Nasze 1500m2 - cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Nasze 1500m2 - cz. 3

Post »

Ale hiacyntów!!!piękne... ;:167
Ja też nie mogę nadążyć za tą wiosną.Dziś już pryskałam na mszyce bo u niektórych róż już oblepione pędy. A to maszkary jedne, już męczą różane panienki....Ja im tu dam!
Muszę się wybrać do jakiegoś sklepu i pokupować jakieś nawozy , wszystko się pokończyło.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Małgosiu melduję się w końcu w kolejnej części :wit Nie dziwię się że najchętniej bez przerwy być siedziała w ogrodzie, zwłaszcza w TAKIM ogrodzie ;:oj czego Ty nie masz? Nic tylko bilety sprzedawać, istny botanik ;:224 ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Małgoś, widzę, że zgromadziłaś niezłą wiosenną kolekcję , krokusy, tulipany, hiacynty i sasanki, których nie mam i pora to zmienić, bo są śliczne ;:167
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś Pashmina nie wszystkie nazwy znam, kiedyś byłam przeszczęśliwa jeśli udało mi się zapamiętać nazwę główną kwiatków np. że to brunera, a to fiołek :;230 Dopiero obecność na forum zmotywowała mnie do dania z siebie więcej :wink: Pomyłki są wredne, ale cóż można na to poradzić?... U mnie też było kilka, ale nigdy tego nie reklamowałam.

Olu nowapasja witam serdecznie :D Będzie bardzo mi miło cię gościć. Jeśli chcesz to podrzuć zdjęcia tych roślinek, których nazwy chcesz poznać, to chętnie podpowiem.

bombovka witam w moich skromnych progach ;:180 Dziękuję za pochwały.

Aniu Troja właściwie to nic nie robię, w tamtym roku dostały wiosną azofoskę, potem było za sucho na jakiekolwiek nawozy, a jesienią brakło czasu :oops: Teraz kupiłam znowu azofoskę, ale sucho i gorąco się szybko zrobiło i nie ma kiedy rozsypać... U mnie w tym roku wyjątkowo gorąco, wyjątek gdy temperatura spadnie do 20 stopni. Kwitną już rośliny, które zazwyczaj dopiero w maju zakwitają :shock:

Aniu anabuko dziękuję ;:196 Trochę się tego uzbierało, a byłoby więcej, gdyby wszystkie chciały pobyć z nami dłużej :twisted: Tymczasem tak jak piszesz - niektóre kwitną ładnie jeden rok, a potem mają nas gdzieś... Póki co najbardziej zadowolona jestem z Exotic Emperor, Fur Elise i White Parrot, te zakwitły jeszcze obficiej niż w pierwszym roku.

sauromatum witam serdecznie i bardzo dziękuję za korektę ;:108 Lubię wiedzieć, co rośnie w moim ogrodzie.

Ewuś 36jj masz rację, nie ma co narzekać, wszak ogrody kipią kolorami, co przecież lubimy najbardziej ;:173 Mam tylko nadzieję, że kwiatki nie będą się aż ta spieszyły, bo jak tak dalej pójdzie to wszystkie przekwitną już w połowie sezonu, a jesienią bedziemy mieli puste rabaty :;230 Ja się bałam, że po takiej dziwnej zimie to wszystkie róże będę musiała ciąć do samej ziemi, a tymczasem jestem mile zaskoczona.

Aniu Minnie no tak, zakupy w biedrze sporo wyjaśniają :wink: Część swoich kupiłam właśnie tam, właśnie te śnieżniki-puszkinie i pomylone tulipany. Nie wszystkie na szczęście okazały się kotem w worku. Choć zdarzały się pomyłki i w sklepie internetowym z cebulami, gdzie piszą o 100% zgodności... Ubawiłaś mnie tą opowieścią o swoich tulipanach, choć wiem jak to potrafi wkurzyć na początku :evil: Tyle pracy w to wkładamy, a potem psuje się cały efekt. Ale to fajnie, że van Eijk tak dzielnie kwitną, bo jak wiadomo nie wszystkie chcą zostać na dłużej... Też właśnie szukam takich bezproblemowych, poniżej wstawię swoje typy, jeśli i ty masz swoje to się podziel.

Martuś bo ja zawsze najbardziej lubiłam wiosnę ;:173 I gdyby nie ograniczone miejsce, to wykupiłabym chyba wszystko co kwitnie o tej porze ;:306

c.d.n.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz dziękuję, piękny komplement, ale do parku to jeszcze daleka droga :oops:

Ewelinko u mnie tylko rzadko temperatura spada do znośnych 20 stopni, zwykle jest pomiędzy 25-30 :shock: Te starsze nasadzenia są bezimienne, więc chociaż te nowe staram się pilnować :wink: Tulipany Popcorn kwitną tak samo jak w poprzednim roku, ale na Exotic też będę polować ;:306

Karolinko no niestety, kwiaty mają to do siebie, że żyją raczej krócej niż my :wink: Ja też co roku dosadzam nowe cebulowe, bo tak je lubię. Moja magnolia to młodziaczek, ale w tym roku tak się postarała, że chciałabym posadzić u siebie wszystkie odmiany :;230 I tylko brak miejsca skutecznie stopuje moje zapędy...

Olu 2310 mszyce już? muszę zrobić przegląd swoich panien. Ja zazwyczaj kupuję wszystko przez internet, bo stacjonarne zakupy zabierają więcej czasu :wink:

Natalio oj tam :oops: Dużo by się nie naoglądali na tych moich kilku metrach... A pomyśleć, że za siatką z jednej strony ugór z chwastami, a z drugiej co prawda uprawione, ale puste pole... I nikt nie chce sprzedać ;:224

Marlenko troszkę zgromadziłam, ale cebulowe to przecież studnia bez dna i tyle jest jeszcze piękności, których nie mam ;:224 :lol:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętacie taki wierszyk z dzieciństwa do wpisywania w pamiętniki? "Dużo by się pisać chciało, lecz na kartce miejsca mało"... Ciągle mi się on plącze po głowie, gdy patrzę na ogród lub zaczynam coś w nim robić, tylko że sparafrazowałam go sobie ogrodowo - "dużo by się zrobić chciało, ale czasu ciągle mało" :;230 Może w długi weekend uda nam się troszkę podgonić z robotą ;:224

W ogrodzie tyle kwitnień, że nadążyć z pokazywaniem nie mogę. Zakwitają nawet te, które zazwyczaj dopiero w maju cieszyły oczy?
A ja biegam tylko między nimi i nawet czasu nacieszyć się tym wszystkim nie mam, i tylko czasami - jak ta kozucha kłamczucha - "gdy biegłam przez mosteczek pstryknęłam kilka foteczek" :;230 Coś mnie wzięło na wierszyki z dzieciństwa - lata mi się wracają czy co.... :;230

Pierwiosnki i sasanki wciąż jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Szafirki
Obrazek Obrazek

Magnolia George H. Kern
Obrazek Obrazek

Tawuła Grefsheim
Obrazek

Brunery:
Variegata i Sibirica
Obrazek Obrazek

Emerald Mist i Aleksander Great
Obrazek Obrazek

Mahonia - znów mam to co lubię najbardziej ? zapach, który wita mnie już od progu ;:173 A bzyczków na niej tyle, że aż cały krzak się rusza i słychać z daleka :D
Obrazek

Fiołki motylkowe:
Priceana i Freckles
Obrazek Obrazek

Albiflora i nn
Obrazek Obrazek

Dłoniasty i wonny
Obrazek Obrazek

Jednak nie da się ukryć, że to czas przede wszystkim narcyzów i tulipanów ;:173
Cheerfulness
Obrazek

Ice King
Obrazek

Tahiti
Obrazek

Replete
Obrazek

W tym roku wszystkie moje tulipany są na cenzurowanym, te najbardziej zasłużone dostaną zaproszenie na moje rabaty 8-) . Jeśli macie jakieś swoje typy niezawodnych to bardzo proszę o podzielenie się uwagami ;:108
Póki co niekwestionowanym liderem są Exotic Emperor, które kwitną o wiele obficiej niż w poprzednim roku :shock:
Obrazek

Drugie miejsce mają Fur Elise, kwitły równie bogato, ale przekwitły szybciej...
Obrazek

Trzecie White Parrot
Obrazek

Melrose tak samo jak w roku ubiegłym
Obrazek

Silver Parrot
Obrazek

Van eijk
Obrazek

Obrazek

Pozostałe dość słabo
Normandie
Obrazek

Jackpot
Obrazek

Jesienne nasadzenia, więc oceny wystawię w przyszłym roku :wink:
Flaming Purissima
Obrazek

Obrazek

Sapporo i Dream Touch
Obrazek
Obrazek Obrazek

Pomyłkowe Claudia, wie ktoś jaka jest prawidłowa nazwa?
Obrazek

Na floksy szydlaste chyba ciut za wcześnie?
Amazing Grace i Purple Beauty
Obrazek Obrazek

Nn
Obrazek Obrazek

I inne takie
Gęsiówka
Obrazek

Żagwin i barwinek biały
Obrazek Obrazek

Szachownica i epimedium
Obrazek Obrazek

Omieg i zawilec Plena Alba
Obrazek Obrazek

Serduszki okazałe
Obrazek

Obrazek

Zeszłoroczny bratek sam się rozsiał i zakwitł w takiej obfitości :shock:
Obrazek

A tu mój wiosenny miszmasz. Chciałam przerobić jesienią, ale em wstawił się za nią i została? na razie :lol:
Obrazek

Obrazek

Moje ukochane iryski wkraczają na scenę :heja
Obrazek
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Małgosiu ale u Ciebie kolorowo :shock: Ja z tulipanami po prostu kupuje co roku to jest w dobrej cenie w sklepie i robi coraz bardziej kolorowo :wink: a jedna pomyłka z zeszłego roku jest niesamowita bo z zielono/białego robi się różowy i jest najpiękniejszym tulipanem, ciekawa jestem jak się nazywa.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgośka co byś ty przez te wierszyki w przedszkolu nie wylądowała. ;:306
Przeglądanie swoje róże bo mszyce dają czadu. Wczoraj pryskałam a one dziś śmieją mi się w twarz. Bezczelne... :evil:
Pięknie i kolorowo u ciebie a na uratowanym przez eMa klombiku szczególnie. ;:333
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ten bratek i irys mają świetny kolor :)

Co do tulipanów to ogólnie polecam Tobie tulipany botaniczne np. tarda czy turkiestanica - o ile lubisz mniejsze tulipany. One są tak niezawodne, że rozsiewają się bez problemu i tworzą duże kępy niewymagające wykopywania :wink: Z trochę wyższych ale chyba dalej z grupy botanicznych niezawodny jest 'Fashion' - ale on nie jest 'fantazyjny' a z tego co widzę to lubisz tulipany pełne, półpełne i inne mniej standardowe :wink: 'Fashion' nadrabia plennością, niezawodnością i kwitnie jako jeden z pierwszych (bardzo wczesny) :wink:

Widzę u Ciebie poskrzypkę liliową na szachownicy :wink: Ostatnio zachęciłem dzieci siostry do zbierania ,czerwonych robaczków' z roślin - podziałało lepiej niż jakakolwiek chemia :wink:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

O tak, czasu zawsze mało ;:108 zwłaszcza teraz przydałaby się doba z gumy ;:224
Mahonia :shock: takiej wielkiej jeszcze nie widziałam, jak długo ją masz? Zachwycałam się kwitnieniem mahonii pod blokiem, ale ta to kurdupelek w porównaniu do Twojej ;:180
Chyba lubisz różowe i białe tulipany :wink: a może akurat takie teraz kwitną? Jesienią muszę poszaleć trochę wśród cebulowych, nareszcie mam gdzie sadzić ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Witam się miło :wit Przyszłam zajrzeć do ogrodu, w którym kwitną te wszystkie piękne byliny i krzewy i wiesz co, chyba zostanę na dłużej. Bardzo miło się czytało poprzednie wątki i jestem pod ogromnym wrażeniem, ze w tak krótkim czasie stworzyłaś taki piękny ogród.
Dołączam się do zachwytów nad mahonią, rety jak Ci to musi pachnieć ;:oj Ja swoją pięć lat temu wycięłam, myślałam, że to ostrokrzew ;:124
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,aleś mnie przeniosła do raju kwiatowego tyle tego pokazałaś .że aż mnie ściska ;:306 z radości oczywiście ,mahonia i u mnie cudownie kwitnie ,ale Twój ogród niepowtarzalny ,pozdrawiam i miłego dnia ja lecę do ogródka ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jan Bos- żaróweczka :tan . Ale i Woodstock w niczym mu nie ustępuje, chociaż kolor ma bardziej stonowany ;:63
Śliczne masz sasanki, ale u mnie jeszcze one nie kwitną. A pierwiosnki u mnie dopiero, a nie jeszcze ;:306
Wiosna się mieni tyloma kolorami, że można dostać oczopląsu. Ale za to jaki to przyjemny pląs ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”