Grusza - choroby i szkodniki
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grusza - choroby i szkodniki
Troszkę tak- przede wszystkim mamy dorodny parch. W tym sezonie w zasadzie jesienią tylko oprysk liści w połowie na drzewie i reszty na ziemi 5%mocznikiem.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyli co teraz? Bo u siebie zauważyłam to samo. Cie ciekawe najbardziej zaatakowane są najmłodsze gałązki - dziczkimaryann pisze:Tak, o miesiąc. Szykujmy się za rok! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5809217kaktusowe pisze:czyli już za późno na oprysk?
NOWY 83 wg mnie to mszyca. Zwalczaj ją póki młoda i nieliczna.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
- maryann
Teraz tylko czekać na przyszły rok; ewentualnie jeśli porażeń jest niewielE oberwac chore listki.wiridiana pisze:Czyli co teraz?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- maryann
Raczej nie, ale nie wazne- jeśli by czasem - milion razy tłumaczone było, że rdzy można tylko zapobiegać!
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
No i zapobiegam!
Na jesień był miedzian a wiosna sylit.
-
- 200p
Wczoraj zauważyłem jałowca rosnącego obok gruszy obsypanego pomarańczową grzybnią! Wyciołem go gdyż był bardzo marny.Ciekawe czy to zatrzyma infekcje...?
Najprawdopodobniej rdza gruszy Zato 50 WG lub Score 250 EC. Ten drugi środek zniknął na jakiś czas był tylko w bardzo dużych opakowaniach a teraz powrócił. Z instrukcji w internecie:
Opryski przeciwko rdzy gruszy prowadzi się od fazy różowego pąka do zakończenia kwitnienia (maksymalnie do 30 dni po opadnięciu płatków kwiatowych). Należy je wykonywać w odstępach co 10 -14 dni.
-
- 200p
Bardzo dziękuję za odpowiedź!kanap pisze:Najprawdopodobniej rdza gruszy Zato 50 WG lub Score 250 EC. Ten drugi środek zniknął na jakiś czas był tylko w bardzo dużych opakowaniach a teraz powrócił. Z instrukcji w internecie:Opryski przeciwko rdzy gruszy prowadzi się od fazy różowego pąka do zakończenia kwitnienia (maksymalnie do 30 dni po opadnięciu płatków kwiatowych). Należy je wykonywać w odstępach co 10 -14 dni.
Zapytam jeszcze przy okazji o inną gruszę na której też coś zauważyłem ...

- maryann
Tak zapobiega się kędzierzawości liści brzoskwini.teksanski pisze:No i zapobiegam!
Na rdzę gruszy od ok połowy kwietnia co 7-10 dni(a więc ok. 4-5 oprysków) dowolnymi środkiem IBE na zmianę lub Zato.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Hejka. Na nowo posadzonych dwóch gruszach liście czarnieją na brzegach. Są czarne, jak spalony papier. I zarazem liścia w tym miejscu ubywa, jak ubywa spalanego papieru. Trzecia grusza jest ok. To są trzy rodzaje grusz. Obok są jabłonie, śliwy, trochę dalej wisnia i czereśnia. Posadzone wszystko kilka tygodni temu. Co to może być? Przeglądam w necie choroby gruszy, ale nie mogę znaleźć nic na ten temat. Nie wiem, czym to opryskać. A może inna przyczyna? Będę wdzięczna za sugestie, a nawet rozwiązanie tej zagadki.
Zdjecie zapozyczone z Internetu. To wygląda bardzo podobnie, tylko u mnie są jeszcze poczerniałe końcówki, czubki młodych listków, które dopiero rozwinęły się z pąków.
https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... ..i&w=2272
Zdjecie zapozyczone z Internetu. To wygląda bardzo podobnie, tylko u mnie są jeszcze poczerniałe końcówki, czubki młodych listków, które dopiero rozwinęły się z pąków.
https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... ..i&w=2272
"Najzwyklejszą pychą jest wiara w to, że jesteśmy zdolni poprawiać naturę, gdyż natura jest dziełem Boga" ? dr Alexis Carrel, chirurg, laureat nagrody Nobla w dziedzinie medycyny.
- maryann
Choroba fizjologiczna, problem z pobieraniem wody. Mogła być słabo udeptana przy sadzeniu. Teraz może pomóc obłożenie nawozem organicznym i/lub przecięcie gałązek.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re:
Babqa, czy to u Ciebie podobnie wyglada? To była Bonkreta (w 2009 r), usunęłam , okazało się, że korzeni praktycznie nie było. Może gdybym poczekała do końca sezonu pewnie by coś korzonków przyrosło.
Pozdrawiam! Gienia.