Kwiaty i nie tylko w obiektywie - mój ogród
Re: Kwiaty i nie tylko w obiektywie - mój ogród
Joasiu,
wisienka wygląda cudownie, szczególnie ta w doniczce. Pewnie zimujesz ją w chłodnym pomieszczeniu?
Pozdrawiam
Halina
wisienka wygląda cudownie, szczególnie ta w doniczce. Pewnie zimujesz ją w chłodnym pomieszczeniu?
Pozdrawiam
Halina
Pozdrawiam, Halina
Jakie cudo
Zawsze mi się te wiśnie japońskie podobały, a ta to jedna z najurodziwszych 

- Zuzia111
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trawniczek ukwiecony fiołeczkami wygląda fantastycznie.
. U mnie na trawniku także się pojawiały, niestety w tym roku po wertykulacji zero.
Wisienka w doniczce bajka, dla mnie to wyższa filozofia..może gdybym się podszkoliła w tej dziedzinie.
. Pozdrawiam i życzę dalszej pięknej wiosny. 

- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Halinko - nie, zimuję ją zadołowaną w ogródku. W tym roku nawet jej niczym nie okrywałam, tylko doniczka była cała zakopana w ziemi.
Mati - ona jest cudna.
Zuziu - dziękuję i nawzajem!
Zasypię Was dziś zdjęciami.
Wisienka wygląda jak milion dolarów. Szkoda, że to już końcówka, pierwsze kwiatki powoli opadają.

Jakiś hiacynt, którego rok wcześniej w tym miejscu nie było.

Szafirki.

I magnolie. To jakiś szał. Wszystkie magnolie w okolicy kwitną na raz. Zazwyczaj pierwsza rozkwitała u sądiadów M. stellata. Tydzień do dwóch później moja M. soulangeana, a jeszcze jakiś czas po niej 'Susan'. A teraz nie. Wszystkie razem. Rozkwitły w ciągu ostatnich dwóch dni. Ale co się dziwić - z zimy zrobiło się u mnie lato w pełni. Dziś było w cieniu 25 stopni, jutro ma być 27.
Magnolia pośrednia u mnie.

Moja 'Susan'.

W całości nie prezentuje się tak ładnie, ale kolor kwiatów ma piękny.

M. stellata po sąsiedzku.

A tu jeszcze listki brzóz, no coś pięknego.

Mati - ona jest cudna.

Zuziu - dziękuję i nawzajem!

Zasypię Was dziś zdjęciami.

Wisienka wygląda jak milion dolarów. Szkoda, że to już końcówka, pierwsze kwiatki powoli opadają.

Jakiś hiacynt, którego rok wcześniej w tym miejscu nie było.

Szafirki.

I magnolie. To jakiś szał. Wszystkie magnolie w okolicy kwitną na raz. Zazwyczaj pierwsza rozkwitała u sądiadów M. stellata. Tydzień do dwóch później moja M. soulangeana, a jeszcze jakiś czas po niej 'Susan'. A teraz nie. Wszystkie razem. Rozkwitły w ciągu ostatnich dwóch dni. Ale co się dziwić - z zimy zrobiło się u mnie lato w pełni. Dziś było w cieniu 25 stopni, jutro ma być 27.
Magnolia pośrednia u mnie.

Moja 'Susan'.

W całości nie prezentuje się tak ładnie, ale kolor kwiatów ma piękny.

M. stellata po sąsiedzku.

A tu jeszcze listki brzóz, no coś pięknego.

Oh oh oh ale dałaś po oczach
Chyba zdążyłaś do serwisu pojechać, co?
Na te płyny to właśnie trzeba uważać, podobno najlepszy zwykły alkohol.
3 i 4 zdjęcie Twojej magnolii, tak bardzo mi się podoba, kocham takie klimaty
Ale sąsiadowa stellata.. Przepraszam że Twojej ujmę ale jest boska

Chyba zdążyłaś do serwisu pojechać, co?

3 i 4 zdjęcie Twojej magnolii, tak bardzo mi się podoba, kocham takie klimaty

Ale sąsiadowa stellata.. Przepraszam że Twojej ujmę ale jest boska

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdjęcia magnolii zapierają dech. Cudowne. I fotki, i rośliny. Darzę je tak wielkim sentymentem, że ze na niewielkiej działce posadziłam dwie różne. W centrum Elbląga rośnie ich kilkanaście, ale dopiero zaczynają kwitnąć. Mijam je prawie codziennie, w drodze do pracy. Niesamowity widok gdy kwitną ( przeważnie po kolei ). Ciekawa jestem jak będzie w tym roku. Może też zakwitną hurtem
Wisienka faktycznie rewelacyjna. W całości i w zbliżeniu.

Wisienka faktycznie rewelacyjna. W całości i w zbliżeniu.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O Boshe, co za piękne widoki ! Uwielbiam magnolie i mam do nich ogromny sentyment .
Mam już plany, aby posadzić trzy sztuki odmiany kobuc. Niby kwiaty zwykłe, ale po kilku latach dorastają do ogromnych rozmiarów. Znajomy narobił mi chęci i muszę je kupić
A Twoja ile ma lat ? Strasznie podoba mi się kolor jak i kształt kwiatu. Mam posadzoną podobną, ale biedna choruje i raczej pójdzie do ścięcia .
Mam już plany, aby posadzić trzy sztuki odmiany kobuc. Niby kwiaty zwykłe, ale po kilku latach dorastają do ogromnych rozmiarów. Znajomy narobił mi chęci i muszę je kupić

A Twoja ile ma lat ? Strasznie podoba mi się kolor jak i kształt kwiatu. Mam posadzoną podobną, ale biedna choruje i raczej pójdzie do ścięcia .
- Pelidea
Mati - nie, jeszcze nie byłam w serwisie. Okazało się, że jednak większość tych ciap zmyłam, nawet na zdjęciach "studyjnych" nie ma ich wiele. A u mnie czasu brak, wciąż brak. No i nie mogę się rozstać z aparatem jakoś.
Izo - dziękuję bardzo.
Ja magnolie uwielbiam, wszystkie, w każdym kolorze. 
Sebastianie - moja była posadzona 20 lat temu. Uważam, że to jedna z najpiękniejszych, klasycznych odmian.
W tym roku z wielkim opóźnieniem, ale coś tam rusza w warzywniaczku. Głównie odbiły zioła, które przezimowały całkiem nieźle (straciłam tylko rozmaryn, on tych naszych mrozów jednak nie znosi dobrze).

Rzodkieweczka.

Kącik kwaśnolubów pod świerkiem ma się nieźle po zimie. Azalie jeszcze nie kwitną, ale miniaturowe różaneczniki już zaczęły.

Różaneczniki w gruncie jeszcze nawet nie przymierzają się do kwitnienia, znów pierwszy jest biały w donicy. Nie mam pojęcia, czy zostawić go dalej w pojemniku, czy jednak wsadzić do gruntu (nie, żebym miała gdzie...). Cztery zimy zniósł doskonale, ale jakoś mam obawy jak długo pociągnie.

Bratki się rozrastają i kwitną cudnie.

Plecione koło z rojniczkami po zimie. Strat nie ma, wszystkie przetrwały. I rosną bardzo ładnie.

Pączki na irdze.

Pigwowiec.

Skalniak (ha! udało mi się go nawet w miarę wyplewić do zdjęcia
- bo reszta ogrodu tonie w chwaściorach...).

Żagwin kwitnie pięknie.

Moje ukochane niezapominajki. Rozsiały się po ogrodzie i w tym roku mam kilka pokaźnych kęp.

Orliki też się podpasły. W porównaniu z zeszłym rokiem mają o wiele więcej pąków, co mnie niezmiernie cieszy! W dodatku zaczynają się pojawiać maleńkie orliczki w różnych miejscach ogrodu, część rozsiała się sama, część wysiałam z nasion pozbieranych w zeszłym roku. Jestem ogromnie ciekawa co z nich wyrośnie, czy będą podobne do kwiatów rodzicielskich.

Spring Magic Navy & White.

Izo - dziękuję bardzo.

Sebastianie - moja była posadzona 20 lat temu. Uważam, że to jedna z najpiękniejszych, klasycznych odmian.

W tym roku z wielkim opóźnieniem, ale coś tam rusza w warzywniaczku. Głównie odbiły zioła, które przezimowały całkiem nieźle (straciłam tylko rozmaryn, on tych naszych mrozów jednak nie znosi dobrze).

Rzodkieweczka.

Kącik kwaśnolubów pod świerkiem ma się nieźle po zimie. Azalie jeszcze nie kwitną, ale miniaturowe różaneczniki już zaczęły.

Różaneczniki w gruncie jeszcze nawet nie przymierzają się do kwitnienia, znów pierwszy jest biały w donicy. Nie mam pojęcia, czy zostawić go dalej w pojemniku, czy jednak wsadzić do gruntu (nie, żebym miała gdzie...). Cztery zimy zniósł doskonale, ale jakoś mam obawy jak długo pociągnie.

Bratki się rozrastają i kwitną cudnie.

Plecione koło z rojniczkami po zimie. Strat nie ma, wszystkie przetrwały. I rosną bardzo ładnie.

Pączki na irdze.

Pigwowiec.

Skalniak (ha! udało mi się go nawet w miarę wyplewić do zdjęcia

Żagwin kwitnie pięknie.

Moje ukochane niezapominajki. Rozsiały się po ogrodzie i w tym roku mam kilka pokaźnych kęp.

Orliki też się podpasły. W porównaniu z zeszłym rokiem mają o wiele więcej pąków, co mnie niezmiernie cieszy! W dodatku zaczynają się pojawiać maleńkie orliczki w różnych miejscach ogrodu, część rozsiała się sama, część wysiałam z nasion pozbieranych w zeszłym roku. Jestem ogromnie ciekawa co z nich wyrośnie, czy będą podobne do kwiatów rodzicielskich.

Spring Magic Navy & White.

- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Ja pierniczki
i ogród też masz wypasiony 
Normalnie nie mam nerwów na Twoje wątki
muszę chwilę znaleźć żeby je od deski do deski przejrzeć 

Normalnie nie mam nerwów na Twoje wątki

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Podobnie jak przy roślinach doniczkowych, uwielbiam Twoją dbałość o detale - piękny skalniak, kącik ziołowy czy zgrabna donica z różanecznikiem... Brawo, tak trzymaj
Tak z ciekawości - co robisz zimą z tym wieńcem z rojników?

Tak z ciekawości - co robisz zimą z tym wieńcem z rojników?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Kwitnący orlik
, u mnie tylko jeden i to samosiejka, ciekawe jak zakwitnie.
Ładnie zakwitł biały różanecznik, te białe zawsze pierwsze.
Zaciekawiło mnie koło z rojniczkami, bardzo fajnie wygląda. Muszę pomyśleć gdzie ewentualnie u mnie mogło by stać aby ładnie się prezentowało. Pozdrawiam. 

- Pelidea
Marto - serdeczne dzięki za miłe słowa. I zapraszam bardzo gorąco. 
Natalio - dziękuję.
Wieniec stał w garażu, w ciemnym, chłodnym (4-5 stopni) pomieszczeniu. Miesiąc temu wyniosłam na zewnątrz.
Zuziu - dziękuję.
Tu druga kompozycja rojniczkowa, też z zeszłego roku. Ta donica była tylko zadołowana w ziemi, w ogródku. I też nie ma strat.

Biały różanecznik przekwita, a te w gruncie zbierają się w sobie.

Orliczki kwitną już pełną kępą.

Białe też, to są 'Spring Magic White'.

Miniaturowe hosty wyłażą z ziemi.

Natalio - dziękuję.

Zuziu - dziękuję.
Tu druga kompozycja rojniczkowa, też z zeszłego roku. Ta donica była tylko zadołowana w ziemi, w ogródku. I też nie ma strat.

Biały różanecznik przekwita, a te w gruncie zbierają się w sobie.

Orliczki kwitną już pełną kępą.

Białe też, to są 'Spring Magic White'.

Miniaturowe hosty wyłażą z ziemi.

- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Ależ te Orliczki piękne. Chyba muszę sobie takie sprawić do ogrodu również 

- Pelidea
Marto - są cudne. A ja właśnie miałam akcję "gąsienica" - na orlikach było chyba z dwieście tych wstrętnych pożeraczy liści.
Ręcznie zdjęłam, bo do jutra to chyba nic by nie zostało z biednych roślin...
Jutro lecę do sklepu po jakiś oprysk.

Jutro lecę do sklepu po jakiś oprysk.

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Ojej, mam nadzieję że uda Ci się zapobiec inwazji
cudny ten biały orlik i kompozycja rojnikowa 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia