Szkarłatka i Portulaka warzywna ( Portulaca oleracea )
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szkarłatka i Portulaka warzywna ( Portulaca oleracea )
To wyrosło na grządkach, nie tylko mi, czy to jest jadalne albo kwiatki jakieś, bo ja siałem w tym miejscu, ale opakowanie nasion zjadły ślimaki - zakopane w ziemi było.
Jeszcze coś takiego pojawia się w fasoli, ma ładne listki, ale tego to na pewno nie siałem:
Proszę o odpowiedź.
Jeszcze coś takiego pojawia się w fasoli, ma ładne listki, ale tego to na pewno nie siałem:
Proszę o odpowiedź.
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Re: Co to może być?
Pierwsze zdjęcie przypomina mi Phytolacca
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
Ale skąd by się tego tam tyle wzięło? Ja mam samosiejną szkarłatkę, no i rośnie, ale to? Na grządce pomiędzy marchewką a szpinakiem?
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Roślina na pierwszych dwóch fotkach też mi przypomina szkarłatkę.
A jeżeli szkarłatka rośnie w pobliżu to nietrudno o jej wysianie w innym miejscu.
Ptaki mogą przenieść nasionka.
Co do drugiej rośliny to jeżeli podłoże jest podmokłe podejrzewałabym przetacznik wodny.
Jeżeli zakwitnie niebieskimi małymi kwiatuszkami to możliwe, że to będzie ta roślina.
A jeżeli szkarłatka rośnie w pobliżu to nietrudno o jej wysianie w innym miejscu.
Ptaki mogą przenieść nasionka.
Co do drugiej rośliny to jeżeli podłoże jest podmokłe podejrzewałabym przetacznik wodny.
Jeżeli zakwitnie niebieskimi małymi kwiatuszkami to możliwe, że to będzie ta roślina.
Pozdrawiam Anna
- v-brancati
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 cze 2012, o 03:06
Pozwolę się podpiąć i zapytać - czy owoce szkarłatki są jadalne?
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
kontener22 na 2 fotce to portulaka warzywna,sieje się sama,wiem,ba sama pozbywam się jej wiadrami z działki.
Choć jest smaczna na surowo i ugotowana,ale kto by to jadł wiadrami
v-brancatiz tego co wiem owoce szkarłatki są niejadalne z powodu trujących pestek,ale używa się ich do barwienia soków i win.
Choć jest smaczna na surowo i ugotowana,ale kto by to jadł wiadrami
v-brancatiz tego co wiem owoce szkarłatki są niejadalne z powodu trujących pestek,ale używa się ich do barwienia soków i win.
Kwiaty to resztki Raju.
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
Re: Szkarłatka i Portulaka warzywna ( Portulaca oleracea )
Ja portulakę mam chyba od zawsze dosłownie wszędzie. Ale kiedyś plewiłem to na potęgę bo sądziłem ,że to chwast... Przychodzi do Mnie znajomy i Jeju ale masz pyszności na działce zjada to jak fasolkę szparagową Portulaka to smaczne warzywo? Owoc? A co tam, pozwalam zrywać sąsiadom i na patelnie