MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
ewab1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2018, o 02:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

klik no niestety nie zdobyłam trzciny swoją pracą tylko zostałam zmuszona do kupna. Poszło 3/4 mojej emerytury ale w tym roku nic innego nie wymyśliłam.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Norbi jak widzę sklejka poszła w ruch ;:108 to dobrze bo będziemy mieli więcej doświadczeń z tym materiałem , masz 2 rodzaje frezów - też przymierzałem się do tych kulistych , ale zrobię je na przyszły sezon.

Marek
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

U mnie już samiczki się wygryzły...
Orgie wyprawiają na maxa, po 3 do jednej ;:oj ;:138

Obrazek

Ktoś wie może jak długo samczyki i samiczki wytrzymują bez jedzenia?
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ewab1 Przepraszam, że Ci odmówiłem dostawy, ale i tak nie mógłbym jej zrealizować. "Dżuma" mnie dopadła 3 tygodnie temu i jeszcze czuję jej skutki. Nie musisz bazować na trzcinie. Różne roślinne rurki można ciąć od września, a nawet sierpnia. Wszystko co puste w środku. Barszcze, podagryczniki, dzięgiele i inne selerowate (baldaszkowate) nadają się bardzo dobrze. Rdestowiec też może być, ale chyba jest na równi z plastikiem. W barszczu moje zbudowały gniazda mimo nadpodaży rurek trzcinowych, a w rdestowcu nigdy. Kiedyś wydawało mi się , że mam w końcu gniazdo muraki w redstowcu, ale po otwarciu okazało się, że to wyjątkowo duży węgarnik. Nie wydawaj emerytury na trzcinę tyko pospaceruj z nożykiem jesienią i zimą, a natniesz rurek aż za dużo.

comandos21 Wyluzuj!!! Rozumiem, bo sam mam czasami strachy jak sobie poradzą. Zaczynałem od dzikusów ogrodowej, czyli od zera i mam wkodowaną "listę obecności" - ta była , tej nie było, ta długo się nie pokazuje. Dały radę. Masz cieplejszą lokalizację od mojej. U mnie wybuchła wiosna. Kwiaty nie muszą mieć dużych płatków, żeby dawały pyłek i nektar. Musi kwitnąć u Ciebie więcej jak u mnie. Zauważ, że moje rogate już teraz potrafią się wyżywić, nazbierać pyłku i nektaru dla młodych, zamykać gniazda itp. Kwitną wierzby, ziarnopłony, miodunki, złocie, ałycze, zawilce, lepiężniki, topole, brzozy, cebulowe w ogrodach, zaczynają klony itp. To są kilogramy żarcia i pyłku dla pszczół.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

Klik
No właśnie nie chętnie ta wiosna się ujawnia, nawet tulipanów u mnie jeszcze nie ma. Ale oki uspokoiłeś mnie.
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alehar
50p
50p
Od: 6 mar 2018, o 18:43

Post »

U mnie też "nic" nie kwitnie.
W kokonach mam ok 100-150 sztuk nie wygryzionych.
A dziś rano było +5 st. :(

diodas1 zrobiłem jak radziłeś, czekam na efekty ;)
Pozdrawiam
alehar
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Powinno być lepiej. Zastanawiam się czy siatka którą zabezpieczyłeś budkę nie jest za gęsta. Ja dałem metalową o oczkach około 25 mm i przeciwko ptakom to wystarcza a pszczoły przechodzą przez nią bez "międzylądowania"
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alehar
50p
50p

Post »

diodas1

Już ją parę dni temu zmieniłem, na większe oczka bo tak jak mówisz - zaobserwowałem że właśnie muszą siadać na niej i dopiero później wlatywać do środka.
Ale nie zmienia faktu że dalej cisza.
Możliwe żeby samice - lub część - siedziały jeszcze w kokonach ????
Obok - u sąsiada zakwitła chyba jabłoń, biało od kwiatów, w razie czego to mają co jeść....
Pozdrawiam
alehar
pasjon
50p
50p
Od: 18 wrz 2015, o 19:35

Post »

i w moich okolicach już pokazały się samiczki, jedna zaczęła znosić pyłek. No i wiadomość dla hodowców trzmieli- ponownie królowa zasiedliła budkę z wyściółką z owczej wełny, więc może jest to dobry zamiennik mysich gniazd.
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

alehar pisze: Ale nie zmienia faktu że dalej cisza.
Możliwe żeby samice - lub część - siedziały jeszcze w kokonach ????
....
U mnie podobnie ale nie tracę nadziei że panienki żyją tylko śpią dłużej. Kokony przechowywałem tak samo jak w ubiegłym sezonie. Kilkadziesiąt kokonów otwartych a tysiące zalegają bez ruchu. Pewnie dlatego że noce nadal są zimne a i wciągu dnia mimo pełnego nasłonecznienia podmuchy wiatru raczej chłodne. Niektóre drzewka zaczynają nieśmiało kwitnąć ale u wielu dopiero zaczyna się wegetacja. Cierpliwości, doczekamy się. Samice zwykle wygryzają się kilkanaście dni po samczykach.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alehar
50p
50p

Post »

diodas1
to co piszesz to miód na moje serce ;:138 :)
Pozdrawiam
alehar
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

alehar No tak! Wystarczy policzyć ile miałeś kokonów, wyciągnąć z tego 30 procent z małym haczykiem i wiesz ile masz mniej więcej samic. One dłużej śpią, potem robią sobie krótkie, mniej więcej 3dniowe wakacje, wracają, czyszczą gniazda i biorą się do roboty. U Ciebie to chyba nie będą miały co czyścić.
norbi007 "Dla zainteresowanych - widać jaka różnica w masie między pszczółkami " - porównałeś samce ogrodowej z samicami rogatej. To nie jest równa walka :wink: .

Moje rogate dzisiaj o 19:55 dalej latały. Info dla koleżanek i kolegów ze wschodu Polski - u mnie o tej porze jest szarówa i jeszcze nie ma nocy. Dzisiaj termometr w samochodzie chwilami pokazywał mi 28 stopni, ale on kłamie. Czyli trzeba liczyć, że 25-26 było. Sądząc z ilości zamurowanych rurek, rogate odbudowały stan liczebny. Teraz robią górkę. Żeby tylko mrozów nie było, a będzie suuuper!
Awatar użytkownika
alehar
50p
50p

Post »

klik pisze:alehar No tak! Wystarczy policzyć ile miałeś kokonów, wyciągnąć z tego 30 procent z małym haczykiem i wiesz ile masz mniej więcej samic. One dłużej śpią, potem robią sobie krótkie, mniej więcej 3dniowe wakacje, wracają, czyszczą gniazda i biorą się do roboty. U Ciebie to chyba nie będą miały co czyścić.
No to by się zgadzało, było 500 kokonów, teraz jak pisałem wcześniej oceniam że śpi 100 max 150 sztuk.
Pozdrawiam
alehar
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”