Witajcie
Mariuszu- rzeczywiście w szklarni pomidory i inne warzywa rosną pięknie aż jestem zachwycona.
Aniu-słyszałam że piwonie przesadzane nie kwitną pierwszego roku a u mnie wszystkie mają pączki i jedną dałam mamie i też ma pączki- także już sama nie wiem

A serduszka na innych działkach jest pięknym krzakiem rozrośniętym i obsypanym kwieciem a u mnie jeden badylek i jakaś odnoga obok- mam nadzieję że będzie się rozkrzewiała. Tobie też życzę powodzenia w jej pozyskiwaniu w myśl przysłowia "do trzech razy sztuka"
Byłam wczoraj na zebraniu ROD i oprócz ważnych kwestii typu: wzrost składki do kwoty 0,50 gr za metr i przykrej wiadomości o przygotowaniu się do płacenia za wodę w niedługim czasie

zdumiało mnie że ludzie czepiali się wszystkiego: że ktoś z psem przychodzi na działki, że dowozi sprzęty i materiały budowlane na działkę, nie nie chcą robic parkingu bo nie mają samochodów a urocza sąsiadka obok powiedziała że nawet nie mogła odsłonić grządek wycinając tujki bo została przeskarżona

Skąd się biorą takie marudy? Przerażające, aż wczoraj byłam szczęśliwa że mam po sąsiedzku jedną panią która bardzo rzadko przychodzi a po drugiej stronie młodą rodzinę nie marudzącą

działka przy wejściu na działki ma też swoje plusy - niezbyt dużo sąsiadów a na dodatek wszyscy (no prawie wszyscy) mówią dzień dobry i zagadują dlatego byłam w szoku wczoraj jak ludziom nie przeszkadzają tony śmieci wokół działki ale wszystko pozostałe przeszkadza. życzę wam moi mili aby wokół was gromadzili się optymiście którzy z uśmiechem i dobrym słowem ida przez życie
A jeszcze na koniec mam pytanko: zrobiłam gnojowicę z pokrzyw (znalazłam tez przepis na wekowany sok z pokrzyw na zimę i przymierzam się zrobić w ramach lekarstwa na wzmocnienie od czasu do czasu) ale pytanko czy wy podlewacie tym tez kwiaty czy tylko warzywa? boję się że niektórym kwiatom może zaszkodzić a jednocześnie szkoda im tego nie dać jeżeli to ich wzmocni?