Pomidory pod folią cz. 5
- ppwolf
- 100p
- Od: 21 wrz 2016, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
Bardzo mi miło że się podoba ,pomidory już się proszą o wysadzenie,Faworyt tunel potężny,jakie ma wymiary?.Ja dzisiaj skończyłem stawiać kolejny na pomidorki 16x5,ale ten już będzie bez wiaderek,tylko zrobię nawadnianie liniowe/kropelkowe.Ile pomidorów mogę tam maksymalnie upchać?,bo mam spory nadmiar sadzonek,a miało być z umiarem a wyszło inaczej
Pozdrawiam Paweł
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Okrywałam kilka razy jak była prognoza ok 4 stopni.Nawet paliłam im znicze,Dziś już kwitnie 6 odmian,bo w tunelu mam po 1 szt.różnych odmian.Ebabka pisze:Zuziu Jakie krzepkie i prawie kwitną Czy codziennie jeszcze okrywasz dodatkowo na noc, czy to na wszelki wypadek ? Fajna ta konstrukcja, muszę pokazać M - owi O Witkowych nawet nie wspomnę, cóż Malinowy Cysorz to i pomidory stosownie do tytułu
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Paweł nowy ma wymiary 30/7,5m.Ten stojący obok(przykryty już folią) z ostatniego zdjęcia był podobnych wymiarów,ale jesienią skróciłem go do 21 metrów gdyż pałąki metalowe są już dosyć wiekowe i w sezonie pod ciężarem owoców wyginały się tworząc zagłębienia w folii,gdzie po burzy zbierała się znaczna ilość wody.Poza tym odległości między pałąkami były zbyt duże,teraz są zdecydowanie mniejsze.Myślę że przy tej szerokości którą masz powinno zmieścić Ci się przy dobrym rozplanowaniu 7 rzędów.Roślin przy tej długości wejdzie Ci w zależności jaki dasz rozstaw między sadzonkami w rzędzie,ale radziłbym Ci dać nie mniejszą niż 45cm.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- ppwolf
- 100p
- Od: 21 wrz 2016, o 09:41
ogromny.duuużo pomidorków będzie
tak właśnie liczyłem że wejdzie jakieś siedem rzędów,pewnie ciężko będzie się poruszać jak to się wszystko rozrośnie.
No nic,zrzucę trochę brzucha to się zmieszczę
tak właśnie liczyłem że wejdzie jakieś siedem rzędów,pewnie ciężko będzie się poruszać jak to się wszystko rozrośnie.
No nic,zrzucę trochę brzucha to się zmieszczę
Pozdrawiam Paweł
- Faworyt
W sezonie warzywnym myślę problemu nie będzie z tym zrzucaniem.
Standard Paweł do takiego tunelu - 600szt. Gęściej nie warto,gdyż można sobie przywlec największe szumowiny z całej galaktyki (czytaj - choroby).
Standard Paweł do takiego tunelu - 600szt. Gęściej nie warto,gdyż można sobie przywlec największe szumowiny z całej galaktyki (czytaj - choroby).
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ładnie to wygląda. Ja się ciągle waham, ale w takie temperatury podlewam już codziennie i wieczorem są całkiem klapnięte, chyba chciałyby do ziemi Planuję za tydzień sadzić w szklarnię, a gruntowe może chociaż przepikuję w coś pojemnego.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Ja podlewałam już nawet po trzy razy na dzień (kubeczki)
Dzisiaj podlewałam dwa razy, nawet w doniczkach p9 wysycha błyskawicznie.
Też przesadzam co rusz do większych doniczek...szaleństwo.
Dzisiaj podlewałam dwa razy, nawet w doniczkach p9 wysycha błyskawicznie.
Też przesadzam co rusz do większych doniczek...szaleństwo.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ja w doniczkach p9 podlewam raz w tygodniu średnio, za to dużo. Ale moje są jeszcze dość małe, właśnie tworzą trzecią parę liści.
Ela,
super pomidorki Niech teraz tylko będzie ciepło.
Ela,
super pomidorki Niech teraz tylko będzie ciepło.
Iza
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja też ciągle podlewam i mam przez to już syndrom .
Najwcześniejsze posadzone , rosną dobrze . Mają dodatkowo
igloo ze styropianu , na dzień zdejmuję daszek . Na chłodne
noce włączam przewód do ogrzewania terrarium . Lunnyi
Vostorg zawiązał owoce . Sezon jeszcze na dobre się
nie zaczął a ja już mam dość , może mi przejdzie jak zaczną
owocować .
Najwcześniejsze posadzone , rosną dobrze . Mają dodatkowo
igloo ze styropianu , na dzień zdejmuję daszek . Na chłodne
noce włączam przewód do ogrzewania terrarium . Lunnyi
Vostorg zawiązał owoce . Sezon jeszcze na dobre się
nie zaczął a ja już mam dość , może mi przejdzie jak zaczną
owocować .
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Elu pełen profesjonalizm
Widzę , że zwężyłaś ścieżkę aby zmieścić więcej pomidorów ?
Może też bym coś posadził , ale zapowiadają ochłodzenie, nawet przymrozki . Dam sobie na razie spokój .
Widzę , że zwężyłaś ścieżkę aby zmieścić więcej pomidorów ?
Może też bym coś posadził , ale zapowiadają ochłodzenie, nawet przymrozki . Dam sobie na razie spokój .
- Faworyt
Raczej ze spaniem Ela problemów nie będzie,pomimo trzeciego tunelu,gdyż inne rośliny ograniczyłem bądź w ogóle nie wysiewałem.A nowy powstał niejako w zamian starego ponad 12 letniego który już niedługo przestanie służyć pomidorom i być może już jesienią zamieszkają tam truskawki na agrotkaninie bo wiosną większość starych została zaorana a ostatnie poletko po sezonie też zostanie usunięte.Wcale nie masz aż tak wyciągniętych sadzonek pomidorów. W tamtym roku pewną partię ze względu na mrozy miałem o wiele wyższą a i tak po głębszym posadzeniu w trakcie uprawy różnic - zero.
Niestety wczoraj zbyt silny wiatr uniemożliwił założenie folii,więc jutro,może pojutrze będzie idealna cisza bo takiej na moim przeciągu potrzebuję.
Pod koniec tygodnia sadzonki będą już wyrośnięte książkowo,więc w sobotę nadawać się będą do wysadzenia drugiej tury.
Podobnie jak te z tego stołu gdzie są odmiany testowe.
Niestety wczoraj zbyt silny wiatr uniemożliwił założenie folii,więc jutro,może pojutrze będzie idealna cisza bo takiej na moim przeciągu potrzebuję.
Pod koniec tygodnia sadzonki będą już wyrośnięte książkowo,więc w sobotę nadawać się będą do wysadzenia drugiej tury.
Podobnie jak te z tego stołu gdzie są odmiany testowe.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Idzie jeszcze teraz posiać pomidory czy już za późno?