Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
No to ciężko będzie z kwitnieniem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
@Adrian9 Ta po lewej to nie wiem czy to nie rangpur lime
Też wcześniej myślałem, że to rangpur ale rangpur ma kwaśne owoce a ta mandarynka ma słodkie owoce. Na innym forum powiedzieli że to mandarynka othaite która wygląda jak rangpur a ma słodkie owoce.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale i tak nie będziesz pewien dopóki nie sprobujesz.
Czy nawóz do roślin kwitnących zamiast nawozu do cytrusów pobudzi moją niezimowaną klementynke do kwitnienia
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Raczej nie. Ja chcąc zmusić rośliny do kwitnięcia daję im mieszaninę nawozów hesi (poczytaj o tych nawozach) lub traktuję je etylenem.
Etylenem będziesz traktował cytrusy, myślałem że etylen jest tylko dla ananasów.
- Senior
Etylen działa na wszystkie rośliny, poczytaj o nim.
A jak tak szczelnie zamkne cytrusy w worku z jabłkami to czy się nie uduszą i czy się im nic nie stanie przez ten etylen?
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomocy potrzebuję.Mam kilka cytrusów, że zimują w niezbyt jasnym pomieszczeniu wyniosłam dziś na zewnątrz w cień aby się do światła przyzwyczaiły.Przy okazji dokonałam dokładnego przeglądu.Na pniu jednego z nich zauważyłam dosłownie skupiska tarcznika.Odstawiłam w inne miejsce i potrzebuję info.Czym najskuteczniej to cholerstwo zlikwidować, czy Bi 58 pomoże?Czy lecieć i kupić co innego?
- Senior
Nic im się nie stanie, nie uduszą sięAdrian9 pisze:A jak tak szczelnie zamkne cytrusy w worku z jabłkami to czy się nie uduszą i czy się im nic nie stanie przez ten etylen?
lucy23-61 ja stosuję Polysect, 4 opryski w odstępie 4 dni. Najgorsze jest to, że po uśmierceniu robactwa trzeba je ściągać ręcznie ponieważ miseczki są mocno przyklejone. Przypuszczam że na twoich cytrusach pojawił się misecznik cytrusowiec.
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To był cytrus latem kupiony i tylko na tym jedynym to tałatajstwo siedzi, podejrzewam,że jakieś osobniki już były jak kupiłam, tylko nie widziałam i zrobiły sobie balangę przez zimę.Wstępnie to ja łodygę całą przejechałam ręką w rękawiczce i dużo tarczek uszkodziłam, potem prysnęłam wszystko rozcieńczonym denaturatem), ale nie mam złudzeń, że i tak coś zostało...
- Senior
W miseczkach wykluwają się nowe osobniki, bez polysectu nie dasz rady ich wytępić. Dopiero po opryskach możesz zacząć usuwać miseczki. Na sto procent kupiłaś cytrusa z gratisem w postaci misecznika cytrusowca.