Raczkowanie w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Re: Raczkowanie w ROD

Post »

Gosiu , my tu raczej po imieniu jesteśmy ;:304 , zawsze to jakoś przyjemniej ;:215
Awatar użytkownika
gosia_lublin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2018, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, u mnie mimo pięknie świecącego słoneczka za oknem - na działce jeszcze leży śnieg :-( Już nie mogę się doczekać aż zacznę coś siać aby zrobiło się pachnąco i kolorowo. Kupiłam nasionka kwiatów, warzyw oraz sadzonkę róży a tu wszystko pokrywa warstwa śniegu... (działka jest na terenie nizinnym). Ale po swiętach mamy już plany: mąż szkli szklarnię a ja kończę ciąć i układać gałęzie zalegające za domkiem. I mam nadzieję że wygrabię ładnie trawnik aby pobudzić go do wzrostu.
Tak jak mówiłam zaczynam moją przygodę z ogródkiem - bardzo spodobał mi się czosnek niedźwiedzi i już wyobrażałam sobie jak pięknie u mnie rośnie, a jak smakuje... a potem wyczytałam że to dopiero na jesieni się wysiewa i rośnie na drugi sezon- takie rozczarowanie, Ale każde rozczarowanie uczy więc w tym roku muszę po prostu skupić się na innych planach. Na weekendzie byłam u rodziców i mama obieała mi sadzonkę dobrej papryczki. Już widziałam oczami wyobraźni jak rośnie u mnie ;:138
Moje pomidorki na parapecie zostały oszczędzone przez kota i pięknie wypuściły się spod ziemi. Syn wysadził słonecznik do doniczki i jedna roślinka jeszcze żyje a pozostałe mają zjedzone czubki - moja kotka aż się oblizywała zanim zdążyłam krzyknąć. No cóż...

Obrazek
Gosia
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Małgosiu :wit
Jak miło, że lubelskie rośnie na FO w siłę.
Dziewczyny dobrze Ci radzą co do obsadzenia hortensji. Jest wiele roślin które doskonale radzą sobie w cieniu, dodatkowo cebulowe kwitnące wiosną, zanim krzewy rozwiną liście. Co do czosnku niedźwiedziego,kilka razy wysiewałam nasiona za każdym razem ponosząc porażkę. W końcu kupiłam gotowe sadzonki :wink:
Pozdrawiam życząc sukcesów.
Ewa
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu widzę, że plany są, nasionka są :) no nic tylko czekać na wiosnę :) hmm z kotkiem to musisz uważać, bo siewki mogą nie dożyć :)
Awatar użytkownika
gosia_lublin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hej Ewa- cieszę się że lubelskie aktywnie spędza czas - zawsze to jest z kim kiełbaski ugrilowac wśród pachnących maciejek :D odnośnie czosnku ja spróbuje podjąć bo i tak mam nasionka ale gotowe sadzonki to fajne rozwiązanie na ten rok. Dziękuję za podpowiedź.
Hej Mariusz, dziękuję za odwiedziny. Wiosna już powoli - U mnie trochę później bo działką w dole i długo jest śnieg z tego co widzę ale mam nadzieję że w przyszłym tygodniu już uda mi się wstawić jakieś ciekawe zdjęcia na których nie będzie śniegu :tan
Gosia
Awatar użytkownika
gosia_lublin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam wszystkich oczarowanych pogodą :-)
Pierwsze prace na działeczce w końcu mogły ruszyć, zrobiło się ciepło - dzieci już zdrowe a my pełni zapału do pracy. Dalej nie mam kwiatków bo u mnie wszystkie roślinki są bardzo nieśmiałe i powoli wychylają główki z ziemi.
Syn dostał sprzęt zrobiony przez tatusia:
Obrazek
u mnie dopiero przebiśniegi (ale z racji że to na mojej działce- patrzyłam i zachwycałam się że chyba są najpiękniejsze dla mnie jakie widziałam ;:138
Obrazek
nasze majsterkowiczowe początki:
Obrazek
tulipany mam już takie:
Obrazek
oprócz tego zaczynają piąć się w górę cały rząd piwonii, cały rząd floksów (wszystkie przetrwały :tan i mają się dobrze. cała działka jest pełna: (właściwie nie wiem czego? ;:223 )- takich kwiatków:
Obrazek
i:
Obrazek
Przepraszam- bo zdjęcia nie chcą mi się obracać :-(
Gosia
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu te kwiatki na przed ostatnim zdjęciu to chyba miodunki :) a te ostatnie to takie chyba niebieściutkie będą, ale nazwy nie znam, może ktoś inny pomoże :) wiosna nieśmiało się budzi, prace ruszają :) nic tylko czekać na więcej :)
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Małgosiu :wit
Mariusz ma rację - masz miodunki, a te szczypiorki to może listki szafirków?
Z naszymi roślinami jak z dziećmi, są najpiękniejsze ;:333
Pozdrawiam niedzielnie.
Ewa
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Widzę następną osobę zarażoną ogrodem :D ;:138 . Pięknie Ci wiosna zagląda na działkę.
Awatar użytkownika
gosia_lublin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za nazwę kwiatka- Miodunka- pięknie brzmi :D
Moje plany na działce?
1. Warzywnik czeka na wiosenne przekopanie i wygrabienie (co planuje zrobić jutro)
2. Alejki prowadzące do nikąd - zaczynają znikać - wykopujemy betonowe płytki, potem równanie i ponowne układanie
Obrazek
3. Nad szklarnią na bieżąco pracuje mój mąż- czekamy na szybki i przesyłkę sylikonów
A na razie zobaczcie co dostała ogrodniczka-amatorka do domu:
Obrazek
Moje roślinki hartują się na balkonie:
Obrazek
Odnośnie kota: już ganiałam za nim ze ścierką (oczywiście i tak nie miałabym sumienia jej użyć ale chciałam przestraszyć bo za pomidorki już się powoli zabierał - ;:223 i tak kupie sadzonki ale jednak swoje wyhodowane też cieszą
Dzisiaj robiąc zakupy nie mogłam przejść obok żółtej maliny- tak jakby mnie wołała -czy to już jakaś choroba?
Od jutra znowu ruszamy do akcji- już nie mogę się doczekać aż się poruszam z łopatą na świeżym powietrzu :heja
Gosia
Awatar użytkownika
ed04
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

gosia_lublin pisze:Dzisiaj robiąc zakupy nie mogłam przejść obok żółtej maliny- tak jakby mnie wołała -czy to już jakaś choroba?
Od jutra znowu ruszamy do akcji- już nie mogę się doczekać aż się poruszam z łopatą na świeżym powietrzu :heja
Jeżeli ta malina to "Poranna rosa" to nie będziesz żałować. Mamy dwa krzewy i jest przepyszna. Powtarza owocowanie i owocuje najdłużej że wszystkich malin na działce.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu praca wre, plany są nic tylko teraz dużo siły i wytrwałości życzę :) efekty wynagrodzą całe zmęczenie :) wschody pięknie rosną, oby tylko kotek coś zostawił hehe :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Witaj Małgosiu! Wpadłem na krótko się przywitać. :wit Roślinki na zdjęciu za miodunkami to niestety nie szafirki a śniedki. Kwitną dosyć ładnie na biało ale bezpieczniej zaraz po przekwitnięciu ściąć kwiatostany by rośliny nadmiernie się nie rozrastały(rozsiewały). Jak macie możliwość podjechania do Lubartowa to mogę Wam nieodpłatnie przekazać sporo bylin. Muszę je szybko rozsadzić (funkie, floksy, liliowce, konwalie) a cierpię na brak miejsca na działce.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gosia_lublin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hej :wit
Przemku odezwałam się na priv w sprawie roślinek :tan Ale tu są mili ludzie ;:63 Dziękuje za nazwę tej kępki zielonej - bo już nawet pytałam przechodzących obok mojej działki ale też nie wiedzieli.
Mariusz też to tłumaczę mojemu kotkowi- zostaw roślinki w spokoju- a dzisiaj w ramach nagrody nie zjedzenia przez noc żadnej zabrałam ją na działkę- obwąchała wszystko, wytarzała się w ziemi i zadowolona.
Ed nie wiem jaka to odmiana bo uratowałam ją wrzuconą w marketowe kosze a ona jeszcze żyła- wypuszczała nieśmiało paczek :-) zobaczymy co urośnie.
Dzisiaj kolejna praca na działce: przekopywałam warzywniak i podziwiałam gości (niektórych niechętnie witałam niestety)
Obrazek
Obrazek
a to moje "spadkowe" (po poprzednich właścicielach) żonkile i prymulki- a właściwie jedna bo druga jest jeszcze zielona - oczywiście do uporządkowania ale po kolei proszę- małymi kroczkami do celu:
Obrazek
Obrazek
nie wiem jak w tym fotosiku odwracać zdjęcia :-(
obecnie tak wygląda moja część rekreacyjna: ścieżka oddziela tę część od ogródka, przed ogródkiem jest szklarnia a dalej jest warzywniak :tan (czyli obecnie przekopana świeżo ziemia)

Obrazek
Gosia
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu coraz ładniej u Ciebie :) żonkile kwitną, prymulki też, część rekreacyjna wygrabiona, wiosna pełną parą ruszyła :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”