Pomidory pod folią cz. 5
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
ogrod12!
Popatrz na sadzonki Witka i odpowiedz sobie sam.
Popatrz na sadzonki Witka i odpowiedz sobie sam.
Zależy jakie masz odmiany. Samokończące spokojnie zaowocują, jakieś kolekcjonerskie lub krzyżówki też warto, a jeśli ogólnodostępne, to raczej lepiej kupić gotową rozsadę.ogrod12 pisze:Idzie jeszcze teraz posiać pomidory czy już za późno?
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ogrod12
Na tradycyjny termin kiedy wszyscy sieją jest już oczywiście za późno gdyż już sadzimy pomidory do tuneli,ale z przeznaczeniem na jesienne zbiory możesz teraz wysiać.
Ja w tym roku będę miał takowego jesiennego a wysiewam w najbliższy piątek.
Wczoraj i dziś kiedy wiało niemiłosiernie nie było szans założyć folii na tunel,ale w poniedziałek warunki były idealne i mam to za sobą.
Ziemia jak pieprz a to dlatego że od dawna kropla deszczu u mnie nie spadła,więc konieczne było podlanie całości na ful i zamkniecie na głucho na dwa dni.Zrobiła się naturalnie sauna i ziemią ładnie się nagrzała.
Dziś początek sadzenia dwójki.Sadzonki w tym roku wreszcie takie jak potrzeba niskie i krępe. W ubiegłym roku były przerośnięte i przetrzymane ze względu na chłody.
Tunelu jedynki nie podlewałem po posadzeniu w tym roku bo ziemia była w miarę wilgotna i pozwoliłem korzeniom na wykazanie się.Dopiero wczoraj po siedmiu dniach dostały po 2 litry wody.
Pomidory ładnie rozprostowały liście i nie mają przestoju we wzroście,pogoda wszak im sprzyja.
Na tradycyjny termin kiedy wszyscy sieją jest już oczywiście za późno gdyż już sadzimy pomidory do tuneli,ale z przeznaczeniem na jesienne zbiory możesz teraz wysiać.
Ja w tym roku będę miał takowego jesiennego a wysiewam w najbliższy piątek.
Wczoraj i dziś kiedy wiało niemiłosiernie nie było szans założyć folii na tunel,ale w poniedziałek warunki były idealne i mam to za sobą.
Ziemia jak pieprz a to dlatego że od dawna kropla deszczu u mnie nie spadła,więc konieczne było podlanie całości na ful i zamkniecie na głucho na dwa dni.Zrobiła się naturalnie sauna i ziemią ładnie się nagrzała.
Dziś początek sadzenia dwójki.Sadzonki w tym roku wreszcie takie jak potrzeba niskie i krępe. W ubiegłym roku były przerośnięte i przetrzymane ze względu na chłody.
Tunelu jedynki nie podlewałem po posadzeniu w tym roku bo ziemia była w miarę wilgotna i pozwoliłem korzeniom na wykazanie się.Dopiero wczoraj po siedmiu dniach dostały po 2 litry wody.
Pomidory ładnie rozprostowały liście i nie mają przestoju we wzroście,pogoda wszak im sprzyja.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Nikt nie chwali to ja pochwalę:
bardzo ładne, krępe i niskie sadzonki.
bardzo ładne, krępe i niskie sadzonki.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki. Kilka lat sadziłem przetrzymaną bo co rusz coś stawało na przeszkodzie żeby o czasie wysadzić.W tym jestem przed i pogoda bardzo sprzyja co tu dużo mówić. Ale nie chwalę dnia przed zachodem bo zwykle przynosi to przeciwny skutek.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Witek Twoje pomidory pierwszoklaśne Podlałeś pierwszy raz po 7 dniach, a ja swoich wcale nie podlewałam, nawet przy sadzeniu od 14 kwietnia i nie wiem kiedy podleję. Odchorowały te spartańskie warunki, niestety, ale nic nie robię, czekam na poprawę
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Czy przetrwanie "spartańskich warunków" nie odbije się na owocowaniu?
Pozdrawiam. Sławka
- Ebabka
Nieco się martwię, skąd tej wody tyle? Śniegu było mało, od jesieni ? Jeszcze gruntowe maluchy w zapasie czekają na ciepło i okupują balkon
Pozdrawiam Eugenia
- ppwolf
- 100p
- Od: 21 wrz 2016, o 09:41
A to moje pomidorki posadzone 13.04,rosną jak na drożdżach,dzisiaj obrywałem pierwsze wilki.
I młodsze sadzone 3 dni temu...
Faworyt tunel pierwsza klasa a o pomidorach nie wspomnę
I młodsze sadzone 3 dni temu...
Faworyt tunel pierwsza klasa a o pomidorach nie wspomnę
Pozdrawiam Paweł
- Ebabka
Piękne pomidory macie Moje też rosną tylko jakby wszerz Martwi mnie, że tyle wilgoci i wierzchołki bledną i czy wykształcą się prawidłowo grona kwiatowe. Widłami dziubię między pomidorami, żeby trochę ziemię napowietrzyć wokół korzeni, bo mam ich mało, w porównaniu z Waszymi - parę sztuk ledwie Tunel otwierać na długo to zimno, a krótko - słabo odparowuje, w sobotę ma być bardzo ciepło to może się uda porządniej osuszyć, jak przeciąg na cały dzień zrobię.
Pozdrawiam Eugenia
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Faworyt Witku taki tunel to u mnie na zawsze w sferze marzeń zostanie.
I takie pomidory, równiutkie jak sklonowane. Na takim obszarze to nie musiałabym wybierać, tylko
wszystkie 200 odmian bym wysiała. I to po całe 2 nasionka.
Mam pytanie. Czy Faworyta mogę 2 na 1 posadzić? Mam 6 krzaczków i żadnej psiapsiółce ani jednego nie oddam!
I takie pomidory, równiutkie jak sklonowane. Na takim obszarze to nie musiałabym wybierać, tylko
wszystkie 200 odmian bym wysiała. I to po całe 2 nasionka.
Mam pytanie. Czy Faworyta mogę 2 na 1 posadzić? Mam 6 krzaczków i żadnej psiapsiółce ani jednego nie oddam!
Ja miałam Foworyta posadzonego metodą 2w1 i nie pobiły się o miejsce.
ppwolf, nie bądź taki skromny, Twój tunel to jest dopiero pozytywne wrażenie dla oczu nie ujmując
nic królowi (no, może tylko tytuł )
Wiesz, że masz zaj..... tunel i tylko tak czarujesz, a nam szczęki opadają.
Na emeryturze sobie taki zrobię.
ppwolf, nie bądź taki skromny, Twój tunel to jest dopiero pozytywne wrażenie dla oczu nie ujmując
nic królowi (no, może tylko tytuł )
Wiesz, że masz zaj..... tunel i tylko tak czarujesz, a nam szczęki opadają.
Na emeryturze sobie taki zrobię.