MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6
klik no niestety nie zdobyłam trzciny swoją pracą tylko zostałam zmuszona do kupna. Poszło 3/4 mojej emerytury ale w tym roku nic innego nie wymyśliłam.
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Norbi jak widzę sklejka poszła w ruch to dobrze bo będziemy mieli więcej doświadczeń z tym materiałem , masz 2 rodzaje frezów - też przymierzałem się do tych kulistych , ale zrobię je na przyszły sezon.
Marek
Marek
- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Kontakt:
U mnie już samiczki się wygryzły...
Orgie wyprawiają na maxa, po 3 do jednej
Ktoś wie może jak długo samczyki i samiczki wytrzymują bez jedzenia?
Orgie wyprawiają na maxa, po 3 do jednej
Ktoś wie może jak długo samczyki i samiczki wytrzymują bez jedzenia?
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ewab1 Przepraszam, że Ci odmówiłem dostawy, ale i tak nie mógłbym jej zrealizować. "Dżuma" mnie dopadła 3 tygodnie temu i jeszcze czuję jej skutki. Nie musisz bazować na trzcinie. Różne roślinne rurki można ciąć od września, a nawet sierpnia. Wszystko co puste w środku. Barszcze, podagryczniki, dzięgiele i inne selerowate (baldaszkowate) nadają się bardzo dobrze. Rdestowiec też może być, ale chyba jest na równi z plastikiem. W barszczu moje zbudowały gniazda mimo nadpodaży rurek trzcinowych, a w rdestowcu nigdy. Kiedyś wydawało mi się , że mam w końcu gniazdo muraki w redstowcu, ale po otwarciu okazało się, że to wyjątkowo duży węgarnik. Nie wydawaj emerytury na trzcinę tyko pospaceruj z nożykiem jesienią i zimą, a natniesz rurek aż za dużo.
comandos21 Wyluzuj!!! Rozumiem, bo sam mam czasami strachy jak sobie poradzą. Zaczynałem od dzikusów ogrodowej, czyli od zera i mam wkodowaną "listę obecności" - ta była , tej nie było, ta długo się nie pokazuje. Dały radę. Masz cieplejszą lokalizację od mojej. U mnie wybuchła wiosna. Kwiaty nie muszą mieć dużych płatków, żeby dawały pyłek i nektar. Musi kwitnąć u Ciebie więcej jak u mnie. Zauważ, że moje rogate już teraz potrafią się wyżywić, nazbierać pyłku i nektaru dla młodych, zamykać gniazda itp. Kwitną wierzby, ziarnopłony, miodunki, złocie, ałycze, zawilce, lepiężniki, topole, brzozy, cebulowe w ogrodach, zaczynają klony itp. To są kilogramy żarcia i pyłku dla pszczół.
comandos21 Wyluzuj!!! Rozumiem, bo sam mam czasami strachy jak sobie poradzą. Zaczynałem od dzikusów ogrodowej, czyli od zera i mam wkodowaną "listę obecności" - ta była , tej nie było, ta długo się nie pokazuje. Dały radę. Masz cieplejszą lokalizację od mojej. U mnie wybuchła wiosna. Kwiaty nie muszą mieć dużych płatków, żeby dawały pyłek i nektar. Musi kwitnąć u Ciebie więcej jak u mnie. Zauważ, że moje rogate już teraz potrafią się wyżywić, nazbierać pyłku i nektaru dla młodych, zamykać gniazda itp. Kwitną wierzby, ziarnopłony, miodunki, złocie, ałycze, zawilce, lepiężniki, topole, brzozy, cebulowe w ogrodach, zaczynają klony itp. To są kilogramy żarcia i pyłku dla pszczół.
- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Kontakt:
Klik
No właśnie nie chętnie ta wiosna się ujawnia, nawet tulipanów u mnie jeszcze nie ma. Ale oki uspokoiłeś mnie.
No właśnie nie chętnie ta wiosna się ujawnia, nawet tulipanów u mnie jeszcze nie ma. Ale oki uspokoiłeś mnie.
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
U mnie też "nic" nie kwitnie.
W kokonach mam ok 100-150 sztuk nie wygryzionych.
A dziś rano było +5 st.
diodas1 zrobiłem jak radziłeś, czekam na efekty ;)
W kokonach mam ok 100-150 sztuk nie wygryzionych.
A dziś rano było +5 st.
diodas1 zrobiłem jak radziłeś, czekam na efekty ;)
Pozdrawiam
alehar
alehar
-
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Powinno być lepiej. Zastanawiam się czy siatka którą zabezpieczyłeś budkę nie jest za gęsta. Ja dałem metalową o oczkach około 25 mm i przeciwko ptakom to wystarcza a pszczoły przechodzą przez nią bez "międzylądowania"
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
diodas1
Już ją parę dni temu zmieniłem, na większe oczka bo tak jak mówisz - zaobserwowałem że właśnie muszą siadać na niej i dopiero później wlatywać do środka.
Ale nie zmienia faktu że dalej cisza.
Możliwe żeby samice - lub część - siedziały jeszcze w kokonach ????
Obok - u sąsiada zakwitła chyba jabłoń, biało od kwiatów, w razie czego to mają co jeść....
Już ją parę dni temu zmieniłem, na większe oczka bo tak jak mówisz - zaobserwowałem że właśnie muszą siadać na niej i dopiero później wlatywać do środka.
Ale nie zmienia faktu że dalej cisza.
Obok - u sąsiada zakwitła chyba jabłoń, biało od kwiatów, w razie czego to mają co jeść....
Pozdrawiam
alehar
alehar
-
- 50p
- Od: 18 wrz 2015, o 19:35
i w moich okolicach już pokazały się samiczki, jedna zaczęła znosić pyłek. No i wiadomość dla hodowców trzmieli- ponownie królowa zasiedliła budkę z wyściółką z owczej wełny, więc może jest to dobry zamiennik mysich gniazd.
-
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 23:13
- Kontakt:
U mnie podobnie ale nie tracę nadziei że panienki żyją tylko śpią dłużej. Kokony przechowywałem tak samo jak w ubiegłym sezonie. Kilkadziesiąt kokonów otwartych a tysiące zalegają bez ruchu. Pewnie dlatego że noce nadal są zimne a i wciągu dnia mimo pełnego nasłonecznienia podmuchy wiatru raczej chłodne. Niektóre drzewka zaczynają nieśmiało kwitnąć ale u wielu dopiero zaczyna się wegetacja. Cierpliwości, doczekamy się. Samice zwykle wygryzają się kilkanaście dni po samczykach.alehar pisze: Ale nie zmienia faktu że dalej cisza.
....
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
diodas1
to co piszesz to miód na moje serce
to co piszesz to miód na moje serce
Pozdrawiam
alehar
alehar
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
alehar No tak! Wystarczy policzyć ile miałeś kokonów, wyciągnąć z tego 30 procent z małym haczykiem i wiesz ile masz mniej więcej samic. One dłużej śpią, potem robią sobie krótkie, mniej więcej 3dniowe wakacje, wracają, czyszczą gniazda i biorą się do roboty. U Ciebie to chyba nie będą miały co czyścić.
norbi007 "Dla zainteresowanych - widać jaka różnica w masie między pszczółkami " - porównałeś samce ogrodowej z samicami rogatej. To nie jest równa walka .
Moje rogate dzisiaj o 19:55 dalej latały. Info dla koleżanek i kolegów ze wschodu Polski - u mnie o tej porze jest szarówa i jeszcze nie ma nocy. Dzisiaj termometr w samochodzie chwilami pokazywał mi 28 stopni, ale on kłamie. Czyli trzeba liczyć, że 25-26 było. Sądząc z ilości zamurowanych rurek, rogate odbudowały stan liczebny. Teraz robią górkę. Żeby tylko mrozów nie było, a będzie suuuper!
norbi007 "Dla zainteresowanych - widać jaka różnica w masie między pszczółkami " - porównałeś samce ogrodowej z samicami rogatej. To nie jest równa walka .
Moje rogate dzisiaj o 19:55 dalej latały. Info dla koleżanek i kolegów ze wschodu Polski - u mnie o tej porze jest szarówa i jeszcze nie ma nocy. Dzisiaj termometr w samochodzie chwilami pokazywał mi 28 stopni, ale on kłamie. Czyli trzeba liczyć, że 25-26 było. Sądząc z ilości zamurowanych rurek, rogate odbudowały stan liczebny. Teraz robią górkę. Żeby tylko mrozów nie było, a będzie suuuper!
No to by się zgadzało, było 500 kokonów, teraz jak pisałem wcześniej oceniam że śpi 100 max 150 sztuk.klik pisze:alehar No tak! Wystarczy policzyć ile miałeś kokonów, wyciągnąć z tego 30 procent z małym haczykiem i wiesz ile masz mniej więcej samic. One dłużej śpią, potem robią sobie krótkie, mniej więcej 3dniowe wakacje, wracają, czyszczą gniazda i biorą się do roboty. U Ciebie to chyba nie będą miały co czyścić.
Pozdrawiam
alehar
alehar