Wybudzenie kaktusów po zimowym odpoczynku
-
- 100p
- Od: 21 lut 2012, o 06:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wybudzenie kaktusów po zimowym odpoczynku
Witam.
Czy biała agrowłóknina nadaje się do cieniowania kaktusów wyniesionych po zimowym spoczynku na południowy balkon? A jeśli tak to ile warstw zastosować w początkowym okresie, czy może jedna wystarczy?Z góry dziękuję za ewentualne podzielenie się doświadczeniami w tym temacie.
Czy biała agrowłóknina nadaje się do cieniowania kaktusów wyniesionych po zimowym spoczynku na południowy balkon? A jeśli tak to ile warstw zastosować w początkowym okresie, czy może jedna wystarczy?Z góry dziękuję za ewentualne podzielenie się doświadczeniami w tym temacie.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Owszem, agrowłóknina nadaje się do cieniowania. Jedna warstwa zazwyczaj wystarczy. Nie mniej należy uważać, pod agrowłókniną przy silnym słonku może dość mocno wzrosnąć temperatura i roślinki mogą się ugotować. Warto między kaktusami a warstwą cieniującą wytworzyć nieco większą przestrzeń rzędu kilkunastu cm. W ten sposób temperatura nie będzie zbyt mocno wzrastać a cieniowanie będzie zapewnione.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Odświeżam trochę wątek.
Kiedy zamierzacie wyciągnąć kaktusy z przechowalni?
Pogoda trochę już kusi, żeby je postawić w ciut cieplejszym pomieszczeniu i przede wszystkim jaśniejszym.
Mam na myśli słońce.
Pogoda trochę już kusi, żeby je postawić w ciut cieplejszym pomieszczeniu i przede wszystkim jaśniejszym.
Mam na myśli słońce.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
"Koło Józefa", jak zwykle
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 mar 2017, o 20:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dołączam się do pytania. Kiedy można je przenieść z piwnicy do mieszkania?jokaer pisze:Odświeżam trochę wątek.
Mam na myśli słońce.
Drugie pytanie, które mnie nurtuje to jak długo pozwolić im przyzwyczaić się do nowych warunków (światło, inna temperatura) przed pierwszym podlaniem?
Najpierw je delikatnie zrosić czy w jaki sposób przeprowadzić wybudzanie?
To moje pierwsze zimowanie kaktusów, więc proszę o wyrozumiałość.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wzięłam i zajrzałam do tych moich gruboszy i co się okazało? ... 3/4 z nich pogubiło masę liści,
powiędły, a z drugiej strony wierzchołki pędów się wyciągnęły z braku światła.
Wobec tego wszystkie zabrałam do pokoju. Kaktusy jeszcze zostają w przechowalni, mają się dobrze.
powiędły, a z drugiej strony wierzchołki pędów się wyciągnęły z braku światła.
Wobec tego wszystkie zabrałam do pokoju. Kaktusy jeszcze zostają w przechowalni, mają się dobrze.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Przeczytaj wątek, znajdziesz odpowiedzi...cypher pisze:
Drugie pytanie, które mnie nurtuje to jak długo pozwolić im przyzwyczaić się do nowych warunków (światło, inna temperatura) przed pierwszym podlaniem?
Najpierw je delikatnie zrosić czy w jaki sposób przeprowadzić wybudzanie?
To moje pierwsze zimowanie kaktusów, więc proszę o wyrozumiałość.
Ja z wybudzaniem kaktusów standardowo czekam do końca kwietnia, z pozostałymi sukulentami trochę wcześniej. Mam wschodnią wystawę, więc nie mam co się spieszyć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Moje kaktusy zimowały w ogrodzie i nadal tam stoją, więc zakładam, że przyzwyczajania do słońca ani nowych temperatur nie potrzebują, bo następuje to w naturalny sposób. Ale skąd mam wiedzieć kiedy zaczynają się budzić do życia, żeby je zacząć podlewać?
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Moje wszystkie kaktusy (większość to Gymnocalycium) przeżywają zimowanie niemal bez najmniejszych strat "na wadze" - są niepomarszczone, zielone. Stoją w koszach przy uchylonym balkonie. Potem bez problemu budzą się po stopniowym nawilżaniu podłoża. Mam tylko problem ze wszystkimi z grupy G. mihanovichii. Chyba coś nie tak idzie z ich wybudzaniem - są w miarę jędrne po zimie, a im dalej od wybudzania tym bardziej się marszczą i zapadają (tracą też zieleń, jedne czerwienieją, inne szarzeją). I tak to trwa ze 2 miesiące zanim nabiorą jędrności, koloru i blasku, a jeden z nich w roku ubiegłym to nawet do końca sierpnia się wygładzał i nie doszedł do takiego stanu jak rok wcześniej. W tym czasie nawet kwitną w najlepsze. Może robię coś nie tak po obudzeniu, a może już w fazie zimowania. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym problemem, może coś poradzi.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To rośliny z lasów tropikalnych. Pewnie na wiosnę jest dla nich za zimno i mają problem ze startem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- DAK
Dzięki, to by się zgadzało z obserwacją, bo mam kilka maluchów (odrosty ukorzenione) i z nimi nie ma tych problemów, ale one wygrzewają się na słonecznym parapecie w domu razem z całym przedszkolem i zauważyłam, że lubią zraszanie. W takim razie spróbuję je wszystkie wybudzać w domu i wystawiać dopiero w maju. Poza tym znaczenie może mieć też w takim razie szyba, która obcina UV. W takim razie dam im dodatkowe cieniowanie, bo poliwęglan obcina tego promieniowania za mało.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Z tego, co pamiętam one rosną na dnie lasu więc silne słonko może być dla nich problematyczne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- DAK
Tak. I wszystko jasne. Najbardziej cierpią te, które wybarwiają się na czerwono lub mają na stałe taką barwę. To znaczy te, które najbardziej bronią się przed promieniowaniem i którym najłatwiej zniszczyć chlorofil.
Dałam im dodatkowe osłony i teraz to już ich wola życia musi zadziałać, bo ja już wystarczająco im zaszkodziłam i chyba więcej już nie pomogę.
Dziękuję Tomku.
Dałam im dodatkowe osłony i teraz to już ich wola życia musi zadziałać, bo ja już wystarczająco im zaszkodziłam i chyba więcej już nie pomogę.
Dziękuję Tomku.