Tulipany cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
skrajem_lata
50p
50p
Od: 25 lut 2015, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipany cz.4

Post »

Czerwony kapturek:
Obrazek
Awatar użytkownika
saanderstje
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 kwie 2017, o 10:54

Post »

A mi jest przykro, jak oglądam te piękne zdjęcia, ponieważ w tym roku nie zakwitł mi żaden tulipan. Może z jednej donicy coś będzie, ale u reszty liście uschły, a kwiaty wyglądają jak papierowe i uschnięte.

Postępowałam jak w ubiegłym roku (sadziłam wtedy po raz pierwszy i niektóre kwiaty też wyrosły do pewnego momentu i uschły) i liczyłam, że w tym tulipany będą pięknie kwitły. Czy ktoś może mi powiedzieć, która z poniższych rzeczy, mogła się do tego przyczynić:
1) zbyt gęsto ułożone cebulki w doniczce
2) przemarznięte cebulki - chyba niedostatecznie je osłoniłam
3) długie mrozy w moim regionie
4) coś innego, o czym nie mam pojęcia

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, gdyż jestem początkująca z tulipanami, a jestem rozczarowana i zła, że nie będę miała kwiatów w tym roku.
magritte80
100p
100p
Od: 24 lis 2006, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też jestem rozczarowana w tym roku, pod grusza stado tulipanów wygląda na chore. Myślałam, że to może rdza gruszy na nie "siadła". Dlatego szukam odpowiedzi w tym wątku. Tulipany maja słabe, poskręcane liście, czy to ta pleśń o której mówiliście 3 strony temu, czy choroba Augusta? Wykopać te cebulki i wyrzucić? Czy liczyć na samowyleczenie...

Tulipany oddalone od gruszy mają się ok, mimo, że nie widać, aby miały zakwitnąć. Może faktycznie wilgoć i słaba wentylacja pod gruszą położyła tulipany...
javier
200p
200p
Od: 15 sie 2014, o 19:47

Post »

Moje tulipany też słabo.Ledwo wyszły ponad ziemię już były liście poskręcane.Kiedy zostały wykopane okazało się że cebulki są pogryzione.Ale nie wiem kto to mógł zrobić.Może Wy macie podobne doświadczenie.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie tak od kilku lat, w tym roku choroba zaatakowała nawet starą odmianę.Opisywałam wcześniej problem.Wirus przeniósł się już chyba do sąsiadki, bo narzekała, że tyle tulipanów posadziła, a zakwitnie kilka sztuk, reszta poskręcana i zgniła, choć korzenie zdrowe :? Przestałam sadzić, kupiłam kilka doniczek, coś tam kwitnie, ale to nie to samo, bo nie te odmiany, które chciałabym mieć.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A zaprawialiście na wszelki wypadek przed sadzeniem i po wykopywaniu cebulek czy nie wykopywaliście ?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupowałam nowe cebulki i zaprawiałam, podsypywałam piaskiem.Wiosną piękne korzenie, a z wierzchu zgniły kiełek, albo marny listek, który wkrótce po wyrośnięciu zasycha.
Awatar użytkownika
grzes993
200p
200p
Od: 24 wrz 2015, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Można wiedzieć gdzie kupowałaś?
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja kupowałem od firmy benex ale narzekać nie mogę.Tylko zastanawia mnie fakt dlaczego z niektórych cebul wyszedł tylko jeden liść.Czy to choroba?A może stara cebula matczyna zdechła a na jej miejsce wyrosła młoda która jest jeszcze zbyt malutka by zakwitnąć.nie wiem.
skrajem_lata
50p
50p
Od: 25 lut 2015, o 22:49

Post »

Moje tulipany z poprzednich lat są mniejsze niż w ubiegłym roku, ale są zdrowe i mają pąki kwiatowe. I też część ma po 1 liściu czyli nie zakwitnie. Te co były dokupione są większe i mają większe pąki kwiatowe.
Awatar użytkownika
Syriusz
200p
200p
Od: 7 paź 2017, o 15:18

Post »

Witam ja zacząłem tulipanową przygodę właściwie dopiero ostatniej jesieni 2017. Część z nich sadziłem zaś w styczniu/lutym tego roku ale coś tam żyje, wybija. :) Nie mniej uważam, że pogoda była dla cebul niesprzyjająca - od końca lata bardzo dużo wilgoci. Ja dosypałem sporo piasku do swoich tulipanów i z tego co wiem niestety... Każde cebulowe mimo wszystko powinno się co 2-3 lata przesadzać i dzielić, odnawiać. Sporo roboty no ale co począć. :uszy Póki co moje tulipany dotknęło to co narcyzy czyli karłowatość spowodowana najprawdopodobniej szaloną zmianą pogody z zimy na niemal lato. :D
Awatar użytkownika
saanderstje
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 kwie 2017, o 10:54

Post »

Oczywiscie, że ja nie zaprawiałam, gdyż nawet o tym nie wiedziałam :) wciąż się uczę, a babcia, którą zapytałam o radę, już nie pamięta jak sadziła swoje na działce. Ja wysadzałam te z poprzedniego roku oraz nowe, zakupione jesienią. Każdy ma po kilka liści, wyrósł ok. 15 cm, tylko kurcze albo kompletnie nie widać pąków, albo wyrosły, mają ok. 3cm i są uschnięte :/ A liście lekko wysuszone albo o zgrozo zielono-sine... Dlatego myślę, że niedostatecznie osłoniłam je przed silnym mrozem, chociaż sama nie wiem...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawniej nowo zakupione cebule sadziłam bez zaprawiania, wyrastały i kwitły.Nawet przyznam, że trochę mnie śmieszyły te zalecenia z zaprawianiem, bo babcia i mama sadziła i niczego nie zaprawiała.Teraz cuda robię i nie rosną, a kupuję w różnych sklepach, raczej zwykłe, nie lubię zbyt fikuśnych, które już na zdjęciu wyglądają jak chore :roll:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”