Podpinam się pod pytanie odświeżając nieco wątek. Mój mini cyklamen ma na łodyżkach kulki o średnicy ok 18 mm. Łodyżki są mocne, sztywne, skierowane ku ziemi a kuleczki aż wbite w ziemię obok rośliny matecznej. Po podniesieniu i obejrzeniu mogę powiedzieć że kulki są : twarde, z dołu białe przechodząc w kolor rożowawy w połowie i na wierzchu ciemno zielone. Zastanawiam się kiedy nasiona będą dojrzałe ponieważ owocniki pojawiły się w na przełomie maja i czerwca ubieglego roku, a ja cały czas cierpliwie czekam aż łaskawie pękną uwalniając nasiona. Może ktoś podpowie? Bo na razie to roślinka ćwiczy moją cierpliwość
Kiedyś dawno temu jak mój cyklamen miał nasiona to przy zbiorze wyglądały jak nasiona bratka , taki zasuszony "woreczek" dojrzewanie nie mogło trwać więcej jak pół roku bo nie mam ręki do tych roślin i szybko mi padały , nasiona oczywiście wysłałem i pamiętam, że wykiełkowały .
Ja także zaczynam zbierać nasionka. Jeden owocnik już pęka, jego łodyżka zrobiła się wiotka. Drugi jeszcze potrzebuje czasu. I teraz pytania. Jaką ziemię powinnam zastosować? Taką do wysiewów? Czy dodawać perlitu lub innego "rozluźniacza"? Podpowiedzcie, ładnie proszę
Witam. Mam cyklamena i zauważyłam że ma kulkę z nasionami. Poniżej zamieszczę zdj. Nie znam się na rozmnażaniu i nie wiem za ile czasu zerwać nasionka :)dziękuję za porady
Wysiałam 5-6 tygodni temu nasionka, które czekały rok. Dogrzewałam na kaloryferze. Jak wzeszły postawiłam na parapet. I mam takie cudo. Odbieram to jako osobisty sukces. Nie uwierzycie, ale to są pierwsze kwiaty, jakie w życiu wysiałam.
Czytałam wcześniej, ale niewiele mi to mówi. Czy siewki muszą mieć określoną wielkość? To wszystko jest takie drobne, że nie ma jak w palce chwycić. Czy każdą siewkę do osobnej doniczki dać. Robię to pierwszy raz w życiu i zielona jestem bardziej, niż moje cyklameny.
od roku mam pięknego, różowego fiołka alpejskiego i nie spodziewałam się że obdaruje mnie nasionami. Takie pączki z nasionami ma trzy. Dzisiaj pękł pierwszy. Nie mam doświadczenia ani w uprawie fiołków, bo to jedyny mój okaz, ani tym bardziej w wysiewie tych roślin. Zastanawiam się, czy możecie coś doradzić, podpowiedzieć, jak wysiać te nasionka?