CHOROBY róż - Cz.2

ODPOWIEDZ
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY róż Cz.2

Post »

Obciąć do zdrowych części pędów. Roślina będzie się męczyć doprowadzając wodę i minerały do uszkodzonych części, pąki będą rozwijać się słabo i mogą łatwo zamierać. Dla silnej, zdrowej i pięknej rośliny potrzebne są silne, zdrowe pędy.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Tak, latwiej odbuduje nowe pędy niz zaleczy chore!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p
Od: 4 maja 2015, o 10:36

Post »

poobcinałam wszystko co wyglądało podejrzanie i zasmarowałam.
Mam nadzieję że się teraz pozbierają. :)
Pozdrawiam ;:131
Ola
Dziki ogród?
Promilus
200p
200p

Post »

Odbiją fajne grubsze pędy :) Nie ma co "chorowitków" trzymać bo i tak zimy nie przeżyją, a są otwartą bramą dla bakterii i grzybów.
Awatar użytkownika
Allhambra
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 21:54

Post »

U mnie zaczyna się już nagłe więdnięcie wierzchołków na świeżych nowych pędach-objawy: dziwne pomarszczone, jakby sklejone liście, czarne kropki w środku(odchody), gąsienica żerująca w środku- poszedł oprysk Karate Gold na larwy błonkówki, mszyce,.... oprysk zrobiony wczoraj wieczorem, dziś mszyce martwe, ale nalezy dobrze obejrzeć wierzchołki świeżych przyrostów. zaatakowane , tnę.

Najbardziej ulubiona róża do zjadanie to u mnie Rose de Rescht, Crocus Rose, Jedna nn, Muscosa, i chyba wlazło w Mushimarę.
zaczęło się rok temu- wcześniej ich nie nie miałam, tych nieproszonych gości- larwy błonkowki. Bo mszyca była i przędziorek.
Sylwia
Promilus
200p
200p

Post »

Niestety róże trzeba doglądać codziennie. Im wcześniej wykryjemy intruza tym łatwiej będzie się go pozbyć na długo.
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04

Post »

Posadzona w donicy Chantal Thomas, w zeszłym roku ładnie kwitła, wydawało się, że świetnie przezimowała, a teraz stanęła i stoi, ani nie żyje ani nie umiera. Pędy lekko się marszczą, ale nie wszystkie i nie całe. Co to może być? Inne róże mają już liście.

Obrazek
Promilus
200p
200p

Post »

Pędy nie wyglądają strasznie, a jak od strony korzeni? Żadnych szkodników, guzów, zgnilizny?
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Moim zdaniem, ona jest przesuszona. Miałam identyczną sytuacja z nowo kupioną pienną, przez 6 tygodni nic się nie działo, mino, że pędy były zielone. Fotka, reklamacja, śmietnik... Nowa po 3 dniach ma już spore noski.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic nie widać żeby się działo od korzenia. Ale z tym przesuszeniem to może i dobry trop. Dzięki dziewczyny za rady. Może szantalka ruszy, szkoda by mi było jej.
RIWIANA
200p
200p
Od: 2 lip 2015, o 15:45

Post »

Aga ja na twoim miejscu dałabym jej jeszcze szansę i nie rezygnowała z niej moim zdaniem na pewno wypuści
Ewa
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga ,Chantal Thomas to kiepska róża, więc nie ma co nad nią płakać. Ja swoją wywaliłam z gruntu i przeniosłam do donicy, bo miała już zielone listki, ale patrząc po korzeniu, to pewnie nic z niej nie będzie, a trochę szkoda wywalać żywą roślinę.
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zgadzam się. Nie chorowała, nic jej szczególnie nie żarło, zbudowała spory krzaczek w donicy, zniosła dobrze mokry zeszły sezon, kwitła długo i obficie, ma jak dla mnie śliczny kwiat. Kiepski ma tylko pokrój. Nie do gruntu bo się płoży. Będę płakała. W porównaniu z nią inny tomas czyli Graham Thomas :D cały sezon jak nie w plamy czarne, to stoi łysy. Ten to jest kiepski.
Może ona lubi bardziej mokro niż sucho.Jeszcze się zastanawiam, czy jej nie przypaliłam nawozem. Niby dużo nie sypnęłam, ale może z tą suszą razem to było dość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”