Parapety DAK
- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Parapety DAK
U mnie prawie wszytko pomarszczone i zapadnięte, a gymnocalycium chyba najbardziej...
Fajnie, że towarzystwo u Ciebie już na zewnątrz, mnie najpierw czeka sprzątanie balkonu, więc jak pogoda dopisze to w sobotę większość wyeksmituję z domu...
Ferocactusy też już wystawiałaś?
Pozdrawiam,
Artur
Fajnie, że towarzystwo u Ciebie już na zewnątrz, mnie najpierw czeka sprzątanie balkonu, więc jak pogoda dopisze to w sobotę większość wyeksmituję z domu...
Ferocactusy też już wystawiałaś?
Pozdrawiam,
Artur
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arturze, moje feraki, notki wraz ze wszystkimi wielkoludami są już trzeci sezon w pracy. Zimują na korytarzu przy słonecznych drzwiach balkonowych na patio (bo nie mam już siły ich dalej targać). I na razie są zraszane, a na patio powędrują dopiero po ogrodnikach. Zresztą feraki zostały mi tylko 2, bo najciekawsze sztuki mi w zeszłym roku ukradli robotnicy remontujący elewację. F. glaucescens już jest spory to go nie ukradli.
Więc towarzystwo już się wietrzy? Widać, że niektóre gymnole rozpoczęły wegetację. Teraz tylko
trzeba, pąki już są to i kwiaty będą.

A u mnie to zależy. Po niektórych wcale nie widać półrocznej abstynencji, niektóre się pomarszczyły i zmniejszyły, ale niektóre to aż wciągnęło w podłoże, że ich nie widać.bool pisze:U mnie prawie wszytko pomarszczone i zapadnięte, a gymnocalycium chyba najbardziej...

- DAK
U mnie tylko Gymnocalycium robustum-leptanthum wyglądało jakby go nie było. Myślałam, że trup, ale trup nie wciągałby chyba wody. Stoi więc teraz pod kloszem jako rekonwalescent. Na razie życia w nim nie widzę, ale cierpliwie czekam.
U mnie robustum wyglądają ok. Na równo z podłożem są. Najbardziej to wciągneło G. uruguayense i G. altagraciense. Tych drugich to nie widać wcale.
- DAK

A maluchy od niego też były takie jakby nie zimowały, a tycie może po 1,5cm, zatrzymały swoje oblicze na sierpniowym wyglądzie.
- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Hobbit cudny
Mój trochę po zimie zmarniał ale liczę że się zabierze
Dobrze że wiosna za pasem 

Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danuś ,bardzo ładnie wygląda,osobiście bym chciał,aby wszystkie Moje gymlaczki tak wyglądały. 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Moje 2 formy Gymnocalycium uruguaense rosną w słupek. Mowy nie ma aby ich wciągnęło w podłoże, raczej myśleć by można było, że zanadto wyciągnięte...
Wolał bym w sumie takie jak Twoje.
Tylko jedna forma tego gatunku u mnie jest kulista.

Wolał bym w sumie takie jak Twoje.
Tylko jedna forma tego gatunku u mnie jest kulista.
A ja właśnie o takich w doniczkach 5x5 pisałem. One podzas wegetacji na równo z substratem, a teraz to się pochowały.DAK pisze:G. uruguaense? Niemożliwe. Mój opój całą zimę wygląda tak jakby za chwilę miał pęknąć z przepicia. Do tego każdej wiosny staje w blokach startowych i pewnie przebiera cierniami by wygrać wyścig na Pierwszy bukiet sezonu. To ta napompowana gadzina dzisiaj:
A maluchy od niego też były takie jakby nie zimowały, a tycie może po 1,5cm, zatrzymały swoje oblicze na sierpniowym wyglądzie.

- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Ja coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że Twoje kaktusy to przez okres zimy mają jakieś kołysanki i dobre fluidy przesyłane, bo wyglądają obłędnie 
Trzymam kciuki, aby ten sezon był dużo lepszy od ubiegłego, który ostatecznie uznaliśmy że nie był aż taki tragiczny...

Trzymam kciuki, aby ten sezon był dużo lepszy od ubiegłego, który ostatecznie uznaliśmy że nie był aż taki tragiczny...
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie Ci rośliny ruszyły
Wspaniale widzieć tyle kaktusów w pączkach 

- DAK
Ekspresowo wszystko u Ciebie się dzieje, dopiero kwiecień, a tu tyle kwiatów.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
U mnie gymnokalicja dopiero wypychają pąki, natomiast część rebucji, mediolobivii i sulkorebucji które stoją na wyższej półce mają pąki, kwitną w najlepsze bądź nawet już przekwitły.
Tak wczesne kwiaty gymno - piękne!
Tak wczesne kwiaty gymno - piękne!