Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Mam jeszcze raz napisać?
Ogórki do gruntu sieje się w maju. Zależnie od regionu, na początku maja albo w drugiej połowie. Pomidory sadzi się po 15 maja.
Ogórki do gruntu sieje się w maju. Zależnie od regionu, na początku maja albo w drugiej połowie. Pomidory sadzi się po 15 maja.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale coś tam wyrasta jednak. Ktoś tu na wątku pokazywał takie eksperymenty gdzie wkopuje pomidora i wyrasta krzew. U mnie z kompostu też się puszczają sadzonki,ale zazwyczaj je zgładzam. A może warto spr?bować i je zostawić ;)Aguss85 pisze:
Pomidora raczej się nie sieje do gruntu z nasion, mało która odmiana wydałaby tak plon.
- Aguss85
U nie rok temu samosiejka- malinowy ożarowski na rabacie owocował prawie w tym terminie, co moje rozsady nawet majowe przymrozki nie były mu straszne
Tyle, ze to raczej średnia w smaku odmiana. Ale był!
Tyle, ze to raczej średnia w smaku odmiana. Ale był!
Agnieszka
Agnieszka
Nie warto, po pierwsze, będą później owocować, bo brak im sprzyjających warunków na początku i wolniej/później rosną. Jeśli je zostawiasz, powiedzmy na kompoście, to mogą być wylęgarnią chorób. No i nie wiesz co Ci rośnie, czy smaczne, małe, duże. Szkoda na nie miejsca (no chyba, że masz niezagospodarowane hektary). Jeśli masz z jakiegoś powodu za mało roślin, to wg mnie lepiej wsadzić do ukorzenienia pierwsze wilki. Ja będę w tym roku tak robić z odmianą Crimson Crush, którą sprzedają po 10 nasion (ja w paczce miałam 11 i tyle mi wzeszło, ale mam trochę chętnych na przetestowanie tego wynalazku).
Iza
- Foxowa
Oj nie, co jak co ale pomidor?w mi nie brakuje mam 60 nadprogramowych sztuk.
Ale tak dla ciekawostki bym nawet zostawiła. Jak widać nie jest najgorzej po tym co Aga pokazała
Ale tak dla ciekawostki bym nawet zostawiła. Jak widać nie jest najgorzej po tym co Aga pokazała
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Ale koktajlowe pomidorki mogą się same rozsiewać i spokojnie zdążą dojrzeć.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Dzisiaj wysiałam na rozsadę dynie, ogórki i pory zimowe.
Gosia
Foxowa wg mnie średnio ciekawy w smaku pomidor jest po prostu średnio ciekawy. Szkoda dla niego miejsca, zachodu, uwagi i czasu. Ja już takie eksperymenty robiłam. I wysadzilam do donic, i zostawiałam na kompoście. Na kompoście miał średnie warunki, za mało słońca, pierwszy chorował. W donicy rosły ok... I wyrosły na pomidory, które miałam w ubiegłym sezonie i nie zdecydowałam się powtarzać. Nic magicznego Ci z tego nie urośnie, jeśli to jakiś smaczny pomidor z ubiegłego sezonu, to pewnie jego rozsadę masz, jeśli nic ciekawego, to po co to trzymać? Ja już wszystkie samosiejki traktuję jak chwasty, wolę sobie ukorzenić wilka z czegoś co wiem, że będzie smaczne (chociaż i tak się zazwyczaj ma pomidorów dwa razy tyle ile potrzeba).
Iza
- Aguss85
In Be nie żałuję, że go zostawiłam Byłam bardzo ciekawa, jak rośnie taki pomidor samosiejka, kiedy i gdzie zbuduje pierwsze grono, jak zaowocuje taki nieprowadzony, nie palikowany- dowiedziałam się, ciekawość zaspokoiłam, kolejne będę wyrywać Wbrew pozorom choroby go złapały późno, ale miał dobre warunki pod względem zasobności podłoża, skoro rósł na rabacie wysypanej 15 cm kompostem i nawozem z kurnika Ty też sprawdziłaś, nim sobie odpuściłaś takie pomidory- widać każdy ciekawy ogrodnik musi raz na czas zrobić jakieś doświadczenie
Agnieszka
Agnieszka
- Foxowa
Dokładnie kto nie sprawdzi ten nie będzie wiedział ;)
W tym roku będę ukorzeniać pierwsze wilki na większą skalę, w ubiegłym roku takie sadzonki bardzo dobrze mi się spisały, a szczepione pomidory, które kupuję są drogie.IN_be pisze: lepiej wsadzić do ukorzenienia pierwsze wilki.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też testowałam samosiejki, nawet kilkanaście zostawiłam. Oczywiście nie powtórzyłam więcej eksperymentu, bo urosły głównie koktajlówki.
Aria,
w czym szczepione pomidory przewyższają nieszczepione? Bo rozumiem, że przewyższają, skoro kupujesz? Widziałam, że Kasi Bellingham, rzeczywiście drogie.
Aria,
w czym szczepione pomidory przewyższają nieszczepione? Bo rozumiem, że przewyższają, skoro kupujesz? Widziałam, że Kasi Bellingham, rzeczywiście drogie.
Iza
Przewyższają plonem przede wszystkim. Jeden krzak rozpinam na 3-4 palikach, uprawiam w gruncie, i każdy pęd owocuje bardzo obficie. Po drugie odmiana Corianne F1, nasion już od jakiegoś czasu nie widuję. Pobieram wilki i ukorzeniam, też zdążą wydać plon ale mniejszy, widać różnicę jaką daje podkładka.