Pomidory pod folią cz. 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5

Post »

Widzę, że 2x1 sadzisz. Też tak robiłam z zeszłym roku i powtórzę w tym. Jakiej wielkości masz tunel? Szerokość 3 m?
Iza
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza - tak tunel jest 3x5,4 m, konstrukcja bardzo stara , tylko folia zmieniana, teraz też stara ;:306 Jest skrócony o jedno przęsło - miał 6,30 dł. i nie mieścił się na zagonku. Folię na ten wymiar kleiliśmy sami, kupiłam pasek teflonu na alledrogo i można to zrobić żelazkiem i reperaturki przed sezonem też da zrobić. Sposób z teflonem polecam :) Wzdłuż tunelu mam po jednej stronie dwa rzędy po 8 stanowisk i dwie rośliny na jeden pęd. A druga strona 2 rzędy po 5 stanowisk pomidorów i będą jeszcze papryki, ale nie odważyłam się na razie wysadzać :lol:
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Ja mam 3x6 i planuję tak samo jak Ty sadzić, ale tylko pomidory, bo z paprykami miałam ślimakową porażkę w zeszłym roku. U mnie będzie w rzędach od ścianek 9x2, od ścieżki 7x2 i 2 na końcu tunelu. Zastanawiałam się czy nie za gęsto, ale widzę, że masz podobnie :D
Iza
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tyłu nie sadzę poprzecznie, bo tam jest drugie wejście (folia latem otwarta na przestrzał), obecnie zasznurowane i niewidoczne na foto, bo cała folia jest ocieplona od środka bąbelkową folią do wys.1,3 m. W opisany przez Ciebie sposób pomidory mieszczą się, chociaż lekko nie ma :lol: Od ścian folii daję szczuplejsze krzaki - Brandywine i jakieś generatywne zdechlaczki, żeby przestrzeni było więcej.
:heja
Pozdrawiam Eugenia
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ebabka pisze:Dzisiaj dosadziłam, część mniejszych też, a co się będę z nimi motać w tamtą i z powrotem ;:oj
Zostało miejsce na papryki i może jeszcze parę pomidorków :lol:
Obrazek
:heja
Ebabka, ale ładnie. ;:215
Trochę zazdroszczę, że już na tym etapie masz pomidorki, ale wytrzymam jeszcze trochę.
A jak sadzonki przenocowały w ziemi, nie ma żadnych zmian? (twu! twu!)
Moje pomidorki są na razie w tak dużych doniczkach, że jeszcze trochę wytrzymają, ale z tydzień to
pewnie max, bo będą już bardzo wysokie. ;:oj
Nie mam pojęcia kiedy je posadzę? Czekam na prognozę na majówkę, jak będzie pomyślna wysadzę wkrótce.
Są już jakieś prognozy pogody na maj?
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Są, ale to wróżenie z fusów. Według prognozy długoterminowej do końca kwietnia utrzyma się taka piękna pogoda, pod koniec miesiąca do +27*C.
Postanowiłem i zdania nie zmienię, sadzę w maju :wink:
Ebabka piękna rozsada i taki porządeczek :D Ja to bym w tym tunelu dwa razy tyle upchał ;:306
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela151,14 sztuk parę nocy w folii przeżyło ;:215 , a pozostałe dzisiaj dosadziłam, ale ziemia ciepła, wykopałam dołek i zmierzyłam temperaturę w dzień - około 19 stopni na głębokości jakieś 20cm, to w nocy nie wychłodzi się za szybko. Gdybym miała ogród przy domu, też rosłyby jeszcze w doniczkach, ale blokowe parapety i balkony nie z gumy i miejsce na ogórki, fasolki i inne dyniowate potrzebne :)
Seba, a mnie się wydaje, że mam ciasno pod folią ;:oj i mam porządeczek, bo na razie M z grabkami za mną chodzi ;:306
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Nie dziesięć a sześć dni zajęło rozsadzie dorośnięcie do właściwych rozmiarów.Folia w sobotę założona,ziemia sprawiona,także jutro czas na sadzenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie byłam ciekawa kiedy Wasza Wysokość sadzi? ;:180
:wit
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Pomidory Jego Ekscelencji odrobiły dwa tygodnie późniejszego siewu i są jakiś tydzień do przodu w porównaniu z terminem sadzenia w ubiegłym roku,więc póki nie są żyrafami mus je sadzić bez względu na to co przyniesie przyszłość. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Wysadziłam też 30 szt 5 kwietnia i niech rosną ,druga strona tunelu czeka aż podrosną sadzonki wysiewanie póżniej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tylko u mnie nie ma takiego porządku jak u Geni :oops:
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu ;:oj Jakie krzepkie i prawie kwitną :!: Czy codziennie jeszcze okrywasz dodatkowo na noc, czy to na wszelki wypadek ? Fajna ta konstrukcja, muszę pokazać M - owi :) O Witkowych nawet nie wspomnę, cóż Malinowy Cysorz to i pomidory stosownie do tytułu ;:224
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04

Post »

Witam serdecznie! Nie wiem co mnie w tym roku podkusiło ale wysiałam pomidory pozniej tj ok połowy marca. Pikowane ponad tydzień temu. W tej chwili są bardzo małe i niektóre dopiero wypuszczają liście właściwe. Czy zdążą się wyrobić do połowy maja czy dać sobie z nimi spokój?
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Agnieszko to jeszcze miesiąc czasu, do połowy maja będą piękne :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p

Post »

Agula,
z pewnością zdążą. Ja swoje wysiałam 17 marca i wcale się nie martwię, że nie zdążą. w zeszłym roku o tej porze miałam już sadzonki gotowe do wysadzania i co z tego, skoro pogody nie było.
W tym roku jest lepiej, to i maluchy szybko przyrosną. Jednego roku dosiewałam w połowie kwietnia i też spokojnie zdążyły urosnąć, pod koniec lipca były do jedzenia, odmiana średnio wczesna.
Iza
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”