Kwiaty i nie tylko w obiektywie - mój ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kaskash
100p
100p
Od: 3 sie 2016, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty i nie tylko w obiektywie - mój ogród

Post »

Joasiu,
wisienka wygląda cudownie, szczególnie ta w doniczce. Pewnie zimujesz ją w chłodnym pomieszczeniu?
Pozdrawiam
Halina
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie cudo ;:111 Zawsze mi się te wiśnie japońskie podobały, a ta to jedna z najurodziwszych ;:108
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Trawniczek ukwiecony fiołeczkami wygląda fantastycznie. ;:333 . U mnie na trawniku także się pojawiały, niestety w tym roku po wertykulacji zero. :wink: Wisienka w doniczce bajka, dla mnie to wyższa filozofia..może gdybym się podszkoliła w tej dziedzinie. ;:131 . Pozdrawiam i życzę dalszej pięknej wiosny. ;:128
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Halinko - nie, zimuję ją zadołowaną w ogródku. W tym roku nawet jej niczym nie okrywałam, tylko doniczka była cała zakopana w ziemi.

Mati - ona jest cudna. :)

Zuziu - dziękuję i nawzajem! :)

Zasypię Was dziś zdjęciami. :wink:

Wisienka wygląda jak milion dolarów. Szkoda, że to już końcówka, pierwsze kwiatki powoli opadają.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakiś hiacynt, którego rok wcześniej w tym miejscu nie było. :wink:
Obrazek

Szafirki.
Obrazek

I magnolie. To jakiś szał. Wszystkie magnolie w okolicy kwitną na raz. Zazwyczaj pierwsza rozkwitała u sądiadów M. stellata. Tydzień do dwóch później moja M. soulangeana, a jeszcze jakiś czas po niej 'Susan'. A teraz nie. Wszystkie razem. Rozkwitły w ciągu ostatnich dwóch dni. Ale co się dziwić - z zimy zrobiło się u mnie lato w pełni. Dziś było w cieniu 25 stopni, jutro ma być 27.

Magnolia pośrednia u mnie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja 'Susan'.
Obrazek

Obrazek

W całości nie prezentuje się tak ładnie, ale kolor kwiatów ma piękny.
Obrazek

M. stellata po sąsiedzku.
Obrazek

A tu jeszcze listki brzóz, no coś pięknego.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oh oh oh ale dałaś po oczach ;:oj ;:138
Chyba zdążyłaś do serwisu pojechać, co? :wink: Na te płyny to właśnie trzeba uważać, podobno najlepszy zwykły alkohol.
3 i 4 zdjęcie Twojej magnolii, tak bardzo mi się podoba, kocham takie klimaty ;:167
Ale sąsiadowa stellata.. Przepraszam że Twojej ujmę ale jest boska ;:152
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcia magnolii zapierają dech. Cudowne. I fotki, i rośliny. Darzę je tak wielkim sentymentem, że ze na niewielkiej działce posadziłam dwie różne. W centrum Elbląga rośnie ich kilkanaście, ale dopiero zaczynają kwitnąć. Mijam je prawie codziennie, w drodze do pracy. Niesamowity widok gdy kwitną ( przeważnie po kolei ). Ciekawa jestem jak będzie w tym roku. Może też zakwitną hurtem ;:224
Wisienka faktycznie rewelacyjna. W całości i w zbliżeniu.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O Boshe, co za piękne widoki ! Uwielbiam magnolie i mam do nich ogromny sentyment .
Mam już plany, aby posadzić trzy sztuki odmiany kobuc. Niby kwiaty zwykłe, ale po kilku latach dorastają do ogromnych rozmiarów. Znajomy narobił mi chęci i muszę je kupić :D
A Twoja ile ma lat ? Strasznie podoba mi się kolor jak i kształt kwiatu. Mam posadzoną podobną, ale biedna choruje i raczej pójdzie do ścięcia .
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati - nie, jeszcze nie byłam w serwisie. Okazało się, że jednak większość tych ciap zmyłam, nawet na zdjęciach "studyjnych" nie ma ich wiele. A u mnie czasu brak, wciąż brak. No i nie mogę się rozstać z aparatem jakoś. :wink:

Izo - dziękuję bardzo. :) Ja magnolie uwielbiam, wszystkie, w każdym kolorze. :)

Sebastianie - moja była posadzona 20 lat temu. Uważam, że to jedna z najpiękniejszych, klasycznych odmian. :)

W tym roku z wielkim opóźnieniem, ale coś tam rusza w warzywniaczku. Głównie odbiły zioła, które przezimowały całkiem nieźle (straciłam tylko rozmaryn, on tych naszych mrozów jednak nie znosi dobrze).
Obrazek

Rzodkieweczka.
Obrazek

Kącik kwaśnolubów pod świerkiem ma się nieźle po zimie. Azalie jeszcze nie kwitną, ale miniaturowe różaneczniki już zaczęły.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różaneczniki w gruncie jeszcze nawet nie przymierzają się do kwitnienia, znów pierwszy jest biały w donicy. Nie mam pojęcia, czy zostawić go dalej w pojemniku, czy jednak wsadzić do gruntu (nie, żebym miała gdzie...). Cztery zimy zniósł doskonale, ale jakoś mam obawy jak długo pociągnie.
Obrazek

Obrazek

Bratki się rozrastają i kwitną cudnie.
Obrazek

Plecione koło z rojniczkami po zimie. Strat nie ma, wszystkie przetrwały. I rosną bardzo ładnie.
Obrazek

Pączki na irdze.
Obrazek

Pigwowiec.
Obrazek

Skalniak (ha! udało mi się go nawet w miarę wyplewić do zdjęcia :uszy - bo reszta ogrodu tonie w chwaściorach...).
Obrazek

Żagwin kwitnie pięknie.
Obrazek

Moje ukochane niezapominajki. Rozsiały się po ogrodzie i w tym roku mam kilka pokaźnych kęp. :)
Obrazek

Orliki też się podpasły. W porównaniu z zeszłym rokiem mają o wiele więcej pąków, co mnie niezmiernie cieszy! W dodatku zaczynają się pojawiać maleńkie orliczki w różnych miejscach ogrodu, część rozsiała się sama, część wysiałam z nasion pozbieranych w zeszłym roku. Jestem ogromnie ciekawa co z nich wyrośnie, czy będą podobne do kwiatów rodzicielskich.
Obrazek

Spring Magic Navy & White. ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Ja pierniczki ;:oj i ogród też masz wypasiony ;:oj
Normalnie nie mam nerwów na Twoje wątki :lol: muszę chwilę znaleźć żeby je od deski do deski przejrzeć :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Podobnie jak przy roślinach doniczkowych, uwielbiam Twoją dbałość o detale - piękny skalniak, kącik ziołowy czy zgrabna donica z różanecznikiem... Brawo, tak trzymaj ;:63
Tak z ciekawości - co robisz zimą z tym wieńcem z rojników?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Kwitnący orlik ;:333 , u mnie tylko jeden i to samosiejka, ciekawe jak zakwitnie. ;:oj Ładnie zakwitł biały różanecznik, te białe zawsze pierwsze. ;:173 Zaciekawiło mnie koło z rojniczkami, bardzo fajnie wygląda. Muszę pomyśleć gdzie ewentualnie u mnie mogło by stać aby ładnie się prezentowało. Pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto - serdeczne dzięki za miłe słowa. I zapraszam bardzo gorąco. :)

Natalio - dziękuję. :) Wieniec stał w garażu, w ciemnym, chłodnym (4-5 stopni) pomieszczeniu. Miesiąc temu wyniosłam na zewnątrz.

Zuziu - dziękuję.

Tu druga kompozycja rojniczkowa, też z zeszłego roku. Ta donica była tylko zadołowana w ziemi, w ogródku. I też nie ma strat. :)
Obrazek

Biały różanecznik przekwita, a te w gruncie zbierają się w sobie.
Obrazek

Orliczki kwitną już pełną kępą. :)
Obrazek

Obrazek

Białe też, to są 'Spring Magic White'.
Obrazek

Miniaturowe hosty wyłażą z ziemi.
Obrazek
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Ależ te Orliczki piękne. Chyba muszę sobie takie sprawić do ogrodu również :uszy
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto - są cudne. A ja właśnie miałam akcję "gąsienica" - na orlikach było chyba z dwieście tych wstrętnych pożeraczy liści. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Ręcznie zdjęłam, bo do jutra to chyba nic by nie zostało z biednych roślin...

Jutro lecę do sklepu po jakiś oprysk. ;:223 ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ojej, mam nadzieję że uda Ci się zapobiec inwazji ;:202 cudny ten biały orlik i kompozycja rojnikowa ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”