Chwasty eliminacja, jaki środek
Re: Chwasty eliminacja, jaki środek
Ja dzisiaj powalczyłem z chwastami w trochę nietypowy sposób. Wszystki chrust i gałęzie jakie miałem po cięciu drzew i krzewów spaliłem na ogrodzie po czym żar rozciągnąłem po najbardziej zachwaszczonych miejscach. Chwasty wysuszone przez słońce i mróz więc sie spaliły do gołej ziemi. Ciekawe czy na wiosnę odrosną.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odrosną...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Kwasem z akumulatora.maria1610 pisze:Poradzcie czym wypryskać warzywnik przed sianiem warzyw , bez oprysku nie dam rady ,w tamtym roku była masaakra z chwastami . Pomocy
Może napisz jakie to chwasty były. U mnie co roku masakra, ale to przeważnie chwasty jednoroczne, które łatwo wyrwać.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2013, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,czy może wie ktoś,gdzie nabyć Fernando 225 EC? bo wszędzie jest tylko Fernando 300 EC a ten jest dwuskładnikowy,a Fernando 225 ma 3 składniki czynne,więc nie wiem czy zadziała tak samo skutecznie? walczę od lat z podagrycznikiem i za chiny nie mogę go zabić
Ja go spryskałem dwa razy Orkanem i mam do dzisiaj spokój. Oprócz tego wyciąłem bez który go zasłaniał. Prawdopodobnie ten Fernando nie wnika do korzeni i odrastają z kłączy.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nimanima, nigdzie nima! Wycofany, zamieniony na 300. Porownywalnie skuteczny.Dama kameliowa pisze:Witam,czy może wie ktoś,gdzie nabyć Fernando 225 EC?
Ta, razem z trawą.Dareku pisze:Ja go spryskałem dwa razy Orkanem i mam do dzisiaj spokój.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Pozbywanie się chwastów
Witam, na wiosnę ruszam z budową domu na działce. Aktualnie znajdują się tam chwasty, pokrzywy i inny roślinny syf. Chciałabym się tego pozbyć - czy dobrym pomysłem będzie Roundup? Polać chwasty przed rozpoczęciem budowy, żeby rok później móc się cieszyć ładną trawą? Jestem początkująca w temacie, więc proszę o wyrozumiałość
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pozbywanie się chwastów
Roundup wysuszy rośliny ale nic nie zrobi nasionom czyli uschnięte badyle a w nich świeże chwasty. Tak wystartujesz w nowym roku. Ziemi pod trawnik należy przygotować a i tak w trawniku pojawi się masa chwastów. Wtedy tylko jest szansa usunąć dwuliścienne a z resztą można sobie radzić mechanicznie wycinając miejsca z chwastnicą i dosiewając trawy.
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Re: Pozbywanie się chwastów
Witajcie
Mam w planie spryskać mała część działki bo trochę mi zarosła chwastami ( trawa i dwuliścienne ). Wolałbym nie używać do tego celu preparatów z glifosatem.
Używał ktoś z Was EFFECT 24 H - BELOUKHA 680 EC ??? Jaka jest skuteczność tego wynalazku ???
Mam w planie spryskać mała część działki bo trochę mi zarosła chwastami ( trawa i dwuliścienne ). Wolałbym nie używać do tego celu preparatów z glifosatem.
Używał ktoś z Was EFFECT 24 H - BELOUKHA 680 EC ??? Jaka jest skuteczność tego wynalazku ???
Pozdrawiam Krzysiek
IRGA - jaki oprysk jej nie szkodzi
Witam wszystkich forumowiczów, jestem nowym użytkownikiem tego forum ale mam nadzieję że w dobrym dziale dodałem temat.
Nabyłem kawałek gruntu na którym jest staw, poprzedni właściciel chciał ładnie obsadzić bok stawu sadzonkami irgi major i irgi płożącej - sam nie wiem czy to nie to samo ?
Jest zasadzone około 400 szt sadzonek (są w gruncie około 1,5 roku).
Problem dotyczy zachwaszczenia, strasznie ciężko jest się uporać z tym wszelakim zielskiem wyrastającym obok irgi, czy można na to zaradzić jakimś środkiem?
Chodziłoby mi o oprysk który nie zaszkodzi irdze, a wyeliminuje wszelkiego rodzaju zielone roślinki, zaczynając od roślin przypominających koper, aż po pospolitą trawę.
Nabyłem kawałek gruntu na którym jest staw, poprzedni właściciel chciał ładnie obsadzić bok stawu sadzonkami irgi major i irgi płożącej - sam nie wiem czy to nie to samo ?
Jest zasadzone około 400 szt sadzonek (są w gruncie około 1,5 roku).
Problem dotyczy zachwaszczenia, strasznie ciężko jest się uporać z tym wszelakim zielskiem wyrastającym obok irgi, czy można na to zaradzić jakimś środkiem?
Chodziłoby mi o oprysk który nie zaszkodzi irdze, a wyeliminuje wszelkiego rodzaju zielone roślinki, zaczynając od roślin przypominających koper, aż po pospolitą trawę.
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety brak jest herbicydów w takich uprawach szczególnie jeśli chodzi o chwasty dwuliścienne, pozostaje plewienie.
Pozdrawiam Piotr
A jeśli takim słabym roztworem RUNDUPU bym opryskał zaszkodzi to irdze?