MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

Powitać wszystkich nowych pszczoło maniaków ;:304 . Starych kumpli też a co tam, wolno mi.
Widzę że rozpoczynacie sezon na całego, ja jeszcze czekam , dopadło mnie straszne lenistwo. ;:19 więc najpierw muszę je jakoś zwalczyć.
Marek.
Skąd masz Rogatą ? Udało Ci się ją zwabić czy jakieś inne źródło. Ja chyba ( nie chcę zapeszać ) ją zwabiłem bo mam kilkanaście kokonów podobnych do rogatej. ;:138 Więc może wreszcie ją mam.
klik pisze: Zdjęcie nr 1 to Osmia caerulescens.
Cześć Klik. Masz pewność że to są kokony caerulescens ?. Bo troszkę słaba fotka, ale mi one przypominają zwykłe kokony ogrodowej. Często tak miałem gdy dość duże kokony przylegały ściśle do rurki. Były wtedy bardziej w kształcie walca i dość ściśle przylegały do wewnętrznej błonki rurki.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Daniel :wit , skąd mam rogatą ? pytanie powinno chyba brzmieć "skąd miałeś " - dziś patrzę wszystkie kokony wygryzione i ani żywego ducha nie widać ;:145 może zwiedzają okolicę ? :;230

co do pozyskania kokonów -no przecież jesteśmy na forum i w konkretnym wątku...

Marek
Awatar użytkownika
jactoy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2013, o 10:52

Post »

Hej wszystkim
widzę że rogata jest tu bardzo popularna to może i ja od siebie coś dodam

Obrazek

Obrazek

Obrazek
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze byłem na końcu, z racji podgórskiej lokalizacji. To teraz sobie odbiję :wink: . Rogate od rana wściekle murują. Sytuacja z kwitnącymi roślinami wygląda u mnie niby dramatycznie, normalnie pustynia. Jedna wierzba w zasięgu wzroku kwitnie. Reszta zielska wypalona przez lutowo/marcowe mrozy na gołą ziemię. Pszczoły trochę włos mi na głowie jeżą, wiadomo jestem mocno chory na robactwo, plus 10 stopni, ciężkie deszczowe chmury się przewalają nad górami, a te wariatki latają! Latają? Znoszą pyłek i to jak!
DaniM O proszę odezwałeś się! Rok temu zadałem Ci pytanie o O. brevicornis , czy jesteś pewny oznaczenia. Zniknąłeś na rok. Teraz mam Ci niby odpowiadać czy jestem pewny oznaczenia kokonów O. caerulescens? Jestem śmiertelnie obrażony cholero jedna :wink:
Tak poważnie, cieszę się że jesteś :) Odpowiem za chwilkę, tylko ktoś musi coś napisać po mnie.
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p

Post »

Na jaki rok? Ostatnio pisałem jak byłem w trakcie wydłubywania kokonów. A potem przyszła zima... i zapadłem w sen jak moje podopieczne.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

DaniM Dobra nie będę się z Tobą licytował o dwa tygodnie :wink: .
Zdjęcie Bruno27 faktycznie nie jest mocne jakościowo. Oznaczyłem tak bo: wałeczek z kokonów jest charakterystyczny dla O. caerulescens.; komórki nie są zrobione z ziemi, są bardzo cienkie, czyli to muszą być przeżute liście; kokony są pokryte foliowatą "kołderką"; skubane robią mało kokonów w rurce, czasami 2,3,4,5, a więcej to u moich rzadka sprawa; brak zaokrągleń na końcach tak jak w kokonach ogrodowej, którą sugerujesz itp.
Ze względu na jakość zdjęcia, tylko Bruno27 może potwierdzić czy dobrze oznaczyłem.
Odpowiesz mi na to pytanie sprzed roku?

Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p

Post »

Klik jakie znowu pytanie sprzed roku ? ;:oj Zlituj się nade mną . ;:306 Czy jestem pewny oznaczenia ? czego ?. Jak rzepakową mi myszy zjadły. Ostatnio z tego co pamiętam to rozpoznawaliśmy ostrożeniówke. Może o nią chodzi.
Natomiast wracając do sedna sprawy może masz rację. Po obróbce zdjęcia jednak widać zielonkawe przegrody i może to być kołderka a nie błona trzcinowa. Widocznie ślepota mnie dopada. Co się kryje pod nią wyjaśniło by sprawę.
elraf
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 13:10

Post »

Klik miodunka sama u mnie rośnie nic nie sadziłem ale strasznie mi się podobają kwiaty tego , są fajne kolorowe może dosadzę ;-) .
jactoy - super domki mega ;:333

Witam też nowych pszczelniętych ;-)

Grech - rurki z mojego doświadczenia ( a pewnie większość się zgodzi ) powinny być długości okolicy 18-25 cm , dłuższych nie ma sensu aczkolwiek zdażały mi się rurki po 35 cm i zapełnione kokonami na maksa :lol: , ale to jeden procent całości długich rurek , w większości rurek powyżej 25 cm jest tak że jest niewiele kokonów murarki i sporo innych mieszkańców nie do końca mile widzianych . Co do ustawienia czy równo czy nie to zdecydowanie według mnie nie równo , po tych co były na równiutko pszczołom dłużej schodziło szukanie swojej rurki .

Kurcze powiem wam zaintrygowaliście mnie tą rogatą , pytanie czy to nie gryzie ?

U mnie też samce wychodzą ale nie widziałem żadnego dziś , niestety byłem późnym wieczorem i mam nadzieje że siedziały w rurkach , w sobotę i niedzielę poobserwuje coś więcej , cieszy mnie to że pąki na drzewach puchną w oczach , czereśnia z tydzień i wystrzeli w kwiaty .
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Dokończyłem dzisiaj wyprowadzkę moich kokonów z lodówki bo zauważyłem że zaczęło się coraz szybsze wygryzanie. Wśród tych jeszcze zmrożonych też dostrzegłem kilka które już wychylają się ze swoich śpiworów. Zegar biologiczny jest mocniejszy od niskiej temperatury. Klik Kompletując nowe siedliska na ten sezon wykorzystałem też trzcinki które mi rok temu podesłałeś. Rurki mimo ciasnego upakowania w obejmach z pociętych butelek po napojach miały za dużo luzu i bałem się że porywy wiatru mogą spowodować że wszystko się rozsypie. Miałem taki przypadek w zeszłym sezonie że po wichurze musiałem zbierać rurki fruwające po balkonie. Żeby temu teraz zapobiec, wykorzystałem fakt że tworzywo z którego robione są takie butelki kurczy się po podgrzaniu jak koszulki termokurczliwe używane przez elektryków. Wystarczyło dmuchnąć na "podwiązki" powietrzem z elektrycznej opalarki i ściśnięte pakiety rurek stały się twarde i stabilne jak cegła. Polecam tę metodę ludziom którzy jak na filmie https://www.youtube.com/watch?v=ORiyayhgmqI stosują takie butelki do swoich hodowli. Obkurczone przy pomocy opalarki tworzywo trzyma trzcinę jak imadło.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

Pogoda tylko nie dopisuje, ale powoli się poprawia:
https://www.youtube.com/watch?v=2xMIOG8t5Z8
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

jactoy pisze:Hej wszystkim
widzę że rogata jest tu bardzo popularna to może i ja od siebie coś dodam

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Cudo te rogate, ja niestety nie mam ich :(. Może się na jesień dogadamy ;)
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alehar
50p
50p
Od: 6 mar 2018, o 18:43

Post »

Dziś byłe cały dzień na działce. Miałem okazję przyglądać się min. pszczołom.
Niestety :wink: Panowie już się wszyscy powygryzali, a reszta kokonów spała.
Pewnie panie czekają na swoją porę.
Samce krążą cały czas wokół miejsca gdzie są nie wygryzione kokony, czekają :)
Pozdrawiam
alehar
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

diodas pisze: Polecam tę metodę ludziom którzy jak na filmie https://www.youtube.com/watch?v=ORiyayhgmqI stosują takie butelki do swoich hodowli
To sprawka Mirka , ale lata świetlne już go nie widziałem na forum.....
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”