Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2 FOTO
Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2
Właściwie to nie. To typowe rabaty leśne z roślinami kwitnącymi od (listopada/grudnia) marca do czerwca.
Pierwsze do głosu dochodzą ciemierniki jednak u mnie kwitną one od listopada/grudnia, później zwykle przychodzi mróz i wszystkie zielone części warzy... Jeśli jest śnieg udaje się do przedwiośnia przetrwać kwiatom i jeśli tylko nie ma tak pokręconej pogody jak w tym roku kiedy to po kilku ciepłych dniach przyszło -18 to ciemierniki kwitną jeszcze w marcu. W tym roku mróz niestety zniszczył kwiaty i ciemierniki szczególnie nie zdobiły. Na szczęście w marcu do głosu doszły ranniki, przebiśniegi i śnieżyce, teraz jest czas cebulic, miodunek, pierwiosnków, psizębów, zawilców i szachownic, a lada chwila zaczną kwitnąć narcyzy, kokoryczki i tulipany...
Później ta część "zasypia" do kolejnego sezonu. Pozostają ozdobne liście miodunek, funkii i śmiałków darniowych oraz paproci. Taki urok tego typu założeń. Jednak teraz po 7 miesiącach szarzyzny taka eksplozja kolorów zachwyca - coś za coś. Później zdobią inne części ogrodu a ta ma zasłużony odpoczynek po dobrze wykonanym zadaniu
Pierwsze do głosu dochodzą ciemierniki jednak u mnie kwitną one od listopada/grudnia, później zwykle przychodzi mróz i wszystkie zielone części warzy... Jeśli jest śnieg udaje się do przedwiośnia przetrwać kwiatom i jeśli tylko nie ma tak pokręconej pogody jak w tym roku kiedy to po kilku ciepłych dniach przyszło -18 to ciemierniki kwitną jeszcze w marcu. W tym roku mróz niestety zniszczył kwiaty i ciemierniki szczególnie nie zdobiły. Na szczęście w marcu do głosu doszły ranniki, przebiśniegi i śnieżyce, teraz jest czas cebulic, miodunek, pierwiosnków, psizębów, zawilców i szachownic, a lada chwila zaczną kwitnąć narcyzy, kokoryczki i tulipany...
Później ta część "zasypia" do kolejnego sezonu. Pozostają ozdobne liście miodunek, funkii i śmiałków darniowych oraz paproci. Taki urok tego typu założeń. Jednak teraz po 7 miesiącach szarzyzny taka eksplozja kolorów zachwyca - coś za coś. Później zdobią inne części ogrodu a ta ma zasłużony odpoczynek po dobrze wykonanym zadaniu
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ząbkowane z siewu wyszły w wszystkich odcieniach fioletu, od pastelowych do intensywniejszych odcieni i nawet kilka białych.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie piękne. Mi powychodziły tylko wzniesione, resztę trafił szlag. Obrywacie te suche listki po zimie z kępki? Ja zostawiłam, ale może z obawy przed chorobami grzybowymi należałoby je powyrywać?
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja staram się obrywać przy czyszczeniu rabat po zimie.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- rosliny
- 200p
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja posiadam tylko takie 'zwyklaczki' od kilku lat... W tym roku wysiałam jakiś mix, coś wzeszło. Mam nadzieję, że doczekam się innych odmian
Pozdrawiam Danuśka
"Zwyklaczki" czyli gruzińskie? Ja je uwielbiam, ale mam tylko takie:
Macie może w innych kolorach? Biały, kremowy?
Macie może w innych kolorach? Biały, kremowy?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zazdroszczę. U mnie ząbkowane z siewu bardzo monochromatyczne...Aguss85 pisze:Ząbkowane z siewu wyszły w wszystkich odcieniach fioletu, od pastelowych do intensywniejszych odcieni i nawet kilka białych.
Pozdrawiam!
LOKI