Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Czereśnia, odcięty pieniek w ub. Roku, wypuściła poniżej cięcia a powyżej szczepienia z kilku uśpionych oczek, zostawiłam najsilniejszy odrost, chcąc wyprowadzić ja od nowa a tu takie coś się porobiło przez lato! Chyba nic z niej nie będzie, ten grzyb nie wróży nic dobrego a może się mylę? Po odcięciu rana była zasmarowana miedzianem, na nowym pędzie liście praktycznie opadły, zostało tylko kilka na samym wierzchołku. Wywalić czy liczyć na cud?
Pozdrawiam! Gienia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wykop, spal, dołek zlej kwasem, wyrzuć o północy przez lewe ramie - byle daleko!
Grzybki na pniu są na ogół dość zaraźliwe.
Grzybki na pniu są na ogół dość zaraźliwe.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Sie robi!!! Dzięki za utwierdzenie mnie w decyzji Palenisko przygotowane.
Pozdrawiam! Gienia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Tak.
Reklamuj, taki material nie może trafić do obrotu, a szkółka powinna mieć problemy.
Reklamuj, taki material nie może trafić do obrotu, a szkółka powinna mieć problemy.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- mars79
- 10p - Początkujący
- Od: 25 cze 2015, o 17:58
Witam,
Mam na działce trzy wisienki posadzone jesienią 2016. Szklanka, Northstar i Łutówka. O ile Szklanka i Northstar pięknie już kwitną i puszczają liście, o tyle Łutówka jakby zatrzymała sie z 10 dni temu w wegetacji. Pąki kwiatowe i liściowe są nabrzmiałe ale stoją w miejscu. Przyjrzałem się dokładniej z bliska to w kwiatowych widzę chyba odchody jakiś owadów, aczkolwiek samych larw nie dałem rady zauważyć. Moje pytanie co to może być, i czy dać jej jeszcze szansę czy lepiej likwidować?
Mam na działce trzy wisienki posadzone jesienią 2016. Szklanka, Northstar i Łutówka. O ile Szklanka i Northstar pięknie już kwitną i puszczają liście, o tyle Łutówka jakby zatrzymała sie z 10 dni temu w wegetacji. Pąki kwiatowe i liściowe są nabrzmiałe ale stoją w miejscu. Przyjrzałem się dokładniej z bliska to w kwiatowych widzę chyba odchody jakiś owadów, aczkolwiek samych larw nie dałem rady zauważyć. Moje pytanie co to może być, i czy dać jej jeszcze szansę czy lepiej likwidować?
- mars79
- 10p - Początkujący
- Od: 25 cze 2015, o 17:58
Sam sobie odpowiadam ale co tam
Na sąsiedniej wiśni do tej chorej też zauważyłem w wielu kwiatach odchody. Zasięgnąłem porady u znajomego sadownika. Z tego co opisałem zdiagnozował inwazję Licinka Tarniaczka.
Na sąsiedniej wiśni do tej chorej też zauważyłem w wielu kwiatach odchody. Zasięgnąłem porady u znajomego sadownika. Z tego co opisałem zdiagnozował inwazję Licinka Tarniaczka.
Wiśnie należy już pryskać prewencyjnie?
i czym?
i czym?
Witam. Coś nie dobrego dzieje się z moją czereśnią. Nie dość że około 70% pąków sie w ogóle nie rozwinęło (zwyczajnie zasłchniete są), to jeszcze teraz kwiaty i liście więdną. Czy to monilioza ? Czereśnia to Burlat, ok. 10 lat. Nigdy nie chorowała, zawsze obficie owocowała (oprócz poprzedniego roku). Dodam że podobne objawy zauważyłem na moreli tyle że w dużo mniejszym stopniu.
Robiłem oprysk prewencyjny miedzianem w stężeniu 0,25% ok 3 tygodnie temu.
Robiłem oprysk prewencyjny miedzianem w stężeniu 0,25% ok 3 tygodnie temu.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co dolega mojej czereśni? Dolna gałąź rozwinęła się normalnie. Górne mają kompletnie zdeformowane liście i pąki kwiatowe. Problem występuje też na dużej czereśni rosnącej obok. Część gałęzi jest "normalna".
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Nie jestem specjalistą , ale moim zdaniem wygląda to na niedobór określonego pierwiastka np. żelaza albo azotu.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wygląda jak niedobór czegokolwiek . Niestety bardziej przypomina coś takiego http://agriculture.vic.gov.au/agricultu ... erry-virus
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Corazonbianco , a jest możliwe żebyś potraktował Glifosatem ? Napisz coś o tym miejscu (glebie ) jakieś nawozy dawałeś ? Ostatnio pryskałeś Miedzianem ? Mrzesz spróbować opryskać nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami . Szczerze (jeśli nie ustalisz co to jest) , wyciął bym pędy ze zmianami .