Irysy mam bezpośrednio w gruncie, i ich nie wykopuję. Z resztą moje to chyba bylinowe
Ale tulipany i resztę cebulowych po troszku od tygodnia wykopuję.
Czy korzonki należy usunąć czy zostawić? Pierwszy raz wykopuje cebulki i nie bardzo wiem jak to powinno wyglądać. Mam nadzieje, że uda mi się przechować je do jesieni. Włożę je do skrzynki z trocinami i oby nie spleśniały
Ja też sadzę cebulowe w donicach - iryski podobne do Twoich ale i tulipany i narcyzy... jak kwitną stawiam w eksponowanym miejscu. Później donicę chowam.. przestawiam tam, gdzie mogą sobie spokojnie zaschnąć. A na ich miejscu stawiam donicę z kolejnymi roślinami, które zaczynają kwitnienie.
Witam. Przegapiłam moment wykopywania a chciałam przesadzić krokusy w inne miejsce bo w tym co są mi nie odpowiada. Czy jak wykopię je teraz i bez przesuszenia posadzę w nowe miejsce to przeżyją ?? Czy lepiej je zostawić jeszcze w tym roku i za rok wykopać ?
Ja wykopuję czasem nawet jak liście mają ledwo pożółkłe, ale oczywiście obsypuję ziemią i czekam do zżółknięcia liści. Dopiero wtedy wędrują do schowka na odpoczynek.
Witam, kiedy najlepiej wykopać cebulki cebulicy, żonkili i narcyzów. Mam teraz okazję od pewnej osoby dostać trochę cebulowych, czy teraz gdy kwitną można to zrobić?
Nie wiem czy to fachowo ale ja wczoraj wykopałam dla koleżanki kilka kwitnących siewek cebulicy i kępkę przekwitniętych krokusów po czym szybko wsadziłam je do ziemi, podlałam i nic im się nie stało. Dziś wyglądają całkiem dobrze, nie zwiędły. Mam nadzieję, że się przyjmą.
jeśli chodzi o narcyzy i żonkile to nigdy nie próbowałam tak przesadzać.
Powinny odpocząć rok i przechować je do następnej jesieni? Porządkując grządkę wykopałam sporo cebul,które od lat nie kwitły. Niektóre duże, inne malutkie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.