Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (06.06-.....
Redhaven, Reliance mam w słoikach i są ładnie pomarańczowe.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do syropów przeznaczona jest specjalna grupa odmian, tzw. twardki, których owoce nie miękną ale też niestety, nie odchodzą od pestki.
W Polsce są na pewno dostępne kanadyjskie odmiany zaczynające się na "V", np. Vigril, Vulcan, Jest też cała grupa numerowanych Baby Goldów, nie wiem czy te ostatnie da sie u nas kupić jako drzewka, owoce na pewno tak. Część niby deserowych, "pastewnych", brzoskwiń marketowych to Baby Goldy.
W Polsce są na pewno dostępne kanadyjskie odmiany zaczynające się na "V", np. Vigril, Vulcan, Jest też cała grupa numerowanych Baby Goldów, nie wiem czy te ostatnie da sie u nas kupić jako drzewka, owoce na pewno tak. Część niby deserowych, "pastewnych", brzoskwiń marketowych to Baby Goldy.
Pozdrawiam,
J
J
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A cz y odmiana Velvet też zalicza się do tej grupy?
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli jeszcze nie pobieliliśmy Moreli to możemy teraz opóźniając kwitnienie dzięki temu jak przyjdą większe przymrozki nasze kwiaty nie przemarzną a drzewo odwdzięczy się pysznymi owocami .
Brzoskwinie i Śliwy Japońskie kwitną troszkę później niż Morele ale kwiaty też mogą przemarznąć .
Brzoskwinie i Śliwy Japońskie kwitną troszkę później niż Morele ale kwiaty też mogą przemarznąć .
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )
Witam,
Dwa lata temu posadziłem morele która uschła po przebytej zimie. Wypuściła natomiast kilka odrostów od korzenia. I tutaj pojawia się moje pytanie do bardziej doświadczonych ogrodników. Co z tymi odrostami począć czy zostawić wszystkie, czy wybrać jeden najsilniejszy a reszte uciąć. Czy może są jeszcze jakieś inne możliwości. Dodam jeszcze że po posadzeniu w zeszłym roku drugiej moreli, ta również wypuściła podobne odrosty mimo iż główny pęd nie usechł jak w przypadku tej sadzonej jako pierwsza.
Niżej załączam foto i z góry dziękuje za porady.
Dwa lata temu posadziłem morele która uschła po przebytej zimie. Wypuściła natomiast kilka odrostów od korzenia. I tutaj pojawia się moje pytanie do bardziej doświadczonych ogrodników. Co z tymi odrostami począć czy zostawić wszystkie, czy wybrać jeden najsilniejszy a reszte uciąć. Czy może są jeszcze jakieś inne możliwości. Dodam jeszcze że po posadzeniu w zeszłym roku drugiej moreli, ta również wypuściła podobne odrosty mimo iż główny pęd nie usechł jak w przypadku tej sadzonej jako pierwsza.
Niżej załączam foto i z góry dziękuje za porady.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Odbiła podkładka. Jedyna możliwość to okulizacja szlachetną odmianą.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
U mnie morela kwitnie, cześć opadła, bo za szybko się otwierały, ale zostało chyba sporo. Pogoda sprzyja dobremu zapyleniu.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
To na pewno jest odmiana Red Haven. Bo moja ma zupełnie inne kwiaty, niepozorne. Zresztą zdaje się że jest tak też w opisach.
100% pewności nie mam. Brzoskwinie kupowałem w firmie ogrodniczej przez internet i twierdzą, że to Redhaven.
Poz.Marek
Poz.Marek
Kurczę. Z ciekawości zacząłem sprawdzać w Google jakie kwiaty może mieć Red haven .
No i raczej to moja brzoskwinia może nią nie być . W każdym bądź razie jest bardzo smaczna
No i raczej to moja brzoskwinia może nią nie być . W każdym bądź razie jest bardzo smaczna