzi też super. Szkoda, że nie kupiłem papuzich na jesienii ale to nic, będe zaglądał do Ciebie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- luczek95
Dziękuję za odwiedziny! Tak, idzie wiosna, albo już jest lato
iskraiskra Kiedyś miałem więcej Hoi, obecnie zostały mi carnosa, bella oraz meliflua ;)
Cebulowe już przekwitły, zobaczymy jak cebulki będą wyglądać, bo niestety z ignorancji nie zaprawiłem ich przed zasadzeniem.
Mam parę nowych nabytków na balkonie oraz w domu, rośliny fajnie przezimowały.
Clematisy Multi Blue razem z Solanum jasminoides oraz Clematis vitalba razem z tunbergią
Lewizja żyje i kwitnie
Mały eksperyment z różą miniaturową, mam nadzieję że da radę
Gymnocalycium postanowiło coś pokazać
Dendrobium nobile "moje" kwitnienie ;)
H.carnosa
Nabytek z przeceny
Oraz Dendrobium typu phal. z wystawy storczyków w Sosnowcu. Niestety w tym roku było mniej sprzedawców, organizatorzy skupili się na gatunkach botanicznych, co raczej wykracza póki co poza moją kieszeń Liczyłem też na inne rośliny, jak co roku, no ale.... ;)
Z tego co podsłuchałem, nie byłem jedyną zawiedzioną osobą.
iskraiskra Kiedyś miałem więcej Hoi, obecnie zostały mi carnosa, bella oraz meliflua ;)
Cebulowe już przekwitły, zobaczymy jak cebulki będą wyglądać, bo niestety z ignorancji nie zaprawiłem ich przed zasadzeniem.
Mam parę nowych nabytków na balkonie oraz w domu, rośliny fajnie przezimowały.
Clematisy Multi Blue razem z Solanum jasminoides oraz Clematis vitalba razem z tunbergią
Lewizja żyje i kwitnie
Mały eksperyment z różą miniaturową, mam nadzieję że da radę
Gymnocalycium postanowiło coś pokazać
Dendrobium nobile "moje" kwitnienie ;)
H.carnosa
Nabytek z przeceny
Oraz Dendrobium typu phal. z wystawy storczyków w Sosnowcu. Niestety w tym roku było mniej sprzedawców, organizatorzy skupili się na gatunkach botanicznych, co raczej wykracza póki co poza moją kieszeń Liczyłem też na inne rośliny, jak co roku, no ale.... ;)
Z tego co podsłuchałem, nie byłem jedyną zawiedzioną osobą.