Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
Pięknie! Teraz już może być tylko lepiej
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Śliczne widoki. Wiosna nadeszła u Ciebie w kolorze różowym.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kwiaty, a płatki bardzo solidarnie tworzą koronę, wygląda to tak, jakby były ułożone w dwóch rzędach wokół pylników .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Przyznaję się, lubię różowe kwiaty . To już chyba rzeczywiście jest wiosna u Ciebie.
-
- 100p
- Od: 26 lut 2018, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przejrzałem cały wątek i jestem pod wrażeniem!
Zaczełaś od parapetu skończyłaś na tunelu czyli normalna kolej rzeczy z tym hobby
Gymnole przepiękne te pierwsze znajome jak by od Mirka Stanii, zdjęcia pierwsza liga dobry fotograf
Ogólnie pełen profesjonalizm i piękna kolekcja. Kiedyś dawno temu wydawało mi się że to męskie hobby a tu widzę że dziewczyny dają rade
Zaczełaś od parapetu skończyłaś na tunelu czyli normalna kolej rzeczy z tym hobby
Gymnole przepiękne te pierwsze znajome jak by od Mirka Stanii, zdjęcia pierwsza liga dobry fotograf
Ogólnie pełen profesjonalizm i piękna kolekcja. Kiedyś dawno temu wydawało mi się że to męskie hobby a tu widzę że dziewczyny dają rade
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Brawo
Kaktusy zaczynają pokazywać swoje piękne kwiaty
Kaktusy zaczynają pokazywać swoje piękne kwiaty
Jejku, przeczytałam całość i znowu kolejne gymnolki trafiły na moją chciejlistę Ale to na przyszły rok już raczej, chociaż te piękne kwiatuchy kuszą bardzo
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Dziękuję, że zaglądacie
dla porównania fotka z 15.06.2017 r.
Tak, kwiatuszki ładne w kształcie rebucje tworzą też całkiem fajne wianki, ta kwitła prawie półwianuszkiem, bo między drugim a trzecim kwiatkiem jakaś luka powstała ale i tak wyglądała uroczo.
Jest tu jeszcze kilka wątków gdzie fajne gymnolki można podejrzeć sama tam często zaglądam, szkoda tylko że niektóre wątki ?uśpione?, liczę na to, że kiedyś się obudzą
Kilka aktualnych fotek:
Gymnocalycium paucisquamosum JPR 193/587
Gymnocalycium bruchii
Gymnocalycium sp. STO 868 ?patina? (G. taningaense)
Mammillaria hahniana - mam trzy, do kwitnienia zabiera się ta najmniejsza
Dla równowagi kilka bardziej uzbrojonych:
Gymnocalycium stuckertii
Gymnocalycium gibbosum v. ferox
Gymnocalycium gibbosum v. nobile
Gymnocalycium chubutense JPR 24/61
Pokażę jeszcze niektóre sieweczki wysiane rok temu, które przetrwały zimę. Zimę spędziły na zimowisku, ze starszymi kolegami. Moje pierwsze siewki, które wysiewałam w 2016 r. zimowały pod lampami i w większości nie przetrwały okresu zimowego, a te maluchy wyglądają całkiem fajnie. Stoją teraz w tunelu foliowym.
Mammillaria viridiflora SB 1789 Tyrone,New Mexico
Gymnocalycium spegazzinii horizonthalonium V 107 El Amfiteatro Sal
Gymnocalycium platygonum BPLI-3075 BPLI-KYJOVICE NURSERY
Pozdrawiam
Dziękuję już jest lepiej, rośliny wylądowały na letnim stanowisku i zaczynają się rozkręcać, po pierwszym solidnym podlaniu większość nabrała kształtów, chociaż są i maruderzy jak np. grubasek G. horstii.wisnia897 pisze:Pięknie! Teraz już może być tylko lepiej
dla porównania fotka z 15.06.2017 r.
Upragniona wiosna w końcu nadeszła, u mnie ubrała się w tym roku na różowo w poprzednim sezonie pierwszy kwiatuszek u mnie pojawił się dopiero pod koniec maja. Chcąc więc przyspieszyć nadejście wiosny i cieszyć się kwiatami nieco wcześniej zaprosiłam do siebie rebucjęhen_s pisze:...Wiosna nadeszła u Ciebie w kolorze różowym
Akwelan_2009 pisze:... kwiaty, a płatki bardzo solidarnie tworzą koronę...
Tak, kwiatuszki ładne w kształcie rebucje tworzą też całkiem fajne wianki, ta kwitła prawie półwianuszkiem, bo między drugim a trzecim kwiatkiem jakaś luka powstała ale i tak wyglądała uroczo.
Basiu kwiatowy róż jest całkiem ok.barbra13 pisze:Przyznaję się, lubię różowe kwiaty
Dziękuję za słowa uznania Waldku, sporo się tu na forum nauczyłam ale jeszcze nie czuję się profesjonalistą, bardziej uczniem kaktusiarskim.Klucha 64 pisze:Przejrzałem cały wątek i jestem pod wrażeniem!...
Dokładnie tak, moje pierwsze gymnole pochodzą z tego źródła, z Czeskiego Cieszyna, roślinki przyjechały zdrowe i zadbane, jak widać nadal dobrze się mają. Kaktusy to bardzo wdzięczni modele, lubią być w obiektywieKlucha 64 pisze:Gymnole przepiękne te pierwsze znajome jak by od Mirka Stanii, zdjęcia pierwsza liga dobry fotograf
Pierwsze kwiaty się pojawiły no i kolejne zapowiedzi są, gymnole coś już tam produkują jako pierwsze startuje niezawodne Gymnocalycium quehlianum i gymnole z kręgu Gymnocalycium bruchii.PiotrAPD pisze:Kaktusy zaczynają pokazywać swoje piękne kwiaty
Ferrivia pisze:Jejku, przeczytałam całość i znowu kolejne gymnolki trafiły na moją chciejlistę...
Jest tu jeszcze kilka wątków gdzie fajne gymnolki można podejrzeć sama tam często zaglądam, szkoda tylko że niektóre wątki ?uśpione?, liczę na to, że kiedyś się obudzą
Kilka aktualnych fotek:
Gymnocalycium paucisquamosum JPR 193/587
Gymnocalycium bruchii
Gymnocalycium sp. STO 868 ?patina? (G. taningaense)
Mammillaria hahniana - mam trzy, do kwitnienia zabiera się ta najmniejsza
Dla równowagi kilka bardziej uzbrojonych:
Gymnocalycium stuckertii
Gymnocalycium gibbosum v. ferox
Gymnocalycium gibbosum v. nobile
Gymnocalycium chubutense JPR 24/61
Pokażę jeszcze niektóre sieweczki wysiane rok temu, które przetrwały zimę. Zimę spędziły na zimowisku, ze starszymi kolegami. Moje pierwsze siewki, które wysiewałam w 2016 r. zimowały pod lampami i w większości nie przetrwały okresu zimowego, a te maluchy wyglądają całkiem fajnie. Stoją teraz w tunelu foliowym.
Mammillaria viridiflora SB 1789 Tyrone,New Mexico
Gymnocalycium spegazzinii horizonthalonium V 107 El Amfiteatro Sal
Gymnocalycium platygonum BPLI-3075 BPLI-KYJOVICE NURSERY
Pozdrawiam
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Doskonałe widoki.
Twoje gymnokalicja wzorcowe - aż się chce na nie patrzeć.
Twoje gymnokalicja wzorcowe - aż się chce na nie patrzeć.
Zielone grubaski typu horstii, buenekerii tak mają, ale z czasem wracają do pełnych kształtów
Bruchii prezentuje się bardzo ładnie (jeden z moich ulubionych gatunków)
Następnie... gibbosum v. ferox, podobaja mi się jego ciernie - poluję na takiego, ale nic się nie pojawia
Najlepsze oczywiście na końcu - platygonum po prostu mistrzostwo
W dodatku własnoręcznie wysiewany
Bruchii prezentuje się bardzo ładnie (jeden z moich ulubionych gatunków)
Następnie... gibbosum v. ferox, podobaja mi się jego ciernie - poluję na takiego, ale nic się nie pojawia
Najlepsze oczywiście na końcu - platygonum po prostu mistrzostwo
W dodatku własnoręcznie wysiewany
Ja wysiałam dziś swoje pierwsze gymnolki w życiu. Właściwie to pierwsze kaktuchy w życiu. Gdyby chociaż jeden z nich mi się ostał i wyglądał tak jak Twoje to czułabym się wybitnie kontenta ze swojego życia
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
To jest cudowne uczucie kiedy podczas oglądania naszych kaktusów zauważa się zalążki pąków
A pąki gymnoli są jedne z ładniejszych. Jak nie najładniejsze
Sieweczki prześliczne Prawdziwa chluba kolekcji
A pąki gymnoli są jedne z ładniejszych. Jak nie najładniejsze
Sieweczki prześliczne Prawdziwa chluba kolekcji
Grubasek horstii wygląda, jak niektórzy po diecie odchudzającej .
Sieweczki cudne, a te "naj" na ostatniej fotce .
Sieweczki cudne, a te "naj" na ostatniej fotce .