Narcyzy,żonkile - problemy,porady
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Narcyzy,żonkile - problemy,porady
Możesz wrzucić zdjęcie rozkrojonej cebuli? To na pewno nie od przelania.
Ja praktykuję zasadę "lepiej wyrzucić dwie zdrowe niż zostawić jedną chorą"
Ja praktykuję zasadę "lepiej wyrzucić dwie zdrowe niż zostawić jedną chorą"
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już wrzucam
Ta w lepszym stanie ale i tak miękka, do tego jak widać korzenie w nie najlepszej kondycji, cała piętka jakby zgnita
Ta w lepszym stanie ale i tak miękka, do tego jak widać korzenie w nie najlepszej kondycji, cała piętka jakby zgnita
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Dziwna sprawa, że nie ma larwy... co nie zmienia faktu, że cebula do wyrzucenia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To nie wirus to grzyb Fytoftoroza - Phytophthoracactorum cactorum. Atakuje wszystkie cebule Od czosnku do korony cesarskiej. Przed sadzeniem trzeba zaprawiać cebule.
Re: Gdzie kupić cebulowe, jednoroczne, nasiona, rozsady...?
Nigdzie nie znalazłem wątku gdzie omawiano by tylko narcyzy, nie wiem gdzie podzielić się spostrzeżeniami dotyczącymi ich uprawy. (jeśli można prosiłbym o naprowadzenie na właściwy tor) Napiszę więc tu - czy Wasze narcyzy tej wiosny są jakby skarlałe? U mnie po tej zimie nagły skok temperatury spowodował, że listki zdążyły wyrosnąć na ok 15cm i już pokazują się pąki kwiatowe - w zasadzie rozpoczynają powoli kwitnienie będąc takimi małymi, niewyrośniętymi... Jakby cebula chciała zdążyć z kwitnieniem bo nagle zrobiło się niemalże lato. :/ (bardzo dziekuje za przeniesienie postu )
U mnie jest to samo. Ledwie wypuściły kilkucentymetrowe liście i już -buch - kwiat. Niektóre w ogóle nie zakwitły, albo mają zaschnięte pąki.
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Może dopadła je mucha narcyzowa?
Mam wątpliwości, co do tej muchy Na trawniku w moim mieście posadzono w zeszłym roku bardzo dużo narcyzów i tulipanów. Niemal wszystkie narcyzy,które rozkwitły mają bardzo króciutkie łodyżki. Czyżby wszystkie były zarażone?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 sty 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Witam całą brać (i siostry) ogrodniczą [TU WITAMY SIĘ] cz.11
Witam. Dostalam w prezencie cebulki zonkili i nie bardzo wiem co mam z nimi zrobic. Czy sadzic je teraz czy przechowac do jesieni. Mieszkam w Anglii, mysle, ze moze to miec znaczenie jwsli chodzi o klimat.
Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona
Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Jeśli ziemia tam nie jest zamarznięta to sadź nawet dziś ;) do jesieni nie przetrwają
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Re: Narcyzy (Narcissus) Nasze FOTO.
Przekwitły kwiat uciąć, a liście zostawić dopóki nie zżółkną i nie zaczną zasychać. Jeśli były gęsto posadzone albo się rozrosły i mają ciasno wykopać po zaschnięciu liści i na jesieni (właściwie można już pod koniec sierpnia) posadzić na nowo do dobrej gleby zmieniając stanowisko i zaprawiając cebulki (np. w zaprawie nasiennej). Przy okazji sprawdzisz cebule, czy nie są miękkie, bo a nuż "zasiedlił" je niszczyk zjadliwy albo udnica cebulówka...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Re: Narcyzy (Narcissus) Nasze FOTO.
Dziękuję Basiu, jak są posadzone rzadko to mogę je zostawić w gruncie do następnej wiosny? W Internecie są sprzeczne opinie na ten temat i nie wiem czy wykopywać na zimę czy nie
Milena