Pomidory pod folią cz. 5
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
Widzę, że 2x1 sadzisz. Też tak robiłam z zeszłym roku i powtórzę w tym. Jakiej wielkości masz tunel? Szerokość 3 m?
Iza
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iza - tak tunel jest 3x5,4 m, konstrukcja bardzo stara , tylko folia zmieniana, teraz też stara
Jest skrócony o jedno przęsło - miał 6,30 dł. i nie mieścił się na zagonku. Folię na ten wymiar kleiliśmy sami, kupiłam pasek teflonu na alledrogo i można to zrobić żelazkiem i reperaturki przed sezonem też da zrobić. Sposób z teflonem polecam
Wzdłuż tunelu mam po jednej stronie dwa rzędy po 8 stanowisk i dwie rośliny na jeden pęd. A druga strona 2 rzędy po 5 stanowisk pomidorów i będą jeszcze papryki, ale nie odważyłam się na razie wysadzać 

Pozdrawiam Eugenia
- jeszcze
- 1000p
Ja mam 3x6 i planuję tak samo jak Ty sadzić, ale tylko pomidory, bo z paprykami miałam ślimakową porażkę w zeszłym roku. U mnie będzie w rzędach od ścianek 9x2, od ścieżki 7x2 i 2 na końcu tunelu. Zastanawiałam się czy nie za gęsto, ale widzę, że masz podobnie 

Iza
- Ebabka
Z tyłu nie sadzę poprzecznie, bo tam jest drugie wejście (folia latem otwarta na przestrzał), obecnie zasznurowane i niewidoczne na foto, bo cała folia jest ocieplona od środka bąbelkową folią do wys.1,3 m. W opisany przez Ciebie sposób pomidory mieszczą się, chociaż lekko nie ma
Od ścian folii daję szczuplejsze krzaki - Brandywine i jakieś generatywne zdechlaczki, żeby przestrzeni było więcej.

Pozdrawiam Eugenia
Ebabka, ale ładnie.

Trochę zazdroszczę, że już na tym etapie masz pomidorki, ale wytrzymam jeszcze trochę.
A jak sadzonki przenocowały w ziemi, nie ma żadnych zmian? (twu! twu!)
Moje pomidorki są na razie w tak dużych doniczkach, że jeszcze trochę wytrzymają, ale z tydzień to
pewnie max, bo będą już bardzo wysokie.

Nie mam pojęcia kiedy je posadzę? Czekam na prognozę na majówkę, jak będzie pomyślna wysadzę wkrótce.
Są już jakieś prognozy pogody na maj?
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Są, ale to wróżenie z fusów. Według prognozy długoterminowej do końca kwietnia utrzyma się taka piękna pogoda, pod koniec miesiąca do +27*C.
Postanowiłem i zdania nie zmienię, sadzę w maju
Ebabka piękna rozsada i taki porządeczek
Ja to bym w tym tunelu dwa razy tyle upchał 
Postanowiłem i zdania nie zmienię, sadzę w maju

Ebabka piękna rozsada i taki porządeczek

- Ebabka
Ela151,14 sztuk parę nocy w folii przeżyło
, a pozostałe dzisiaj dosadziłam, ale ziemia ciepła, wykopałam dołek i zmierzyłam temperaturę w dzień - około 19 stopni na głębokości jakieś 20cm, to w nocy nie wychłodzi się za szybko. Gdybym miała ogród przy domu, też rosłyby jeszcze w doniczkach, ale blokowe parapety i balkony nie z gumy i miejsce na ogórki, fasolki i inne dyniowate potrzebne
Seba, a mnie się wydaje, że mam ciasno pod folią
i mam porządeczek, bo na razie M z grabkami za mną chodzi 

Seba, a mnie się wydaje, że mam ciasno pod folią

Pozdrawiam Eugenia
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Nie dziesięć a sześć dni zajęło rozsadzie dorośnięcie do właściwych rozmiarów.Folia w sobotę założona,ziemia sprawiona,także jutro czas na sadzenie.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Właśnie byłam ciekawa kiedy Wasza Wysokość sadzi?

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Pomidory Jego Ekscelencji odrobiły dwa tygodnie późniejszego siewu i są jakiś tydzień do przodu w porównaniu z terminem sadzenia w ubiegłym roku,więc póki nie są żyrafami mus je sadzić bez względu na to co przyniesie przyszłość. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Ebabka
Zuziu
Jakie krzepkie i prawie kwitną
Czy codziennie jeszcze okrywasz dodatkowo na noc, czy to na wszelki wypadek ? Fajna ta konstrukcja, muszę pokazać M - owi
O Witkowych nawet nie wspomnę, cóż Malinowy Cysorz to i pomidory stosownie do tytułu 

Pozdrawiam Eugenia
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Witam serdecznie! Nie wiem co mnie w tym roku podkusiło ale wysiałam pomidory pozniej tj ok połowy marca. Pikowane ponad tydzień temu. W tej chwili są bardzo małe i niektóre dopiero wypuszczają liście właściwe. Czy zdążą się wyrobić do połowy maja czy dać sobie z nimi spokój?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Agnieszko to jeszcze miesiąc czasu, do połowy maja będą piękne 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- jeszcze
- 1000p
Agula,
z pewnością zdążą. Ja swoje wysiałam 17 marca i wcale się nie martwię, że nie zdążą. w zeszłym roku o tej porze miałam już sadzonki gotowe do wysadzania i co z tego, skoro pogody nie było.
W tym roku jest lepiej, to i maluchy szybko przyrosną. Jednego roku dosiewałam w połowie kwietnia i też spokojnie zdążyły urosnąć, pod koniec lipca były do jedzenia, odmiana średnio wczesna.
z pewnością zdążą. Ja swoje wysiałam 17 marca i wcale się nie martwię, że nie zdążą. w zeszłym roku o tej porze miałam już sadzonki gotowe do wysadzania i co z tego, skoro pogody nie było.
W tym roku jest lepiej, to i maluchy szybko przyrosną. Jednego roku dosiewałam w połowie kwietnia i też spokojnie zdążyły urosnąć, pod koniec lipca były do jedzenia, odmiana średnio wczesna.
Iza