"Kapary cierniste
Kapar ciernisty (Capparis spinosa L.) ? roślina z rodziny kaparowatych, występująca obecnie w wielu zakątkach świata.
Zimozielony krzew osiągający do 1 m wysokości. Kwiaty duże o średnicy 7 cm, koloru biało różowego, zakwitają w lipcu i sierpniu.
Owocem jest jagoda wielkości śliwki zawierająca dużo nasion. Kapary to bardzo ceniona przyprawa . Pąki kwiatowe o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku. Po zakonserwowaniu w soli, occie, oliwie lub winie można używać je do majonezów, mięs , sosów, sałatek rybno-mięsnych czy też do jajek.
Ciekawostka
Kwiaty gatunku spinosa kwitną tylko od rana do popołudnia. Tego samego dnia powstaje owoc.
Szybkość tego procesu stała się symbolem przemijania.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy wymoczyć w gorącej wodzie 40 stopni C przez 24h. Następnie powinny być owinięte wilgotną szmatką, umieszczone w sterylnym słoiku, przechowywać w lodówce przez 2 - 3 miesiące. Po tym okresie moczyć ponownie w ciepłej wodzie przez noc. Wysiew na głębokość 1 cm do gleby o pH 6 - 8,5. Stanowisko słoneczne. Młode okazy chronić przed wiatrem. Procent kiełkowania nasion jest dość mały."
Bardzo ciekawy krzew! Mam nadzieję, że mi się uda go wyhodować.
