Siarczan magnezu
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
A czy po oprysku siarczanem magnezu - mam z apteki właśnie - jest jakaś karencja?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Niedobory magnezu najlepiej uzupełnić dolomitem ,około 20dkg na 1m2 i to powinno wystarczyć na dłuższy czas ,tylko mocne niedobory można jeszcze dodatkowo uzupełnić przez oprysk np. saletrą magnezową,po oprysku magnezem nie ma karencji i wystarczy umyć, chociaż jest nie celowe opryskiwać i od razu zrywać i jeść,przecież codziennie się nie zrywa pomidorów. Jeśli owoce są małe,plon podnosi najbardziej saletra potasowa i wapniowa,o ile są braki tych składników.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Re: Rododendrony - zasilanie - nawożenie - zakwaszanie
Pytanie zasadnicze: czy już czas na siarczan magnezu?
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Re: Rododendrony - zasilanie - nawożenie - zakwaszanie
Odpowiadam na pytanie zasadnicze ja już w ogród wrzuciłem 125 kilo siarczanu magnezu i moje rododendrony oraz iglaki zostały zasilone.
Dodatkowo w rododendrony poszło sporo granulowanego obornika a teraz czekam aby podać nawóz dolistnie ( myślę że pora będzie około 15 kwietnia)
Dodatkowo w rododendrony poszło sporo granulowanego obornika a teraz czekam aby podać nawóz dolistnie ( myślę że pora będzie około 15 kwietnia)
-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Byłam dzisiaj w sklepie ogrodniczym ale siarczan magnezu mieli tylko do podlewania. Czy mogę użyć takiego do oprysku czy jest jakiś inny?
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Kup rozpuszczalny, miałki jak sól. Taki gruby granulat rozpuszcza się kilka dni i pozostawia na wodzie tłuste plamy..
-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
No niestety ale jest właśnie tylko taki gruby , może ktoś wie w jakich sklepach można taki miałki kupić?
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Agnieszko, przepraszam, źle Cię zrozumiałam Byłam przekonana, że masz ten najpopularniejszy. Siarczan magnezu to nic innego jak nawóz do iglaków przeciwko brązowieniu igieł. Może taki gdzieś masz?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ewa
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Siarczan magnezu (sól gorzka) kupisz w ...aptece
[ b]Saszetkę 25g wsypujesz do baniaka 5-litrowego po wodzie[/b] i powinno Ci to wystarczyć na cały sezon
[ b]Saszetkę 25g wsypujesz do baniaka 5-litrowego po wodzie[/b] i powinno Ci to wystarczyć na cały sezon
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Hej hej.
Szybkie pytanie bo niestety nie znalazłem odpowiedzi. W moich okolicach nigdzie nie ma siarczanu magnezu ogrodowego.
Jedynie co udało mi się kupić to taki:
https://zielarnia24.pl/24332,siarczan-m ... iomus.html
Trochę się różni składem stąd moje pytanie, stosować go w takiej samej dawce jak ogrodowy?
Dzięki
Szybkie pytanie bo niestety nie znalazłem odpowiedzi. W moich okolicach nigdzie nie ma siarczanu magnezu ogrodowego.
Jedynie co udało mi się kupić to taki:
https://zielarnia24.pl/24332,siarczan-m ... iomus.html
Trochę się różni składem stąd moje pytanie, stosować go w takiej samej dawce jak ogrodowy?
Dzięki
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Normalny siedmiowodny siarczan magnezu. Taki sam do kąpieli i do ogrodu mam, w wiaderku 5l
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jest bardzo czysty siarczan magnezu, ale czy nie lepiej kupić saletrę magnezową za kilkadziesiąt złotych za 25 kg niż 1 kg siarczanu magnezu za 20 zł?
pozdrawiam Ludwik
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Zapłaciłem 8zl. Myślę że starczy mi to na długi czas. 25kg leżało by latami i zajmowało miejsce
Badanie gleby 2019: