MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6
Gniazdo pszczoły parsiwoltinicznej, czyli takiej której kokony z jednego gniazda wygryzają się częściowo w jednym roku i częściowo w następnym. Kokony jak sznur perełek . Niestety nie oznaczyłem jeszcze gatunku.
W środku prawdopodobnie następny Stelis sp. Ten kokon usunę i będę go inkubował oddzielnie.
Nie wiem czy nie zrobiłem błędu otwierając trzcinkę. Jeżeli nic się nie stało larwom, to część z nich wygryzie się w tym roku w lipcu, pozostałe w przyszłym roku w maju.
ania1590 Można na tackach, tylko za kratami, takimi nie do przejścia przez ptaki, ryjówki i myszy. Mieliśmy już jeden przypadek, że ktoś wystawił kokony na tacce luzem i zostały mu tylko te z martwymi pszczołami.
W środku prawdopodobnie następny Stelis sp. Ten kokon usunę i będę go inkubował oddzielnie.
Nie wiem czy nie zrobiłem błędu otwierając trzcinkę. Jeżeli nic się nie stało larwom, to część z nich wygryzie się w tym roku w lipcu, pozostałe w przyszłym roku w maju.
ania1590 Można na tackach, tylko za kratami, takimi nie do przejścia przez ptaki, ryjówki i myszy. Mieliśmy już jeden przypadek, że ktoś wystawił kokony na tacce luzem i zostały mu tylko te z martwymi pszczołami.
Czy ktoś używa zamiast trzciny formatek ze styroduru ? jak one się sprawdzają,bo chce zakupić i się właśnie nad tym zastanawiam ??
Pozdrawiam Marcin
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja używałem , ale wywaliłem je ostatecznie w tym sezonie , dla mnie nie do przyjęcia , kliknij https://youtu.be/bJhTPyyenvI mam kilka wzmianek na filmie o tym produkcie .aturi pisze:Czy ktoś używa zamiast trzciny formatek ze styroduru ? jak one się sprawdzają,bo chce zakupić i się właśnie nad tym zastanawiam ??
Jednak są osoby które je mają , aczkolwiek oglądają filmy na youtube prawie w większości występuje pleśń .
Marek
To jednak zostanę przy trzcinie i rurkach plastikowych.
Pozdrawiam Marcin
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Chociaż trzciny ci u nas dostatek, ale średnica nie dla murarki. Od początku tj od ok 4 lat używam rdestowca, który rośnie na pobliskiej łące. W rurkach o mniejszej średnicy są ułożone pionowo, w szerszych rurkach poziomo. Nie wyjmuję też kokonów przed zimą, lecz jak w naturze, gdy zaczynają kwitnąć pierwsze kwiaty rozcinam rurki i czyszczę kokony .Murarki nie narzekają, jest ich w tym roku 3-4 razy więcej niż w roku ubiegłym.
ania1590
- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Kontakt:
Aturi
Ja używam, szału ni ma ale o wiele bardziej pszczółki wolą styrodur niż rurki do napojów.
Ja w tym roku zrezygnowałem z rurek całkowicie, za to rdest się u mnie świetnie sprawdził, w 100% go zalepiły... Nawet ten o szer. 2cm pionowo kokony.
Dlatego w tym roku rdest tylko daję i styrodur.
Ja używam, szału ni ma ale o wiele bardziej pszczółki wolą styrodur niż rurki do napojów.
Ja w tym roku zrezygnowałem z rurek całkowicie, za to rdest się u mnie świetnie sprawdził, w 100% go zalepiły... Nawet ten o szer. 2cm pionowo kokony.
Dlatego w tym roku rdest tylko daję i styrodur.
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
ania1590 Zobacz jak to wygląda u mnie- zajrzyj do galerii zdjęć, link w podpisie "moje pszczółki".
Też przybyło mi kokonów dlatego nieco zmodyfikowałem swoje "ule" a kokony rozłożone na obszernej tacy ogrodniczej wsuwam do skrzynki, przez poziomą szczeliną wyciętą w tylnej ściance. Tace stoją na formatkach wewnątrz skrzynek więc ptaki się nie dostaną a myszy na balkonie nie mam. Jako ule wykorzystuję skrzynki magazynowe z tworzyw sztucznych kupione w sklepie narzędziowym. Dorobiłem im tylko wysunięte do przodu okapy chroniące przed zacinającym deszczem. Umeblowanie uli jak widać różne: deski drewniane z frezowanymi rowkami, trochę trzciny i wypróbowane już formatki z gipsu z wkładkami papierowymi. Pszczoły nie wybrzydzają i zasiedlają wszystko po kolei. To co istotne po ostatniej modyfikacji uli, widoczne jest na zdjęciach p1, p2, t, wyj, wys
Mondfa Pewnie na to jeszcze nie zwróciłaś uwagi- koło miejsca wylęgania stadka pszczół, na deskach pojawiły się jasne plamki. To obowiązkowa solidna kupka którą pszczoła wita świat po zimie bez dostępu do toalety Na razie tego niewiele ale gdy liczebność wzrośnie, zrobi się ciekawie.
Też przybyło mi kokonów dlatego nieco zmodyfikowałem swoje "ule" a kokony rozłożone na obszernej tacy ogrodniczej wsuwam do skrzynki, przez poziomą szczeliną wyciętą w tylnej ściance. Tace stoją na formatkach wewnątrz skrzynek więc ptaki się nie dostaną a myszy na balkonie nie mam. Jako ule wykorzystuję skrzynki magazynowe z tworzyw sztucznych kupione w sklepie narzędziowym. Dorobiłem im tylko wysunięte do przodu okapy chroniące przed zacinającym deszczem. Umeblowanie uli jak widać różne: deski drewniane z frezowanymi rowkami, trochę trzciny i wypróbowane już formatki z gipsu z wkładkami papierowymi. Pszczoły nie wybrzydzają i zasiedlają wszystko po kolei. To co istotne po ostatniej modyfikacji uli, widoczne jest na zdjęciach p1, p2, t, wyj, wys
Mondfa Pewnie na to jeszcze nie zwróciłaś uwagi- koło miejsca wylęgania stadka pszczół, na deskach pojawiły się jasne plamki. To obowiązkowa solidna kupka którą pszczoła wita świat po zimie bez dostępu do toalety Na razie tego niewiele ale gdy liczebność wzrośnie, zrobi się ciekawie.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Dzięk idiodas1. Super pomysł miałeś i ulik urządzony extra. Pewno to Twoja pasja, bo ogromnie się napracujesz i jeszcze te pozimki. Szacun.
ania1590
-
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
klikNie ma za co przepraszać. Pszczoła jak na dłoni a dłoń jakby wystawiona do wróżenia. Jest jakaś Cyganka na forum?
ania1590 Poziomki się sprawdziły a teraz także w rurach ma być plantacja pomidorów. Czego się nie robi dla pszczółek... i trochę dla siebie
ania1590 Poziomki się sprawdziły a teraz także w rurach ma być plantacja pomidorów. Czego się nie robi dla pszczółek... i trochę dla siebie
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
Zauważyłam, bo i na szybach i na drzwiach... No cóż począć. Coś za coś Trzeba będzie elewację przemalowaćPewnie na to jeszcze nie zwróciłaś uwagi
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Wywaliłem nie to zdjęcie co trzeba ze skubanego fotosika, więc jeszcze raz podstawię , nie chce mi się szukać, czy można przywrócić.klik pisze:Nieprawdopodobne jak wcześnie! Jednak ostatnie "upały" robią swoje. Pierwszy samczyk Osmia caerulescens znaleziony przed chwilą w pudełku. Klejnocik, podobnie jak jego samiczka!!!!
Przepraszam za moje łapsko na zdjęciu,
Przepraszam
Dzisiaj nad kwitnącą w kącie ogrodu ałyczą unosiła się chmurka kilkuset samców ogrodowej. Piękny widok.
Jakoś tak 16 września 2017 r. otworzyłem w ramach crash testów papierowe rurki z ogrodową. Stały przez całą jesień i zimę na zewnątrz w słoiku z podziurawioną zakrętką. Pięknie się wygryzają, a dzisiaj z tych umartwianych kokonów wyszła pierwsza samiczka. Mają moc i cierpliwość nasze Majki.
.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
A ja dziś przeżyłam szok Mam inwazję mrówek leśnych od zeszłego roku. Wczoraj się dziwiłam czemu ich tak dużo pod budką z murarkami.Dziś już wiem. One czekały aż murarki spadły na ziemię czy w parze czy samotny uczący się dopiero latać. Wystarczyło że jedna od razu złapała a inne zaczynały atak.Jak ciężko było te pszczółki uwolnić Przeniosłam tą budkę w inne miejsce . Ile czasu im zajmie namierzenie tej budki,nie wiem Samce długo latały w okolicy byłej budki.
Zauważyłam że te mrówki leśne to chyba wszystkie wyłażą z gniazda jak ma się zmienić gwałtownie pogoda.
Zauważyłam że te mrówki leśne to chyba wszystkie wyłażą z gniazda jak ma się zmienić gwałtownie pogoda.